Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Medu bude málo. Včely zdecimovala dlouhá zima, prudké teplo i povodně

  9:00aktualizováno  9:00
"Letošní úroda medu bude nejhorší od roku 1987, kdy po velmi dlouhé a studené zimě včelaři neměli téměř žádný med," konstatuje Lenka Skoupá z Toulcova dvora v pražské Hostivaři. Medu bude málo, takže se dá očekávat nárůst jeho ceny až o 15 procent.

Na Toulcově dvoře v pražské Hostivaři včelaří už 15 let. Letos poprvé zřejmě nebudou prodávat ze dvora, medu bude málo. | foto: www.toulcuvdvur.cz

Včelstva našich včelařů jsou na tom letos špatně, stíhá je rána za ranou. "Začalo to extrémně dlouhou zimou, kdy včely spotřebovaly veškeré glycidové zásoby v úlech a došlo k velkým úhynům. Čeští včelaři zaznamenali 20 až 50% úhyny včelstev," uvedla Skoupá.

V některých úlech pak místo oplozených matek zůstaly pouze neoplozené, které snášely vajíčka, z nichž se následně líhli pouze trubci. To pak logicky vede k vymření celého takového úlu. Zbylá včelstva, která přezimovala, byla slabá a jejich rozvoj byl velmi pozvolný.

Slabé včely nestihly posbírat nektar z rychle rozkvetlých květů

Nástup jara byl v letošním roce naopak velmi rychlý. "Naráz rozkvetlo mnoho druhů stromů a rostlin, ale chyběla jedna generace včel, takže nestihly z květů nektar posbírat," popisují včelaři z Toulcova dvora.

Včely z pražského Toulcova dvora

Květen byl zase velmi chladný a deštivý. A včely nemohou ve vytrvalých deštích vylétnout. Z prvních medonosných rostlin, tedy z řepky a akátu, nebylo skoro nic. Určitou nadějí pro včelaře je lípa, která teprve začíná kvést.

A aby toho nebylo málo, v červnu si zařádila velká voda a mnoho včelařů přišlo o zbývající včelstva. Ale ani včelaři, kteří svá včelstva před povodní zachránili, nemají vyhráno. "Mnoho krajů jde po velké vodě do boje s komáry pomocí insekticidů a po dobu provádění postřiků musí včelaři svá včelstva uzavřít v úlech. I toto bude mít za následek letošní propad produkce medu," vysvětlila Skoupá.

Medu bude málo, jeho ceny porostou

Včelařství na Toulcově dvoře má patnáctiletou tradici a takhle špatný rok tu nepamatují. "Med z Toulcova dvora je vyhlášený. Lidé si zvykli k nám pro něj chodit a letos poprvé budeme oznamovat, že med není. Budeme rádi, když vytočíme 100 kilogramů pro vlastní potřebu," konstatuje Skoupá.

Cena za kilogram medu od včelaře se v roce 2012 pohybovala kolem 130 korun, v letošním roce se dá očekávat její nárůst až na 150 korun za kilogram. Sežene se i med za nižší ceny, ale jen ten v obchodních řetězcích, kde se většinou v regále objeví jen dovážené medové směsi. "Jedná se o med smíchaný se sirupy vyráběnými z kukuřice, pšenice a dalších komodit," varuje Lenka Skoupá.

Tyto medové směsi tedy s pravým včelím medem nemají mnoho společného. Včelaři dlouhodobě upozorňují na jejich nevalnou kvalitu, což potvrzují výsledky pravidelných kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prokázaly to i loňské testy sdružení dTEST (podrobnosti čtěte zde). 

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky. Tentokrát se nám sešly...

V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz