Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bude hlíva opravdu požírat pokakané plenky? Sledujte experiment

aktualizováno 
Technet.cz přinesl zprávu o tom, že mexičtí vědečtí pracovníci zjistili, že papírové dětské pleny pomůže v přírodě rozložit obyčejná hlíva ústřičná. Je to fakt, anebo jen zase další z neužitečných vědeckých pokusů?

Hlíva ústřičná | foto: houbar.cz

V redakci nemůžeme zkoumat, zda třeba obří švýcarský urychlovač opravdu dokáže najít nějaké nové částice. Zato HOBBY.cz může udělat jednoduchý pokus, zda se potvrdí nejnovější výzkum mexických vědců, kteří tvrdí, že hlíva krmící se celulózou pomůže na skládkách s rozkladem použitých dětských plen.

Zprávu na iDNES.cz přinesl náš server Technet.cz – více zde. V článku se píše, že dřevokazná (a zdravá) houba výrazně zkrátí dobu rozkladu plen, které téměř stoprocentně vytlačily klasické látkové.

Každé dítě za den spotřebuje zhruba šest plínek. To je, podle článku, zhruba tuna tohoto špatně likvidovatelného plenkového odpadu během prvních dvou let života. A kdo měl někdy malé děti, dobře si pamatuje, kolik váží jedna řádně pročuraná plena.

Udělali jsme tedy pokus. Koupili jsme jeden balík "Houbové zahrádky", kde je substrát naočkovaný tak, aby člověku vyrostla hlíva i v domácích podmínkách. Dovnitř vložíme kusy pleny a budeme zjišťovat, zda si na ní hlíva opravdu "pochutná". Po dvou nebo třech měsících balík otevřeme a společně se přesvědčíme, zda měli mexičtí vědci pravdu.

Krok za krokem

Pytel jsme rozřízli

Pytel jsme rozřízli.

Dětskou plenku jsme nastříhali na kusy.

Dětskou plenku jsme nastříhali na kusy.

Kusy plen jsme zapravili do naočkovaného substrátu.

Kusy plen jsme zapravili do naočkovaného substrátu.

Pytel jsme opět zalepili.

Pytel jsme opět zalepili.

Hlívu jsme podle návodu umístili do teplé místnosti, než se ve všech otvorech začnou objevovat plodnice.

Hlívu jsme podle návodu umístili do chladu.

Podle návodu je třeba počkat, než se ve vyřezaných otvorech v pytli začnou objevovat plody. Pak je vhodné umístit "krychličku" do chladnějšího vlhkého prostředí, doporučená teplota se pohybuje mezi 10 a 18 stupni. Ti aktivní ji pak mohou až třikrát denně rosit.

Pavel Kořínek ze serveru Jedlé houby, který se pěstování hlívy věnuje, upřesňuje postup. "Nečekejte, až se vyklubou všechny trsy. Jakmile vyroste první, neváhejte a přemístěte pytel do chladna podle návodu," radí.

Hlívu ale nemusíte pěstovat jen "instantně" v pytli, můžete ji, podobně jako další houby pěstovat i venku v přírodě, třeba na pařezu (viz návod na pěstování). Jen v těchto případech asi nebudete mít možnost testovat apetit houby na dětské pleny, půjde vám spíš o kulinářský zážitek.

Všemocná hlíva

Hlívě ústřičné se kvůli jejím vlastnostem někdy říká elixír věčného mládí. Patří mezi dřevokazné houby, její klobouky připomínají tvar ústřice, píše například server OnaDnes.cz.

Hlíva na víně

Na lžíci oleje zpěňte nakrájenou cibulku, přidejte pokrájenou hlívu ústřičnou, osolte a poduste. Když je houba měkká, okořeňte směsí pepřů, předejte špetku oregana, rajčatový protlak, citronovou kůru a poduste. Na závěr podlijte červeným vínem a dochuťte cukrem.

Jí se buď jako potravinový doplněk (sušená v kapslích) či přímo v pokrmech po některé z mnoha kuchyňských úprav. Hlíva ústřičná pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost vůči infekcím a posiluje imunitu organismu. Účinkuje proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám, proti hemeroidům, ekzémům, při léčení popálenin. Hlíva obsahuje v malém množství i železo, jód, selen a draslík. V neposlední řadě nelze zapomenout ani na vlákninu, která z těla odstraňuje usazené škodliviny.

Na své si přijdou i labužníci. Z hlívy připravíte výbornou dršťkovku, ale i saláty, hodí se také do těstovin.

Autor:




Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Německý boxer
Psi, kterým se jen tak nevybijí baterky. Jen pro páníčky plné energie

Hledáte parťáka, který vás donutí chodit na dlouhé procházky, běhat či začít s nějakým psím sportem? Prostě psa s energií na rozdávání? K těm, co potřebují...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Další z rubriky

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.