Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

aktualizováno 
Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze různými způsoby usnadnit. Na vlastní kůži si to vyzkoušela videoredakce iDNES.cz.

Vzpomeňte, jak v prvních řadách pořadu Ano, šéfe! zkoušel kuchaře z obyčejné vaječné omelety Zdeněk Pohlreich. A ostatně i ve slavné kuchařce Umění francouzské kuchyně od Julie Childové je celá jedna velká kapitola věnovaná přípravě vajec (recenzi jsme psali zde).

Fotogalerie

Videoredakce se více zaměřila na to, jak zpracovat samotné vejce. Jak poznat, zda je čerstvé, jak oddělit žloutek od bílku nebo jak poznat, zda už je uvařené.

1.Jak poznat čerstvé

Pokud padne v misce s vodou na dno, je úplně čerstvé. Pokud se staví na špičku, je už uzrálé, ale je bez problémů použitelné. Jakmile plave, je čas být obezřetným. Co se děje s vejcem, když stárne, si přečtěte zde.

2.Jak poznat zkažené

Jakmile vejce plave, může, ale nemusí být zkažené. Proto je dobré ho otestovat. Když rozklepáváte více vajec, neházejte je bezmyšlenkovitě do misky k ostatním. Pokud by bylo zkažené, znehodnotili byste si tím i ostatní čerstvá.

Proto nožem vejce rozklepněte a nejdříve k němu čichněte a až pak přidejte k ostatním. Je dobré sledovat také barvu bílku: Jakmile je nazelenalý, načervenalý nebo v něm plavou černé nebo zelené skvrnky, raději ho nejezte.

3.Jak rychle oddělit žloutek od bílku

Kuchaři často používají vlastní ruce. Přes prsty vytvoří sítko, přes které nechají protéct bílek a zbylý žloutek dají do jiné mísy. 

Videoredakce vyzkoušela, zda funguje trik známý ze sociálních sítí: vyklepli do mísy celé vejce a pak díky podtlaku v plastové láhvi do ní „vcucli“ žloutek. A pak jej zmáčknutím lahve zase vytlačili ven do jiné misky. Funguje naprosto spolehlivě.

4.Jak poznat, že je vejce natvrdo

Návodů, jak uvařit vejce natvrdo, je více. Někdo je vkládá do studené vody a od bodu varu počítá šest minut, někdo je vkládá až do vařící vody a nechává je tam osm až deset minut. 

Každopádně rada od redakce našeho videa směřuje k tomu, že pokud zkusíte vejce naběračkou vyndat z vody ven a během pár sekund skořápka uschne, je v té správné konzistenci. Souvisí to s tím, že vnitřní teplota je taková, aby byla schopná ohřát i skořápku tak, že je za chvilku suchá. Jde o to, že když se doba vaření přetáhne, žloutky zezelenají a jsou nechutné.

5.Jak rychle oloupat vejce

To je nejnevděčnější úkol při práci s vejci, zvlášť když je jich víc. Kdo používá skutečně čerstvá vejce od vlastních slepic, nepomůže mu nic, ale my ostatní, ke kterým vejce putují obchodním řetězcem minimálně týden, bychom mohli vyzkoušet tento trik.

Zhruba do čtvrtiny naplňte sklenici vodou, vložte vejce, pak dlaní sklenici uzavřete a pořádně protřepte. Uvidíte, že skořápka popraská tak, že je pak hračkou vajíčko oloupat.

Jaké triky s vejci používáte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.