Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Včelaři na Vysočině hází do plamenů tuny medu, hoří včely i úly

  7:00aktualizováno  7:00
Včelstva chovatelů na Havlíčkobrodsku a Žďársku končí kvůli moru včelího plodu v plamenech. Proti této nákaze totiž nelze udělat nic jiného. Letos navíc mor postihl nejvíce včelařů za poslední roky. Stát přitom škody nahradí jen z menší části.

Zjištění nákazy je pro včelaře noční můrou, říká majitel včelí farmy Jiří Urban. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pro Jaroslava Pospíchala to byl smutný víkend. Včelař z Vrbice nedaleko Leštiny u Světlé musel spálit svých 44 včelstev, úly i veškeré vybavení.

Včelí mor

Včelí mor je bakteriální onemocnění, které napadá plody včel a způsobuje jejich úhyn. Zdraví lidí však nijak neohrožuje. Kvůli tomu, aby se nákaza dál nešířila, veterinární správa nařídí, aby se napadené chovy likvidovaly včetně pomůcek včelařů.

Jeho chov napadl mor včelího plodu. Letos tento krutý osud potkal už osm včelařů na Vysočině. "Všechno jsme nově postavili, vybudovali. Děláme to už několik let a teď tohle. Naše pocity jsou ošklivé," vyprávěla pro Český rozhlas Region jeho manželka Jaroslava.

"To zjištění je hrozné. Ale postupně si člověk zvykne, že není jiné východisko," řekl Jaroslav Pospíchal. Do plamenů putoval vedle včelstev i jejich med. Toho byla asi tuna.

Vysočinu mor postihl víc než jindy

Krajská veterinární správa už vydala osm nařízení k likvidaci nakažených chovů. "Pokud se mor prokáže, jiné východisko není. Včelař musí spálit veškerá včelstva, vybavení i oblečení. Nehořlavé pomůcky musí nechat dezinfikovat," vysvětluje ředitel krajské veterinární správy v Jihlavě Božek Vejmelka.

"Letošní výskyt moru je opravdu nejvyšší za poslední roky. Například loni jsme nařízení k likvidaci vydali jen tři," uvedl ředitel odboru ochrany zdraví zvířat jihlavské veterinární správy.

Tento osud už potkal chovatele v Kynicích, Vrbici a Hroznětíně na Havlíčkobrodsku, Martinicích na Pelhřimovsku a čtyři včelaře na Velkomeziříčsku.

Mor existuje odnepaměti

Zjištění nákazy je pro včelaře noční můrou. "A přitom mohou o své chovy dbát sebelépe, mor zasáhne nepoctivé i ty velmi poctivé," říká majitel včelí farmy ve Světlé nad Sázavou Jiří Urban.

Majitel včelí farmy ve Světlé nad Sázavou Jiří Urban
Majitel včelí farmy ve Světlé nad Sázavou Jiří Urban

"Ale není to nic nového. Mor existuje, co existují včely," dodává.

Zjištění moru významně ovlivní i chovatele v okolí. Veterináři musí při prokázaném výskytu vymezit pětikilometrové ochranné pásmo. Další chovatelé uvnitř něj nesmí včely stěhovat a musí je nechat vyšetřit.

A hlavně, hrozba nákazy dalších včelstev na území zůstává po mnoho desetiletí. "V lokalitě u Leštiny se mor objevil před sedmi osmi lety. I když chovatelé včelstva spálili, spóry na území zůstanou. A mohou se projevit i po padesáti letech," říká člen krajského výboru Českého svazu včelařů Tomáš Jaša.

"Pokud jsou včelstva silná, mohou se s bakterií vypořádat. Pokud je oslabí zima nebo jiné nemoci, podlehnou," doplnil Milan Novák.

Podle Jaši za letošní odhalení výskytu moru může mnohem častější vyšetření včelstev. Stát na toto vyšetření uvolnil peníze. Laboratoře tak prověřily vzorky tří a půl tisíce včelstev na Vysočině. "Podařilo se tak odhalit množství nákaz, některé včas," tvrdí Jaša.

Důležitá je prevence

Jestliže se mor odhalí včas, dá se vyléčit bez likvidace chovu. Potřebná je zvýšená hygiena, dezinfekce a chemie. V ostatních případech však není možné jiné řešení než oheň. Problém spočívá v tom, že bez důkladného vyšetření se do svého propuknutí mor odhalit nedá.

Likvidace moru ohněm však stojí mnohonásobně víc. Včelař tak přijde prakticky o vše. I když pojišťovny, stát či včelařský svaz část škod kompenzuje, chovatel nedostane nikdy tolik, aby mohl včelstva nahradit v plném rozsahu. "Ale je to alespoň něco na nový začátek," poznamenal Tomáš Jaša.





Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.