náhledy
Koláč z pirohového těsta stáčeného do spirál (aranžmá Pavel Hruška)
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Připravte si rozehřáté máslo smíchané s medem a skořicový cukr.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Dobře vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na pět stejně velkých dílů.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Z prvního převáleného bochánku vypracujte pomocí válečku plát o průměru 40 cm a ponechte ho na válu.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Povrch plátu potřete vlažným medovým máslem a lehce posypte skořicovým cukrem, případně strouhaným perníkem.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Vypracujte další stejně velký plát z dalšího bochánku těsta a pomocí válečku ho přeneste na spodní již naplněný kruh.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Takto na sebe postupně složte všech 5 plátů, proložte je náplněmi, a upravte jejich tvar.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Složené pláty můžete ještě lehce převálet válečkem, pak po obvodu odkrojte z celého kola asi 2 cm široký kruhový lem.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Kolo i lem rozdělte na čtvrtiny, každou výseč pak ještě na čtyři další dílky. Získáte 16 úzkých trojúhelníkových výsečí a 4 proužky.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Každý ze 4 obvodových proužků narovnejte a pak srolujte na pomoučené pracovní ploše do spirály.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Čtyři takto získané spirály uložte do středu kruhové formy.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Všech 16 trojúhelníkových výsečí stočte jednu po druhé od širší základny ke špičatému konci, stejně jako se rolují rohlíčky.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Tvaru rohlíčku se ale při rolování výsečí vyvarujte, stáčejte je podle jedné delší strany, takže rolky budou mít tvar mikulášských čepic.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Stočené rolky ukládejte kolem středové čtveřice růžiček tak, aby špičky směřovaly do středu a širší základny k formě.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Obsah naplněného formy nechte dokynout, celý koláč pak potřete žloutkem rozšlehaným ve smetaně a při 180 stupních Celsia ho upečte.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Upečený koláč potřete zbylým medovým máslem dokud je ještě horký. Máslo se do něj pěkně vsákne a koláč bude vláčnější.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Po odstranění formy vyniknou díky skořicové náplni na bocích koláče spirály.
Autor: www.e-knihovnicka.cz