Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

aktualizováno 
Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To je ta nejpodstatnější investice, kterou takové barvení potřebuje.

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná větvičkou rozmarýnu a tenkým provázkem. | foto: Martina Čermáková

Pokud chcete pěknou sytou hnědou barvu, případně barvu krásně dočervena, je cibulových slupek potřeba opravdu hodně. Kdo cibuli v kuchyni moc často nepoužívá, může slupky získat při nákupu cibule - na dně bedýnky většinou bývá spousta odrolených kousků. Jednoduše si je přidáte do pytlíku s kupovanou cibulí; slupky jsou velice lehké a nikomu chybět nebudou.

Fotogalerie

Jinak už potřebujete jen čerstvá slepičí vajíčka, ideálně bílá nebo hodně světlá, aby byl kontrast mezi původní barvou a obarvenou částí co největší. A přírodní provázky, obyčejnou sůl a hrnec.

Když dětem nakoupíte na vajíčka oblíbené samolepky či smršťovačky, stačí vajíčka v cibulových slupkách uvařit a máte je připravená na dekorování.

Pokud ale chcete kraslice opravdu s čistě přírodní dekorací, máte celou řadu možností. Vajíčka se například vkládají do tunýlků ustřižených se starých silonek, kam k nim vložíte zajímavé lístky první vyrašené zeleně.

My jsme zvolili ovázání silným provázkem, který na skořápce vytvoří zajímavý vzor sám o sobě. A využili větvičky s jehlicovitými lístky rozmarýnu ostříhané ze staršího keříku v kombinaci s tenkým provázkem.

Jak na vlastní barvení krok za krokem

Aby barva uvolněná z cibulových slupek na vajíčka chytla co nejlépe, je potřeba skořápky vajec nejprve očistit a dobře odmastit, stačí je například omýt ekologickým prostředkem na mytí nádobí. Omytá vajíčka nechte oschnout nebo osušte a můžete je začít dekorovat.

Například střed vajíčka ovázat silným krouceným provázkem. Stačí třikrát omotat, pevně stáhnout a zavázat, aby provázek nesklouzl dolů.

Větvičku rozmarýnu jsme kolem vejce jednoduše omotali, stejně jako tenký...
Provázky, pár olistěných větviček či lístečků a cibulové slupky. Nic jiného...
Červené cibulové slupky dopřejí skořápkám výraznější zbarvení.

Pokud chcete na dekorování využít i jarní zeleň, lze vajíčko omotat olistěnou větvičkou a tenčím provázkem jako ve fotogalerii. Nebo použít výše zmíněný tunýlek ustřižený ze starých silonek, s jehož pomocí na skořápku přitisknete i jednotlivé zajímavé lístečky a tunýlek pak na obou koncích zavážete na uzel. V každém případě bude každé takto nadekorované vajíčko originálem.

Pak na dno vhodného hrnce naskládejte vrstvu cibulových slupek, do ní opatrně narovnejte připravená vajíčka tak, aby se vzájemně nedotýkala, nebo z nich nesklouzly provázky. Pak vajíčka překryjte další vrstvou slupek.

Dno hrnce vystelte cibulovými slupkami a do nich opatrně narovnejte vajíčka...
Na vajíčka opět navrstvěte cibulové slupky a zalijte je studenou vodou tak, aby...
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte obvyklou dobu (jako vajíčka natvrdo).
Chcete-li tmavší odstín, můžete nechat vajíčka v hrnci se slupkami i zchladnout.

Aby vajíčka při vaření nepraskla, přisypte lžičku soli a vejce zalijte studenou vodou tak, aby byla potopená. Přiveďte pomalu k varu, a nechte je vařit obvyklou dobu, tedy cca 8 až 10 minut. Případně je nechte vařit kratší dobu, zhruba tři čtyři minuty, a pak je stáhněte z plotny a nechte dojít pod pokličkou.

Pokud mají vajíčka odstín, jaký jste si představovali, můžete je pak opatrně ze slupek vyjmout, zchladit je pod studenou vodou a odstranit z nich provázky, větvičky, lístečky či silonkové tunýlky. A nebo poté hrnec jen odkrýt a nechat vejce třeba na zápraží nebo na balkoně v cibulovém nálevu trochu zchladnout. Skořápky budou mít na polykání barvy víc času a získají tmavší odstín.

S obarvenými vajíčky manipulujte opatrně, ať je nepoškrábete.
Očištěná vajíčka můžete vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje,...
Hotové kraslice.
Na koledníky mohou kraslice čekat třeba v košíčku vystlaném peříčky.

Očištěná nabarvená vajíčka pak můžete ještě vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje, který si kápnete na ubrousek. Zvýrazní to barvy i kontrast jedinečných vzorů na skořápkách. Nabarvená vajíčka pak skladujte v chladu, než přijde čas koledníků.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Svatomartinská husa pečená na mřížce a při nízké teplotě. Nic jednoduššího

Husička po pěti hodinách pomalého pečení

Tradice pečení husy na svatého Martina se v posledních letech vrací. Kvůli tomu mnohé malé domácí chovy hlásí, že už...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Najdete na iDNES.cz