Pokud chcete pěknou sytou hnědou barvu, případně barvu krásně dočervena, je cibulových slupek potřeba opravdu hodně. Kdo cibuli v kuchyni moc často nepoužívá, může slupky získat při nákupu cibule - na dně bedýnky většinou bývá spousta odrolených kousků. Jednoduše si je přidáte do pytlíku s kupovanou cibulí; slupky jsou velice lehké a nikomu chybět nebudou.
Fotogalerie |
Jinak už potřebujete jen čerstvá slepičí vajíčka, ideálně bílá nebo hodně světlá, aby byl kontrast mezi původní barvou a obarvenou částí co největší. A přírodní provázky, obyčejnou sůl a hrnec.
Když dětem nakoupíte na vajíčka oblíbené samolepky či smršťovačky, stačí vajíčka v cibulových slupkách uvařit a máte je připravená na dekorování.
Pokud ale chcete kraslice opravdu s čistě přírodní dekorací, máte celou řadu možností. Vajíčka se například vkládají do tunýlků ustřižených se starých silonek, kam k nim vložíte zajímavé lístky první vyrašené zeleně.
Vyzkoušejte také: Barvení vajíček kurkumou, zelím či řepou |
My jsme zvolili ovázání silným provázkem, který na skořápce vytvoří zajímavý vzor sám o sobě. A využili větvičky s jehlicovitými lístky rozmarýnu ostříhané ze staršího keříku v kombinaci s tenkým provázkem.
Jak na vlastní barvení krok za krokem
Aby barva uvolněná z cibulových slupek na vajíčka chytla co nejlépe, je potřeba skořápky vajec nejprve očistit a dobře odmastit, stačí je například omýt ekologickým prostředkem na mytí nádobí. Omytá vajíčka nechte oschnout nebo osušte a můžete je začít dekorovat.
Například střed vajíčka ovázat silným krouceným provázkem. Stačí třikrát omotat, pevně stáhnout a zavázat, aby provázek nesklouzl dolů.
Pokud chcete na dekorování využít i jarní zeleň, lze vajíčko omotat olistěnou větvičkou a tenčím provázkem jako ve fotogalerii. Nebo použít výše zmíněný tunýlek ustřižený ze starých silonek, s jehož pomocí na skořápku přitisknete i jednotlivé zajímavé lístečky a tunýlek pak na obou koncích zavážete na uzel. V každém případě bude každé takto nadekorované vajíčko originálem.
Pak na dno vhodného hrnce naskládejte vrstvu cibulových slupek, do ní opatrně narovnejte připravená vajíčka tak, aby se vzájemně nedotýkala, nebo z nich nesklouzly provázky. Pak vajíčka překryjte další vrstvou slupek.
Aby vajíčka při vaření nepraskla, přisypte lžičku soli a vejce zalijte studenou vodou tak, aby byla potopená. Přiveďte pomalu k varu, a nechte je vařit obvyklou dobu, tedy cca 8 až 10 minut. Případně je nechte vařit kratší dobu, zhruba tři čtyři minuty, a pak je stáhněte z plotny a nechte dojít pod pokličkou.
Pokud mají vajíčka odstín, jaký jste si představovali, můžete je pak opatrně ze slupek vyjmout, zchladit je pod studenou vodou a odstranit z nich provázky, větvičky, lístečky či silonkové tunýlky. A nebo poté hrnec jen odkrýt a nechat vejce třeba na zápraží nebo na balkoně v cibulovém nálevu trochu zchladnout. Skořápky budou mít na polykání barvy víc času a získají tmavší odstín.
Očištěná nabarvená vajíčka pak můžete ještě vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje, který si kápnete na ubrousek. Zvýrazní to barvy i kontrast jedinečných vzorů na skořápkách. Nabarvená vajíčka pak skladujte v chladu, než přijde čas koledníků.