Pečený lilek, pyré a tonka fazole
Recept na pečený lilek dodal Roman Paulus, šéfkuchař z pražského Alcronu.
Suroviny na 4 porce
Na lilek:
- 500 g lilku
- 40 g práškového cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 1 stroužek česneku
- tymián
- sůl, pepř
- 60 ml oleje z lískových ořechů
Omáčka z tonky:
- 500 ml mléka
- 3 ks tonka fazolí
- hnědý cukr
- sůl
- lecitin
houby:
- 200 ml rýžového octa
- 100 ml mizkanu
- 300 ml vody
- cukr
- sůl, pepř
- shimeji houby
quinoa:
- 60 g quinoi
- kořenová zelenina na vývar
- olivový olej
Postup
1. Lilek rozkrojíme podélně napůl, polijeme olivovými olejem, osolíme, opepříme a položíme na tymián s drceným česnekem. Pečeme při 160 °C zhruba 30–40 minut.
2. Lilek oloupeme a nakrájíme na kostky, marinujeme práškovým cukrem, citronovou šťávou a najemno nasekaným česnekem.
3. Pečeme přiklopené v troubě při 200 °C asi 40 minut. Průběžně mícháme, až je lilek zkaramelizovaný a měkký.
4. Po upečení přesuneme ještě teplý lilek do mixéru a rozmixujeme na kaši, pomalu přidáme ořechový olej a získáme tak jemnou konzistenci. Pokud je potřeba, dáme pyré do hrnce a ještě vyvaříme přebytečnou tekutinu.
5. Do mléka nastrouháme tonku a zahřejeme, necháme asi hodinu odstát. Přecedíme a přidáme lecitin. Dochutíme hnědým cukrem a špetkou soli.
6. Uvaříme quinou ve vývaru s kořenovou zeleninou, dochutíme olivovým olejem.
7. Marinádu z quinoi přivedeme k varu, hodíme do ní houby a 5 vteřin povaříme. Necháme na straně v marinádě vychladnout.