Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Včelaři stáčejí poslední letošní med, kupujte ho nejlépe přímo ze dvora

  7:26aktualizováno  7:26
Ze tří včelstev u rodinného domku v Praze získá v průměru přes dva metráky medu za sezonu. A k tomu má on i sousedé každoročně spoustu ovoce z vlastní zahrady, protože důkladné opylování dělá své. Není divu, že na včely Libor Smažík prostě nedá dopustit.
Včelařit začal před 15 lety, hned po vojně, učitelem mu byl pan Šrámek. Ten už dnes sám říká, že jeho žák je někde jinde, především díky modernímu způsobu včelaření. Moderní úly totiž dovolují včelstvu neomezeně růst a budovat další a další buňky, kdežto prostor ve starších typech úlů je jednou provždy daný.

Včelaření je vášeň

Za každou vytočenou sklenicí medu jsou samozřejmě hodiny práce. Víc než o dřině je to ale o vášni. Pokud vás včely nechytnou, těžko budete ve volném čase pravidelně kontrolovat úl. I kdyby to bylo jen proto, že čekáte na správný čas k medobraní.

Tzv. kuřák pomáhá včelaři zklidňovat včely, například aby mohl prohlédnout rámky Po odklopení víka úlu se objeví jednotlivé rámky, do kterých včely nosí pylRámek, ze kterého chcete stáčet med, musíte nejprve zbavit včel

"Bez pravidelného prohlížení zarámovaných plástů nepoznáte, jestli už jsou plástve plné medu," potvrzuje Libor Smažík, pro kterého je včelaření čistě koníčkem a nehodlá svoje tři včelstva rozšiřovat o další. "Aby byl med opravdu zralý a připravený ke stáčení, musí být rámek alespoň z poloviny zavíčkovaný," dodává.

Ke včelám přitom nepotřebujete žádný speciální ochranný oděv, včely nejsou agresivní, pokud k tomu nemají důvod. Včelař si úplně vystačí se speciální kuklou, která mu ochrání zrak. "Jde čistě o to, že když včela bodne přímo do oka, oslepnete," vysvětluje Smažík, proč si pro jistotu bere ke včelkám kuklu a učí to i svoji desetiletou dceru.

Stáčí se 3x až 4x do roka

Moderní úl jednoduše odkryjete a postupně opatrně vyjímáte jednotlivé rámky obalené pilnými včelami. Hned vidíte, jestli už je ke stáčení ten správný čas. Včely přitom můžete v případě potřeby zklidňovat tzv. kuřákem.

Každý plný rámek, který je alespoň z poloviny zavíčkovaný, opatrně zbavíte včel. Dá se k tomu použít například obyčejná husí peruť, kterou je ometete. Rámky s medem pak odkládáte bokem do uzavíratelné bedýnky, aby vám je znovu neobalily včely.

Rámky určené ke stáčení, očištěné od včel, se ukládají do uzavíratelné bedýnky, aby se k nim nedostaly meduchtivé včely Rámek je nutné odvíčkovat speciální vidličkou, pak se teprve může stáčet medMed se stáčí v medometu, odstředivou silou

Pak si rámky odnesete nejlépe do uzavíratelné místnosti, kde je odvíčkujete jakousi speciální vidličkou. Med přitom neodolatelně voní, zvláště včelám, proto je nutné se před nimi zavřít.

Voštiny, tedy odstraněná víčka a vytočené plástve se zbytky zralého medu, jsou úžasnou pochoutkou pro děti i dospělé milovníky sladkostí. Vlastně je to taková přírodní žvýkačka, ze které při žvýkání prýští medová náplň a zbude vám po ní v puse malá kulička přírodního včelího vosku. Včelaři pak včelám tento stavební materiál opět vracejí.

Voštiny, tedy víčka a plástev se zbytky medu, které jsou výborné na žvýkání jak zdravá přírodní žvýkačka Voštiny jsou výbornou a zdravou přírodní žvýkačkou, kterou ocení hlavně dětiI samotná plástev je zdravou pochoutkou, ideální na žvýkání

Po odvíčkování se rámky naplněné medem vloží do medometu, pomocí kterého se med vytáčí odstředivou silou. "Do připravené nádoby med stéká přes hrubé a jemné síto, výsledným produktem je tedy čistý med, který se už jen přelije do sklenic," vysvětluje Smažík.

Po srpnovém stáčení medu už je čas na zazimování včelstev, ovšem nejprve se musí pořádně nakrmit. Když včelám seberete med, tedy jejich potravu, musíte ho něčím nahradit. Nejčastěji je to cukerný roztok. "Při včasném nakrmení, nejlépe do konce srpna, mají včely čas před zimou zesílit. Lépe pak přezimují a na jaře nejsou tak oslabené," popisuje výhody včasného zazimování včelař.

Jak kupovat dobrý med

Čistý med, který se už jen slije do čistých sklenic"Ideální je, když si najdete svého lokálního včelaře, který vám prodá med ze dvora. Podle testů potravinářské inspekce se totiž ukazuje, že ten nejlepší med klidně můžete koupit třeba u automechanika, pro kterého je včelaření koníčkem," radí zkušený včelař.

Raději zapomeňte na medy ze supermarketu, na kterých je uvedena země původu jako EU, případně dokonce spolu s dalšími zeměmi. "Jedná se o míchaný med, kolikrát i filtrovaný přes nano filtry. V takovém medu už nejsou vůbec žádné pyly a další drahocenné látky, které dělají med medem," prozrazuje Libor Smažík.

V míchaném medu navíc může být přimíchaný i med ze včelstev, která včelaři z východu ošetřují například antibiotiky. V těchto krajinách se totiž ochrana včelstev před chorobami neřeší centrálně pod dohledem veterinární správy, jako je tomu u nás. Jednoznačně tedy platí, že český med je nejlepší.




Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Jak vybudovat vyvýšený záhon krok za krokem podle ekozahradníka

Na vyvýšeném záhonu lze pěstovat třeba šalotku a mrkev. Jen musíte průběžně...

Vyvýšený záhon je z pohledu skutečného zahradníka vlastně jen takový narychlo zbudovaný kompost s kvalitní zeminou na...

Velké, dravé, k jídlu? Na co si odpovědět, než nasadíte ryby do jezírka

Pohled na kapry je relaxace pro letní dny..

Zahradní jezírko bezesporu znamená vítaný vodní prvek v zahradě. Kdo však tuto vášeň chce postavit na další úroveň,...

Sucho umí potrápit. Podělte se o zkušenosti, jak s ním bojovat

Rostliny potřebují dostatek vláhy, ale samotná konev s vodou na to zdaleka...

Nejen zahrádkáře, zemědělce či rybáře trápí sucho. Leckde vysychají i studny. Přitom právě sucho je pro pěstování...

Najdete na iDNES.cz