Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční dekorace vytvoříte na poslední chvíli i ze skořápek

aktualizováno 
Nějak vám nezbyl čas na velikonoční výzdobu? Nevzdávejte to. Stačí pár větviček, skořápek a živých květin a atmosféra bude dokonalá. Dopřejte si předtím ještě jarní procházku, abyste nasbírali vše potřebné a pusťte se do díla.

Prázdné skořápky, trocha vody a živé květiny na působivou dekoraci úplně stačí. | foto: Stanislava Neradová

Drobné přírodní dekorace na velikonoční stůl opravdu pořídíte docela snadno, za pár korun a půl hodinky až hodinku. Stačí sehnat pár větviček břízy, vajíčka, několik řezaných květin, ubrousky s jarními motivy, vosk a knot. A z naší fotogalerie určitě vyberete ten správný tip, který vás osloví, a pustíte se do radostné práce. Neobejdete se ovšem bez tavné pistole, štětce, nůžek a lepidla.

Rozkvetlé skořápky

Připravte si prázdné skořápky s otvorem na boku a živé květiny.Na skutečně rychlou dekoraci, ale velmi efektní a živou dekoraci stolu vám postačí několik prázdných vaječných skořápek, nejlépe s bílou i béžovou skořápkou. Pečlivě je vymyjte a slepte je k sobě pomocí tavné pistole, v každém případě nejlépe lichý počet. Položte je na jednoduchý porcelánový talíř nebo tác, naplňte je vodou a pak už jen přizdobte řezanými květy.

My jsme vybrali zelené chryzantémy (Chrysanthemum tros santini "Rocky"), výrazně zbarvenou orchidej Aranda a drobné květy (Matricaria), které se vyjímají zvláště v moderním interiéru. Ale klidně můžete vyběhnout na zahradu a natrhat pár fialek, sasanek nebo sedmikrásek. Jen květinám nezapomeňte dolévat do skořápek vodu.

Svícen se včelím voskem

Nejprve si v silném odvaru z cibulových slupek obarvěte vyfouknutá vajíčka. Musíte je dobře odmastit, nejlépe přípravkem na nádobí, aby se cihlový tón na vaječné skořápce uchytil pěkně rovnoměrně a beze skvrn. Pak zhruba horní třetinu odlámejte tak, aby vám zbyla jakási mistička.
 
Ve vodní lázni si rozpusťte včelí vosk, tzn. menší nádobu s voskem vložte do větší s horkou vodou. Použít můžete i obyčejný bílý vosk ze starých svíček nebo z čajových svíček, případně ho obarvit žlutou voskovkou. Roztavený vosk nalijte opatrně do skořápky, do středu zastrčte ustřižený knot.

Roztomilou a funkční dekoraci vyrobíte za čtvrt hodinky. Vajíčko, ve kterém žlutý vosk symbolizuje žloutek, přilepte do malého věnečku z proutí. Můžete zvolit zelený zimostráz (Buxus), peříčka a drobné kvítky připomínající heřmánek (Matricaria) nebo třeba úplně obyčejné sedmikrásky, které najdete všude. Dekoraci lze ozvláštnit i žlutým vratičem a drobným šípkem (Rosa multiflora). Peříčka přilepte tavnou pistolí, čerstvé rostliny do věnečku jen zastrčte.

Svícen postavte raději na talířek, nejlépe s jarním dekorem, aby vosk nevytekl na ubrus. Pokud se nechcete zdržovat s tavením vosku, můžete zvolit jinou variantu. Na proutěný věneček posaďte čistě bílé husí vejce, ulomte mu špičku, dovnitř nalijte vodu a vejce použijte jako vázu. Umístěme do něj třeba drobný květ chryzantémy (Chrysanthemum tros santini "Rocky").

Dekorace z březových větviček

Závěs ve tvaru slzy nebo hnízdečko vytvoříte z větviček břízy velice snadno.Břízy stejně potřebují na jaře prořezat, takže si několik větviček můžete bez obav snadno natrhat. Vezměte si do ruky zhruba šest až osm jemných proutků, rozdělte je napůl, otočte proti sobě a opět složte do jednoho svazku, který tak bude všude stejně silný. Oba konce překřižte a vznikne vám zajímavý závěs ve tvaru slzy. V místě překřížení pak proutky přichyťte drátem k sobě a drátek zakryjte například peříčky.

I další přízdoba záleží jen na vás, proutky dobře vypadají v kombinaci s buxusem. Dovnitř slzy můžete připevnit nebo zavěsit třeba vajíčko, ať už slepičí nebo husí, čisté nebo zdobené dekupáží. Ta se dá použít i na plochá vosková vajíčka, která si odlijete ze zbylého včelího vosku do formiček na cukroví. Ta vypadají pěkně vložená do hnízdeček vytvořených ze zbylých odřezků březových větviček.

Obrázkové "malování"

Ubrousků s velikonočními motivy je na trhu spousta.Pokud si netroufáte na vajíčka malovat, polepte je motivy z velikonočních ubrousků. Na to vystačíte s měkkým štětcem a obyčejným lepidlem Herkules nebo jiným bílým lepidlem na dřevo (které po zaschnutí zprůsvitní), jistě ho doma najdete. Samozřejmě můžete použít i některé ze speciálních lepidel na dekupáž, ta bývají k sehnání v papírnictví nebo prodejnách s výtvarnými potřebami.

Autoři:




Nejčtenější

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.