Ocásek langustýny s čočkou beluga, houbami shiitake a maracujovou máslovou omáčkou
Marek Raditsch je prezidentem soutěže Bocuse d’Or Česko a členem její mezinárodní poroty, znát ho můžeme i jako porotce už druhé řady televizní kuchařské show MasterChef Česko.
Suroviny na 4 porce
- 4 ocásky langustýny
- 1 kostka másla
- stroužek česneku
- snítka tymiánu
- sůl, pepř
- citron
- čočka
- 200 g čočky beluga
- 2 lžíce vyzrálého balsamica
- lžíce másla
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- houby
- 100 g hub shiitake
- snítka estragonu
- lžíce másla
- citron
- omáčka
- 3 ks maracuja
- 2 lžíce hnědého cukru
- 150 g másla
- modré hroznové víno
Postup
1. Ocásky langustýn vaříme 1 minutu ve vroucí vodě a pak zbavíme schránky. Máslo rozehřejeme, přidáme česnek, tymián a citronovou šťávu. Ocásky pošírujeme v másle cca 4–5minut. Pak dochutíme solí a pepřem.
2. Čočku krátce povaříme ve vývaru s balsamicem. Pak orestujeme na másle a přidáme sůl a pepř.
3. Z maracuji vyndáme dužinu a spolu s cukrem zredukujeme na hustý sirup. Pak postupně vmícháme kostky ztuhlého másla, až se vytvoří hladká emulze.
4. Klobouky hub shiitake nakrájíme na kostičky, orestujeme na másle, přidáme nasekaný estragon a dochutíme solí.
5. Podáváme s plátky hroznového vína.