Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Na Ladronce projde věda žaludkem. Ochutnáte kobylky i jahodový kaviár

  1:01aktualizováno  1:01
Vědecký festival, kde poodkryjete roušku nejrůznějších gastronomických tajemství a na své si přijdou i vaše chuťové buňky, připravila již podruhé Přírodovědecká fakulta UK v Praze. Tentokrát na sobotu 21. června na Ladronce. Vstup je zdarma a děti jsou vítány, stejně jako loni.

Přírodovědci se letos zaměří na kuchyni, živočichy i farmářská tržiště Severní i Jižní Ameriky. Na jednom místě si tak budete moci prohlédnout třeba jihoamerické parazity a současně si na vlastní kůži vyzkoušet třeba ruční výrobu špaget. Což jako kombinace sice může působit strašně, kdo má ale smysl pro dobrodružství, případně zažil atmosféru loňského prvního ročníku, tak ví, že skrývá nepopiratelné kouzlo. Pro lepší představu to dokresluje i video z loňska.

Ochutnávka z loňska

I na druhém ročníku vědecko-gastronomického festivalu Věda prochází žaludkem potkáte odborníky z Přírodovědecké fakulty UK, kteří vám v rámci svého boru odpoví na jakoukoliv otázku. Díky nim také třeba zjistíte - navíc v molekulárním baru (o molekulární kuchyni zde) - že s jídlem si můžete i hrát, ačkoliv nám to v dětství zakazovali. Nebo vám pomohou odkrýt, co všechno obsahuje hamburger.

Kromě vědy propojené s gastronomií budou lektoři učit zájemce jógu nebo posouvat kuličku pomocí mozkových vln, nebo si vyrobit vlastní parfém. Zdarma si užijete i další vědecké aktivity, hry i soutěže určené dospělým i dětem (podrobnosti zde).  

Ochutnávání za pár korun, které půjdou na dobrou věc

Na jednom místě se současně doslova podíváte pod pokličky restaurací, jako je například vyhlášená nadšenecká venkovská restaurace Zájezd či veganská LoVeg, poznáte rawfood nebo si lze prohlédnout a osahat obsah freshbedýnek.

Ochutnávat můžete za kuponky. Jeden vás přijde na desetikorunu, které nemusíte litovat -  výtěžek celé akce půjde na Kuchařky bez domova, které umějí i na ulici uvařit jako doma, což na Ladronce i předvedou. A naučíte se třeba i šetřit jídlem.

Příznivci masitých pokrmů zase ocení americké steaky. A ti, co si na maso moc nepotrpí, se mohou přiučit, jak připravovat exotická jídla z domácích bio surovin.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz