VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

aktualizováno 
Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze různými způsoby usnadnit. Na vlastní kůži si to vyzkoušela videoredakce iDNES.cz.

Vzpomeňte, jak v prvních řadách pořadu Ano, šéfe! zkoušel kuchaře z obyčejné vaječné omelety Zdeněk Pohlreich. A ostatně i ve slavné kuchařce Umění francouzské kuchyně od Julie Childové je celá jedna velká kapitola věnovaná přípravě vajec (recenzi jsme psali zde).

Fotogalerie

Videoredakce se více zaměřila na to, jak zpracovat samotné vejce. Jak poznat, zda je čerstvé, jak oddělit žloutek od bílku nebo jak poznat, zda už je uvařené.

1.Jak poznat čerstvé

Pokud padne v misce s vodou na dno, je úplně čerstvé. Pokud se staví na špičku, je už uzrálé, ale je bez problémů použitelné. Jakmile plave, je čas být obezřetným. Co se děje s vejcem, když stárne, si přečtěte zde.

2.Jak poznat zkažené

Jakmile vejce plave, může, ale nemusí být zkažené. Proto je dobré ho otestovat. Když rozklepáváte více vajec, neházejte je bezmyšlenkovitě do misky k ostatním. Pokud by bylo zkažené, znehodnotili byste si tím i ostatní čerstvá.

Proto nožem vejce rozklepněte a nejdříve k němu čichněte a až pak přidejte k ostatním. Je dobré sledovat také barvu bílku: Jakmile je nazelenalý, načervenalý nebo v něm plavou černé nebo zelené skvrnky, raději ho nejezte.

3.Jak rychle oddělit žloutek od bílku

Kuchaři často používají vlastní ruce. Přes prsty vytvoří sítko, přes které nechají protéct bílek a zbylý žloutek dají do jiné mísy. 

Videoredakce vyzkoušela, zda funguje trik známý ze sociálních sítí: vyklepli do mísy celé vejce a pak díky podtlaku v plastové láhvi do ní „vcucli“ žloutek. A pak jej zmáčknutím lahve zase vytlačili ven do jiné misky. Funguje naprosto spolehlivě.

4.Jak poznat, že je vejce natvrdo

Návodů, jak uvařit vejce natvrdo, je více. Někdo je vkládá do studené vody a od bodu varu počítá šest minut, někdo je vkládá až do vařící vody a nechává je tam osm až deset minut. 

Každopádně rada od redakce našeho videa směřuje k tomu, že pokud zkusíte vejce naběračkou vyndat z vody ven a během pár sekund skořápka uschne, je v té správné konzistenci. Souvisí to s tím, že vnitřní teplota je taková, aby byla schopná ohřát i skořápku tak, že je za chvilku suchá. Jde o to, že když se doba vaření přetáhne, žloutky zezelenají a jsou nechutné.

5.Jak rychle oloupat vejce

To je nejnevděčnější úkol při práci s vejci, zvlášť když je jich víc. Kdo používá skutečně čerstvá vejce od vlastních slepic, nepomůže mu nic, ale my ostatní, ke kterým vejce putují obchodním řetězcem minimálně týden, bychom mohli vyzkoušet tento trik.

Zhruba do čtvrtiny naplňte sklenici vodou, vložte vejce, pak dlaní sklenici uzavřete a pořádně protřepte. Uvidíte, že skořápka popraská tak, že je pak hračkou vajíčko oloupat.

Jaké triky s vejci používáte vy? Podělte se s ostatními čtenáři v diskusi.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Další z rubriky

Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu.

V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Vím, že jako „ti po Pohlreichovi“ neujdeme srovnávání, říká Jitka Pagana

Jitka Pagana, moderátorka nového pořadu Ano, šéfová!

Zdeňka Pohlreicha obdivuje po stránce profesní i lidské, jeho show Ano, šéfe! roky sledovala s přirozeným zájmem...

Najdete na iDNES.cz