Velikonoční dílna plná inspirace, od kraslic po pomlázku a dekorace

  9:14aktualizováno  9:14
Milujete-li dekorace a máte chuť tvořit, na Velikonoce se můžete vyřádit. Nápadů se nabízí spousta a většina je hotova během chvilky.

Zkuste pro koledníky připravit třeba tzv. "bylinkové" kraslice. | foto: Profimedia.cz

Třeba takové přírodně barvené kraslice zdobené lístečky. Připravovat vařená vajíčka pro koledníky dekorovaná bylinkami bude bavit vás i děti, které nejprve pošlete na zahradu nasbírat co nejzajímavější listy.

Fotogalerie

Potom už budete potřebovat jen cibulové slupky, čerstvá vajíčka (ideálně bílá, ale pěkný kontrast vznikne i na béžové či světle hnědé skořápce) a gázu nebo staré silonky.

Na čistá suchá vajíčka pak nasbírané lístky pevně přitiskněte právě pomocí gázy nebo nastříhanými nohavicemi starých silonek, které pečlivě zauzlujte nebo zavažte provázkem. Takto "ustrojená" vajíčka dejte vařit do vody s cibulovými slupkami; čím více jich bude, tím lépe, protože výsledná barva pak bude intenzivnější. Hlídejte, aby všechna byla úplně ponořená.

Čtěte ve středu

Základem pro přípravu vizovického pečiva je jen hladká mouka, voda a trocha octa.

Velikonoční návody pro všechny, kdo si chtějí jarní dekorace vyrobit sami. Od celé řady tipů na zdobení kraslic po vizovické pečivo.

Vajíčka pro koledníky mají být uvařená natvrdo, s pevným žloutkem (ovšem bez nazelenalého okraje), potřebují tedy zhruba 10 minut varu a pak prudce zchladit. Pokud chcete, aby měla skořápka co nejintenzivnější hnědou barvu, stáhněte je z ohně zhruba po 7 až 8 minutách varu a nechte dojít v pomalu chladnoucí lázni s cibulovými slupkami.

Po vychladnutí zbavte vajíčka gázového, očistěte je od zbytků zelených lístků a vyleštěte kouskem špeku. Nemáte-li špek, použijte ubrousek, na který kápněte trochu rostlinného oleje nebo naberte kousek sádla.

Toužíte-li po další velikonoční inspiraci, pak zkuste třeba výrobu plstěných krytek na vařená vajíčka (více zde), zvířátek z ovčího rouna (podle návodu zde) či dekorace na poslední chvíli vyrobené ze skořápek (zde rady jak na to), ty zvládnete určitě. A nezapomeňte upéct domácí mazanec (podle receptu zde).

Chybět by samozřejmě neměla ani pomlázka, kterou lze uplést hned několika způsoby. Je jen na vás, zda z osmi proutků, nebo z jedenácti (pracovní postup najdete v článku zde). Plést můžete i podle našeho návodného videa:

Autoři: ,

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Najdete na iDNES.cz