Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Včelaři na Vysočině hází do plamenů tuny medu, hoří včely i úly

  7:00aktualizováno  7:00
Včelstva chovatelů na Havlíčkobrodsku a Žďársku končí kvůli moru včelího plodu v plamenech. Proti této nákaze totiž nelze udělat nic jiného. Letos navíc mor postihl nejvíce včelařů za poslední roky. Stát přitom škody nahradí jen z menší části.

Zjištění nákazy je pro včelaře noční můrou, říká majitel včelí farmy Jiří Urban. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pro Jaroslava Pospíchala to byl smutný víkend. Včelař z Vrbice nedaleko Leštiny u Světlé musel spálit svých 44 včelstev, úly i veškeré vybavení.

Včelí mor

Včelí mor je bakteriální onemocnění, které napadá plody včel a způsobuje jejich úhyn. Zdraví lidí však nijak neohrožuje. Kvůli tomu, aby se nákaza dál nešířila, veterinární správa nařídí, aby se napadené chovy likvidovaly včetně pomůcek včelařů.

Jeho chov napadl mor včelího plodu. Letos tento krutý osud potkal už osm včelařů na Vysočině. "Všechno jsme nově postavili, vybudovali. Děláme to už několik let a teď tohle. Naše pocity jsou ošklivé," vyprávěla pro Český rozhlas Region jeho manželka Jaroslava.

"To zjištění je hrozné. Ale postupně si člověk zvykne, že není jiné východisko," řekl Jaroslav Pospíchal. Do plamenů putoval vedle včelstev i jejich med. Toho byla asi tuna.

Vysočinu mor postihl víc než jindy

Krajská veterinární správa už vydala osm nařízení k likvidaci nakažených chovů. "Pokud se mor prokáže, jiné východisko není. Včelař musí spálit veškerá včelstva, vybavení i oblečení. Nehořlavé pomůcky musí nechat dezinfikovat," vysvětluje ředitel krajské veterinární správy v Jihlavě Božek Vejmelka.

"Letošní výskyt moru je opravdu nejvyšší za poslední roky. Například loni jsme nařízení k likvidaci vydali jen tři," uvedl ředitel odboru ochrany zdraví zvířat jihlavské veterinární správy.

Tento osud už potkal chovatele v Kynicích, Vrbici a Hroznětíně na Havlíčkobrodsku, Martinicích na Pelhřimovsku a čtyři včelaře na Velkomeziříčsku.

Mor existuje odnepaměti

Zjištění nákazy je pro včelaře noční můrou. "A přitom mohou o své chovy dbát sebelépe, mor zasáhne nepoctivé i ty velmi poctivé," říká majitel včelí farmy ve Světlé nad Sázavou Jiří Urban.

Majitel včelí farmy ve Světlé nad Sázavou Jiří Urban
Majitel včelí farmy ve Světlé nad Sázavou Jiří Urban

"Ale není to nic nového. Mor existuje, co existují včely," dodává.

Zjištění moru významně ovlivní i chovatele v okolí. Veterináři musí při prokázaném výskytu vymezit pětikilometrové ochranné pásmo. Další chovatelé uvnitř něj nesmí včely stěhovat a musí je nechat vyšetřit.

A hlavně, hrozba nákazy dalších včelstev na území zůstává po mnoho desetiletí. "V lokalitě u Leštiny se mor objevil před sedmi osmi lety. I když chovatelé včelstva spálili, spóry na území zůstanou. A mohou se projevit i po padesáti letech," říká člen krajského výboru Českého svazu včelařů Tomáš Jaša.

"Pokud jsou včelstva silná, mohou se s bakterií vypořádat. Pokud je oslabí zima nebo jiné nemoci, podlehnou," doplnil Milan Novák.

Podle Jaši za letošní odhalení výskytu moru může mnohem častější vyšetření včelstev. Stát na toto vyšetření uvolnil peníze. Laboratoře tak prověřily vzorky tří a půl tisíce včelstev na Vysočině. "Podařilo se tak odhalit množství nákaz, některé včas," tvrdí Jaša.

Důležitá je prevence

Jestliže se mor odhalí včas, dá se vyléčit bez likvidace chovu. Potřebná je zvýšená hygiena, dezinfekce a chemie. V ostatních případech však není možné jiné řešení než oheň. Problém spočívá v tom, že bez důkladného vyšetření se do svého propuknutí mor odhalit nedá.

Likvidace moru ohněm však stojí mnohonásobně víc. Včelař tak přijde prakticky o vše. I když pojišťovny, stát či včelařský svaz část škod kompenzuje, chovatel nedostane nikdy tolik, aby mohl včelstva nahradit v plném rozsahu. "Ale je to alespoň něco na nový začátek," poznamenal Tomáš Jaša.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz