Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

aktualizováno 
Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To je ta nejpodstatnější investice, kterou takové barvení potřebuje.

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná větvičkou rozmarýnu a tenkým provázkem. | foto: Martina Čermáková

Pokud chcete pěknou sytou hnědou barvu, případně barvu krásně dočervena, je cibulových slupek potřeba opravdu hodně. Kdo cibuli v kuchyni moc často nepoužívá, může slupky získat při nákupu cibule - na dně bedýnky většinou bývá spousta odrolených kousků. Jednoduše si je přidáte do pytlíku s kupovanou cibulí; slupky jsou velice lehké a nikomu chybět nebudou.

Fotogalerie

Jinak už potřebujete jen čerstvá slepičí vajíčka, ideálně bílá nebo hodně světlá, aby byl kontrast mezi původní barvou a obarvenou částí co největší. A přírodní provázky, obyčejnou sůl a hrnec.

Když dětem nakoupíte na vajíčka oblíbené samolepky či smršťovačky, stačí vajíčka v cibulových slupkách uvařit a máte je připravená na dekorování.

Pokud ale chcete kraslice opravdu s čistě přírodní dekorací, máte celou řadu možností. Vajíčka se například vkládají do tunýlků ustřižených se starých silonek, kam k nim vložíte zajímavé lístky první vyrašené zeleně.

My jsme zvolili ovázání silným provázkem, který na skořápce vytvoří zajímavý vzor sám o sobě. A využili větvičky s jehlicovitými lístky rozmarýnu ostříhané ze staršího keříku v kombinaci s tenkým provázkem.

Jak na vlastní barvení krok za krokem

Aby barva uvolněná z cibulových slupek na vajíčka chytla co nejlépe, je potřeba skořápky vajec nejprve očistit a dobře odmastit, stačí je například omýt ekologickým prostředkem na mytí nádobí. Omytá vajíčka nechte oschnout nebo osušte a můžete je začít dekorovat.

Například střed vajíčka ovázat silným krouceným provázkem. Stačí třikrát omotat, pevně stáhnout a zavázat, aby provázek nesklouzl dolů.

Větvičku rozmarýnu jsme kolem vejce jednoduše omotali, stejně jako tenký...
Provázky, pár olistěných větviček či lístečků a cibulové slupky. Nic jiného...
Červené cibulové slupky dopřejí skořápkám výraznější zbarvení.

Pokud chcete na dekorování využít i jarní zeleň, lze vajíčko omotat olistěnou větvičkou a tenčím provázkem jako ve fotogalerii. Nebo použít výše zmíněný tunýlek ustřižený ze starých silonek, s jehož pomocí na skořápku přitisknete i jednotlivé zajímavé lístečky a tunýlek pak na obou koncích zavážete na uzel. V každém případě bude každé takto nadekorované vajíčko originálem.

Pak na dno vhodného hrnce naskládejte vrstvu cibulových slupek, do ní opatrně narovnejte připravená vajíčka tak, aby se vzájemně nedotýkala, nebo z nich nesklouzly provázky. Pak vajíčka překryjte další vrstvou slupek.

Dno hrnce vystelte cibulovými slupkami a do nich opatrně narovnejte vajíčka...
Na vajíčka opět navrstvěte cibulové slupky a zalijte je studenou vodou tak, aby...
Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte obvyklou dobu (jako vajíčka natvrdo).
Chcete-li tmavší odstín, můžete nechat vajíčka v hrnci se slupkami i zchladnout.

Aby vajíčka při vaření nepraskla, přisypte lžičku soli a vejce zalijte studenou vodou tak, aby byla potopená. Přiveďte pomalu k varu, a nechte je vařit obvyklou dobu, tedy cca 8 až 10 minut. Případně je nechte vařit kratší dobu, zhruba tři čtyři minuty, a pak je stáhněte z plotny a nechte dojít pod pokličkou.

Pokud mají vajíčka odstín, jaký jste si představovali, můžete je pak opatrně ze slupek vyjmout, zchladit je pod studenou vodou a odstranit z nich provázky, větvičky, lístečky či silonkové tunýlky. A nebo poté hrnec jen odkrýt a nechat vejce třeba na zápraží nebo na balkoně v cibulovém nálevu trochu zchladnout. Skořápky budou mít na polykání barvy víc času a získají tmavší odstín.

S obarvenými vajíčky manipulujte opatrně, ať je nepoškrábete.
Očištěná vajíčka můžete vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje,...
Hotové kraslice.
Na koledníky mohou kraslice čekat třeba v košíčku vystlaném peříčky.

Očištěná nabarvená vajíčka pak můžete ještě vyleštit kouskem špeku, nebo kapkou rostlinného oleje, který si kápnete na ubrousek. Zvýrazní to barvy i kontrast jedinečných vzorů na skořápkách. Nabarvená vajíčka pak skladujte v chladu, než přijde čas koledníků.

Autor:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz