Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční dílna plná inspirace, od kraslic po pomlázku a dekorace

  9:14aktualizováno  9:14
Milujete-li dekorace a máte chuť tvořit, na Velikonoce se můžete vyřádit. Nápadů se nabízí spousta a většina je hotova během chvilky.

Zkuste pro koledníky připravit třeba tzv. "bylinkové" kraslice. | foto: Profimedia.cz

Třeba takové přírodně barvené kraslice zdobené lístečky. Připravovat vařená vajíčka pro koledníky dekorovaná bylinkami bude bavit vás i děti, které nejprve pošlete na zahradu nasbírat co nejzajímavější listy.

Fotogalerie

Potom už budete potřebovat jen cibulové slupky, čerstvá vajíčka (ideálně bílá, ale pěkný kontrast vznikne i na béžové či světle hnědé skořápce) a gázu nebo staré silonky.

Na čistá suchá vajíčka pak nasbírané lístky pevně přitiskněte právě pomocí gázy nebo nastříhanými nohavicemi starých silonek, které pečlivě zauzlujte nebo zavažte provázkem. Takto "ustrojená" vajíčka dejte vařit do vody s cibulovými slupkami; čím více jich bude, tím lépe, protože výsledná barva pak bude intenzivnější. Hlídejte, aby všechna byla úplně ponořená.

Čtěte ve středu

Základem pro přípravu vizovického pečiva je jen hladká mouka, voda a trocha octa.

Velikonoční návody pro všechny, kdo si chtějí jarní dekorace vyrobit sami. Od celé řady tipů na zdobení kraslic po vizovické pečivo.

Vajíčka pro koledníky mají být uvařená natvrdo, s pevným žloutkem (ovšem bez nazelenalého okraje), potřebují tedy zhruba 10 minut varu a pak prudce zchladit. Pokud chcete, aby měla skořápka co nejintenzivnější hnědou barvu, stáhněte je z ohně zhruba po 7 až 8 minutách varu a nechte dojít v pomalu chladnoucí lázni s cibulovými slupkami.

Po vychladnutí zbavte vajíčka gázového, očistěte je od zbytků zelených lístků a vyleštěte kouskem špeku. Nemáte-li špek, použijte ubrousek, na který kápněte trochu rostlinného oleje nebo naberte kousek sádla.

Toužíte-li po další velikonoční inspiraci, pak zkuste třeba výrobu plstěných krytek na vařená vajíčka (více zde), zvířátek z ovčího rouna (podle návodu zde) či dekorace na poslední chvíli vyrobené ze skořápek (zde rady jak na to), ty zvládnete určitě. A nezapomeňte upéct domácí mazanec (podle receptu zde).

Chybět by samozřejmě neměla ani pomlázka, kterou lze uplést hned několika způsoby. Je jen na vás, zda z osmi proutků, nebo z jedenácti (pracovní postup najdete v článku zde). Plést můžete i podle našeho návodného videa:

Autoři: ,



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Najdete na iDNES.cz