Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční dílna plná inspirace, od kraslic po pomlázku a dekorace

  9:14aktualizováno  9:14
Milujete-li dekorace a máte chuť tvořit, na Velikonoce se můžete vyřádit. Nápadů se nabízí spousta a většina je hotova během chvilky.

Zkuste pro koledníky připravit třeba tzv. "bylinkové" kraslice. | foto: Profimedia.cz

Třeba takové přírodně barvené kraslice zdobené lístečky. Připravovat vařená vajíčka pro koledníky dekorovaná bylinkami bude bavit vás i děti, které nejprve pošlete na zahradu nasbírat co nejzajímavější listy.

Fotogalerie

Potom už budete potřebovat jen cibulové slupky, čerstvá vajíčka (ideálně bílá, ale pěkný kontrast vznikne i na béžové či světle hnědé skořápce) a gázu nebo staré silonky.

Na čistá suchá vajíčka pak nasbírané lístky pevně přitiskněte právě pomocí gázy nebo nastříhanými nohavicemi starých silonek, které pečlivě zauzlujte nebo zavažte provázkem. Takto "ustrojená" vajíčka dejte vařit do vody s cibulovými slupkami; čím více jich bude, tím lépe, protože výsledná barva pak bude intenzivnější. Hlídejte, aby všechna byla úplně ponořená.

Čtěte ve středu

Základem pro přípravu vizovického pečiva je jen hladká mouka, voda a trocha octa.

Velikonoční návody pro všechny, kdo si chtějí jarní dekorace vyrobit sami. Od celé řady tipů na zdobení kraslic po vizovické pečivo.

Vajíčka pro koledníky mají být uvařená natvrdo, s pevným žloutkem (ovšem bez nazelenalého okraje), potřebují tedy zhruba 10 minut varu a pak prudce zchladit. Pokud chcete, aby měla skořápka co nejintenzivnější hnědou barvu, stáhněte je z ohně zhruba po 7 až 8 minutách varu a nechte dojít v pomalu chladnoucí lázni s cibulovými slupkami.

Po vychladnutí zbavte vajíčka gázového, očistěte je od zbytků zelených lístků a vyleštěte kouskem špeku. Nemáte-li špek, použijte ubrousek, na který kápněte trochu rostlinného oleje nebo naberte kousek sádla.

Toužíte-li po další velikonoční inspiraci, pak zkuste třeba výrobu plstěných krytek na vařená vajíčka (více zde), zvířátek z ovčího rouna (podle návodu zde) či dekorace na poslední chvíli vyrobené ze skořápek (zde rady jak na to), ty zvládnete určitě. A nezapomeňte upéct domácí mazanec (podle receptu zde).

Chybět by samozřejmě neměla ani pomlázka, kterou lze uplést hned několika způsoby. Je jen na vás, zda z osmi proutků, nebo z jedenácti (pracovní postup najdete v článku zde). Plést můžete i podle našeho návodného videa:

Autoři: ,



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz