Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční jidáše jsou vzácností, v pekárnách je najdete jen stěží

  12:26aktualizováno  12:26
Recept na ně není součástí učebních osnov. Velikonoční pečivo nazývané jidáše přitom dřív patřilo ke svátečnímu stolu stejně jako třeba v současnosti stále oblíbený mazanec.

Velikonoční jidáše mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. | foto: kastrulek.cz

"Když jsem byla malá, tak si pamatuji, že jsme je doma pekly," připomněla Věra Matušková, mistrová z cukrářského oboru střední školy v Uherském Hradišti. "Ale je pravda, že dětem zase tolik nechutnaly," upozornila.

V úterý předváděla se studenty pečení jidášů ve Slováckém muzeu v Hradišti. Tradiční pečivo je chuťově podobné vánočce. Patří však ke krajovým specialitám, proto jej studenti potravinářských škol nenajdou ani v osnovách. Matušková si pro recept jela až do Strážnice.

V různých krajích mají jidáše jinou podobu. Někde je dělají jako copánek stočený do kolečka, jinde jako malou vánočku nebo uzel. Svým tvarem by měl připomínat biblický příběh. Konkrétně provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Zároveň v jidáších lidé viděli i hojnost, kterou přináší jaro. "Protože je to pečivo, do kterého se dává droždí a kynutím nabývá na objemu, lidé tak přivolávali úspěšné období," vysvětlila Matušková.

Posypte je mandlemi nebo potřete medem

Připravit jidáše není o moc složitější než upéct vánočku nebo tradiční mazanec. Na těsto je potřeba máslo, mouka, mléko, cukr, kvasnice, hrozinky a vanilkový cukr. Někde je lidé posypávali mandlemi, jinde potírali medem.

"Podle toho, čeho bylo v domě víc nebo která surovina byla v domácnosti dostupnější," zdůraznila odbornice.

Pečivo pak dostávali chlapci, kteří na Zelený čtvrtek před Velikonocemi chodili po obci s řehtačkami a nahrazovali tak utichlé kostelní zvony.

Velké ani menší pekárny ve Zlínském kraji se ovšem do pečení jidášů nehrnou. Možná proto, že jsou přece jen pracnější než vánočky nebo mazance. Ty jsou sice k dostání po celý rok, před velikonočními svátky nicméně poptávka po nich výrazně roste.

Autor:



Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...



S citem budovaná zahrada je vzpomínkou na bratra, který jí dal nejvíc

V oblasti Lužických hor se nádherně kvetoucím rododendronům a azalkám skvěle...

Přes tři desítky let práce se skrývají za rozlehlou zahradou, kde původně rostly jen náletové dřeviny a ležela spousta...

Klidná zahrada plná ovoce uprostřed města je splněným rodinným snem

Vysazení třešně a meruňky bylo prvním zahradnickým počinem manželů, kteří si...

„Naším prvním zahradnickým počinem bylo vysazení třešně a meruňky, které se nám po letech péče odměňují velkou úrodou...

Čau-čau je kočka v psím těle a současně hrdý a oddaný pes jednoho pána

Klidný a oddaný společník, u kterého zapomeňte na drezůru a psí sporty. To je...

Hrdý a oddaný pes původem z Číny a s vůdcovskými sklony, to je čau-čau. Kvůli své povaze není vhodný pro každého, ale...

Další z rubriky

VIDEO: V Kalifornii servírují duhovou pizzu, zdobí ji jedlým třpytem

V Kalifornii si můžete dát pohádkově duhovou pizzu

V kalifornské pizzerii jednou za čas změní menu a vytvoří limitovanou edici pokrmu, který se stává reklamní součástí...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Najdete na iDNES.cz