Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kus přeštického prasátka na grilu jako Pohlreichova inspirace Amerikou

  0:06aktualizováno  0:06
Když koupíte pěkný plátek vepřové zadní kýty, tak aby na něm šly krásně ukázat jak vrchní a spodní šál, tak i ořech, je to podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vlastně jakási anatomie vepřového v praxi. Proto také svůj recept inspirovaný cestou po Floridě nazval vepřovým „CT“. Kdo rád griluje, neodolá.

Kus vepřové flákoty, bezmála velikosti velkého jídelního talíře, šéf ho dokonce přirovnává ke slonímu uchu, nejprve po krajích nařízněte. Osolte a opřete z obou stran.

Přeštická kýta na grilu

A můžete se pustit do přípravy marinády, ze které posléze připravíte i skvělou šťávu na hotové maso. Do pekáčku, ve kterém budete maso marinovat, dejte vrchovatou lžíci rajského protlaku, přiměřeně javorového sirupu (viz názorné video), dodá sladkost a zemitou chuť, a trochu sojové omáčky.

Pak ještě přidejte na kolečka nasekané dva stroužky česneku, trochu čerstvého tymiánu a pár nasekaných snítek oregana. Marinádu pěkně promíchejte, ten krásný kus vepřového do ní položte a posléze ho otočte, aby se marináda do masa dostala z obou stran. A nechte maso v pekáčku alespoň dvě hodiny odležet.

Rozpálený gril potřete kusem špeku a můžete dát namarinovaný kus kýty grilovat. Zbylou marinádu nevyhazujte, naopak, slijte ji do kastrólku a na ohni z ní svařte hustou šťávu, kterou naservírované grilované maso polijete.

Uzenářské časy

Uzené maso i párečky vypadají po vytažení z udírny také lákavě.

Novou módou se stává domácí udírna – v sobotu ve Víkend DNES čtěte tipy, recepty i rizika

Podávejte s jablky, která se k vepřovému masu chuťově skvěle hodí. Jablko jednoduše pokrájejte na kostky, opečte v kastrolku na kousku másla a zalijte javorovým sirupem, se kterým nechte trochu podusit.

Stáhněte z ohně, přidejte trochu nasekané čerstvé meduňky a přidejte na talíř k masu. (Vepřové maso lze i marinovat v jablečné šťávě, zkuste to s kotletami, více zde.)

Další Pohlreichovy grilovací recepty, inspirované rodinným výletem na Floridu, „ochutnáte“ v neděli v podvečer na Primě. V posledním letošním premiérovém díle pořadu Rozpal to, šéfe!

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: V čínském cirkuse lev a tygr při tréninku brutálně napadli koně

Lev a tygr napadli koně v čínském cirkusu

Vlnu protestů proti drezůře divokých zvířat v čínských cirkusech spustilo na sociálních sítích video, které natočil...

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...



Vymysleli automat na skládání prádla. Cena je však ďábelská

Po ukončení skládání vyjmete prádlo ze spodní zásuvky.

Robotický prádelní skládací stroj FoldiMate složí oblečení do úhledných komínků. Na stroj se jen zavěsí prádlo a on ho...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Najdete na iDNES.cz