Medu bude málo. Včely zdecimovala dlouhá zima, prudké teplo i povodně

  9:00aktualizováno  9:00
"Letošní úroda medu bude nejhorší od roku 1987, kdy po velmi dlouhé a studené zimě včelaři neměli téměř žádný med," konstatuje Lenka Skoupá z Toulcova dvora v pražské Hostivaři. Medu bude málo, takže se dá očekávat nárůst jeho ceny až o 15 procent.

Na Toulcově dvoře v pražské Hostivaři včelaří už 15 let. Letos poprvé zřejmě nebudou prodávat ze dvora, medu bude málo. | foto: www.toulcuvdvur.cz

Včelstva našich včelařů jsou na tom letos špatně, stíhá je rána za ranou. "Začalo to extrémně dlouhou zimou, kdy včely spotřebovaly veškeré glycidové zásoby v úlech a došlo k velkým úhynům. Čeští včelaři zaznamenali 20 až 50% úhyny včelstev," uvedla Skoupá.

V některých úlech pak místo oplozených matek zůstaly pouze neoplozené, které snášely vajíčka, z nichž se následně líhli pouze trubci. To pak logicky vede k vymření celého takového úlu. Zbylá včelstva, která přezimovala, byla slabá a jejich rozvoj byl velmi pozvolný.

Slabé včely nestihly posbírat nektar z rychle rozkvetlých květů

Nástup jara byl v letošním roce naopak velmi rychlý. "Naráz rozkvetlo mnoho druhů stromů a rostlin, ale chyběla jedna generace včel, takže nestihly z květů nektar posbírat," popisují včelaři z Toulcova dvora.

Včely z pražského Toulcova dvora

Květen byl zase velmi chladný a deštivý. A včely nemohou ve vytrvalých deštích vylétnout. Z prvních medonosných rostlin, tedy z řepky a akátu, nebylo skoro nic. Určitou nadějí pro včelaře je lípa, která teprve začíná kvést.

A aby toho nebylo málo, v červnu si zařádila velká voda a mnoho včelařů přišlo o zbývající včelstva. Ale ani včelaři, kteří svá včelstva před povodní zachránili, nemají vyhráno. "Mnoho krajů jde po velké vodě do boje s komáry pomocí insekticidů a po dobu provádění postřiků musí včelaři svá včelstva uzavřít v úlech. I toto bude mít za následek letošní propad produkce medu," vysvětlila Skoupá.

Medu bude málo, jeho ceny porostou

Včelařství na Toulcově dvoře má patnáctiletou tradici a takhle špatný rok tu nepamatují. "Med z Toulcova dvora je vyhlášený. Lidé si zvykli k nám pro něj chodit a letos poprvé budeme oznamovat, že med není. Budeme rádi, když vytočíme 100 kilogramů pro vlastní potřebu," konstatuje Skoupá.

Cena za kilogram medu od včelaře se v roce 2012 pohybovala kolem 130 korun, v letošním roce se dá očekávat její nárůst až na 150 korun za kilogram. Sežene se i med za nižší ceny, ale jen ten v obchodních řetězcích, kde se většinou v regále objeví jen dovážené medové směsi. "Jedná se o med smíchaný se sirupy vyráběnými z kukuřice, pšenice a dalších komodit," varuje Lenka Skoupá.

Tyto medové směsi tedy s pravým včelím medem nemají mnoho společného. Včelaři dlouhodobě upozorňují na jejich nevalnou kvalitu, což potvrzují výsledky pravidelných kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prokázaly to i loňské testy sdružení dTEST (podrobnosti čtěte zde). 

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...



Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...

Dobrý den, jsem Potxolo. Budu největší a nejdražší vůl na světě

Plemeno plavého aquitánského skotu

Je mu sedm let a denně sežere asi 50 kilogramů brambor, mrkve a další potravy. Podle deníku El Mundo jeho majitelé už...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Další z rubriky

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

Svážení piva a cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky obdivoval šéf už...

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně...



Najdete na iDNES.cz