Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Medu bude málo. Včely zdecimovala dlouhá zima, prudké teplo i povodně

  9:00aktualizováno  9:00
"Letošní úroda medu bude nejhorší od roku 1987, kdy po velmi dlouhé a studené zimě včelaři neměli téměř žádný med," konstatuje Lenka Skoupá z Toulcova dvora v pražské Hostivaři. Medu bude málo, takže se dá očekávat nárůst jeho ceny až o 15 procent.

Na Toulcově dvoře v pražské Hostivaři včelaří už 15 let. Letos poprvé zřejmě nebudou prodávat ze dvora, medu bude málo. | foto: www.toulcuvdvur.cz

Včelstva našich včelařů jsou na tom letos špatně, stíhá je rána za ranou. "Začalo to extrémně dlouhou zimou, kdy včely spotřebovaly veškeré glycidové zásoby v úlech a došlo k velkým úhynům. Čeští včelaři zaznamenali 20 až 50% úhyny včelstev," uvedla Skoupá.

V některých úlech pak místo oplozených matek zůstaly pouze neoplozené, které snášely vajíčka, z nichž se následně líhli pouze trubci. To pak logicky vede k vymření celého takového úlu. Zbylá včelstva, která přezimovala, byla slabá a jejich rozvoj byl velmi pozvolný.

Slabé včely nestihly posbírat nektar z rychle rozkvetlých květů

Nástup jara byl v letošním roce naopak velmi rychlý. "Naráz rozkvetlo mnoho druhů stromů a rostlin, ale chyběla jedna generace včel, takže nestihly z květů nektar posbírat," popisují včelaři z Toulcova dvora.

Včely z pražského Toulcova dvora

Květen byl zase velmi chladný a deštivý. A včely nemohou ve vytrvalých deštích vylétnout. Z prvních medonosných rostlin, tedy z řepky a akátu, nebylo skoro nic. Určitou nadějí pro včelaře je lípa, která teprve začíná kvést.

A aby toho nebylo málo, v červnu si zařádila velká voda a mnoho včelařů přišlo o zbývající včelstva. Ale ani včelaři, kteří svá včelstva před povodní zachránili, nemají vyhráno. "Mnoho krajů jde po velké vodě do boje s komáry pomocí insekticidů a po dobu provádění postřiků musí včelaři svá včelstva uzavřít v úlech. I toto bude mít za následek letošní propad produkce medu," vysvětlila Skoupá.

Medu bude málo, jeho ceny porostou

Včelařství na Toulcově dvoře má patnáctiletou tradici a takhle špatný rok tu nepamatují. "Med z Toulcova dvora je vyhlášený. Lidé si zvykli k nám pro něj chodit a letos poprvé budeme oznamovat, že med není. Budeme rádi, když vytočíme 100 kilogramů pro vlastní potřebu," konstatuje Skoupá.

Cena za kilogram medu od včelaře se v roce 2012 pohybovala kolem 130 korun, v letošním roce se dá očekávat její nárůst až na 150 korun za kilogram. Sežene se i med za nižší ceny, ale jen ten v obchodních řetězcích, kde se většinou v regále objeví jen dovážené medové směsi. "Jedná se o med smíchaný se sirupy vyráběnými z kukuřice, pšenice a dalších komodit," varuje Lenka Skoupá.

Tyto medové směsi tedy s pravým včelím medem nemají mnoho společného. Včelaři dlouhodobě upozorňují na jejich nevalnou kvalitu, což potvrzují výsledky pravidelných kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prokázaly to i loňské testy sdružení dTEST (podrobnosti čtěte zde). 

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Mělník, Znojmo i Karlštejn. Šest tipů, kam se vydat za slavnostmi vína

Vinobraní na jižní Moravě.

Podzim žije vinobraním. V průběhu nejbližších měsíců se těšte na spoustu akcí, kde můžete ochutnávat nejen letošní...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Najdete na iDNES.cz