náhledy
Na barvení vajec není třeba používat chemii.
Autor: Cuketka.cz
Různé škály barev vajíček obarvených přírodními materiály
Autor: Cuketka.cz
Zelná šťáva barví podle svého pH – zásaditá barví do bleděmodré, kyselá pak víc k fialovým tónům. Sytost barvy určíte délkou barvení. První vejce zleva je barveno více zásaditou šťávou, druhé naopak víc kyselou. U třetího a čtvrtého vejce vidíte rozdíl v délce barvení – 3 hodiny vs. 12 hodin v nálevu.
Autor: Cuketka.cz
První tři vejce zleva jsou nejprve nabarvená kurkumou. Poté jdou k nabarvení do šťávy ze zelí a nakonec ještě dostanou krátkou lázeň ve vodě s troškou jedlé sody. Dvě vejce napravo vznikla z modrých vajec, která prošla krátkým namočením ve vodě s jedlou sodou.
Autor: Cuketka.cz
Žlutá jde u kurkumy od úplně světloulinké až po téměř žlutooranžovou. Doporučuji při barvení počíhat na sytou a svítivě žlutou, která vypadá nejlépe.
Autor: Cuketka.cz
U červené řepy jde barva od světle růžové až k bordeaux. Čerstvá šťáva je sice pěkně výrazná, ale po čase mírně vybledne.
Autor: Cuketka.cz
Slupky z cibule dávají krásně hřejivé odstíny – svítivě oranžovou, ukázkovou červenou i tmavou červenohnědou barvu.
Autor: Cuketka.cz