Šlapáky, kamenné zídky i mlatové cesty. Ideál pro venkovskou zahradu

aktualizováno 
Vstoupit na pozemek, nasát atmosféru místa a udělat vše pro to, aby vaše zahrada vypadala co nejpřirozeněji. To by měl umět dobrý zahradní architekt. Což u zahrady venkovské platí dvojnásob. Do té patří přírodní materiály typické pro okolní krajinu. Pěkně surové, aby nevypadaly jako z výrobní linky.

Proměna zahrady je dobrodružství, které nikdy nekončí. Stejně jako práce, kterou většinou přináší její údržba. Aby jí bylo co nejméně, chce to vytvořit v zahradě kvalitní a funkční prvky. Navíc tak, aby tvořily kompaktní celek.

Fotogalerie

To se pokouší na konkrétních zahradách vysvětlovat i prakticky předvádět nový titul České televize. Pořad Ferdinandovy zahrady přišel s premiérou prvního dílu minulou sobotu a je mu nutno přiznat, že byl přes náročnost takového projektu opravdu povedený.

Venkovská zahrada tu jako jeden celek vznikala doslova před očima diváka, nechyběly inspirativní typy a cenné rady.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler, který rád vychází z tradičních materiálů, hledá neformální řešení a řeší návaznost na okolní krajinu, v tom ale nebyl zdaleka sám. K ruce má během zahradní proměny řadu kolegů a ty nejšikovnější řemeslníky.

Kamenné zídky i mlatová cesta s roky vyzrají do krásy

Zahrada nikdy není hotová. V tom to mají tvůrci zahrad těžké. Ne každý je schopen si představit, jak se bude s postupem let měnit keřové i stromové patro, takže nastupují vizualizace, ať už počítačové nebo ruční kresbičky.

Navíc se potřeby zahrady mění. První dva tři roky po výsadbě trvalek musíte vytrvale ohýbat záda a zbavovat výsadbu plevelů. „Jakmile se rostliny zapojí a vytvoří celistvý koberec, máte vyhráno,“ radí zahradníci, jak vybudovat zahradu, která už s přibývajícími roky není tak náročná na údržbu.

Zahradní cesty, vysoké záhony i mlatové cesty se zásadně vyplatí stavět bez použití betonu. Důvod je prostý: Nemohou vás pak nepříjemně překvapit trhliny vzniklé pro mrazivé zimě. Zakládají se jednoduše.

Základ v podobě těch největších kamenů se usazuje do štěrkového lůžka zahloubeného zhruba deset centimetrů pod povrch terénu. Jednotlivé kameny se na sebe skládají tak, aby se provázaly. Musí si sednout, aby se zídka nehnula a dalo se na ni třeba posadit. A každá vrstva se prosypává zeminou. Chce to zkušené kameníky, každý kámen se vezme do ruky několikrát.

Navíc se dají v zídce nechat kapsy na osazení rostlinami. Nemají funkci jen čistě estetickou. Zajistí, že se zemina mezi kameny nebude vymývat.

Budování kamenné zídky chce zkušené kameníky.
Budování suché zídky je pro zkušené kameníky hračka. Ovšem chce to vzít každý...
Stačí rok a hranice mezi mlatovou cestou a trávníkem se setře. Přitom máte růst...
Příčný řez mlatovou cestou“ skládá se ze tří vrstev různě hrubého štěrku.

Nášlapné kameny, ty se zase usazují do pískového základu, který po usazení kamenů dosypete vrchním materiálem. Například mulčovací kůrou, případně zeminou, pokud je chcete mít třeba uprostřed trávníku (fotogalerie se šlapáky v zahradě například v článku zde.)

Ani mlatová cesta není žádná věda, není ani drahá, ovšem i její vybudování má svoje pravidla. Odkopne se zhruba 30 centimetrů zeminy, pak se postupně vrství štěrk ve třech zrnitostech: od nejhrubšího po nejjemnější. Nakonec je potřeba povrch zhutnit válcem.

Další praktické rady do zahrady, například jak na budování bylinkové spirály, jejímž základem je také masivní kámen, najdete v článku zde.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Využívá se i kosmických materiálů

Všichni jsou v práci, přesto mohou být pestře a módně odění.

Pracovní oblečení pro zahradu a dílnu se mění. Neuspokojují nás už obyčejné montérky. Baví nás nové barevné kombinace a...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Najdete na iDNES.cz