Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

aktualizováno 
I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla | foto: Jaroslav Macháček

Jeden takový se objevil ve veřejné skupině Houby na Facebooku a zveřejnil ho Jaroslav Macháček, kde s ním sklidil mnoho pochval. Zabývá se focením přírody, a tak se není co divit, že při svých fotografických toulkách často zabrousí i do míst, kde houby rostou. S jeho svolením recept předáváme i čtenářům iDNES.cz.

Charakterizoval ho jednoduše: „Jarek si nasbíral čerstvé ryzce smrkové, Jarek si ráno koupil čerstvá boková žebra, Jarek to upekl řádně zasypané sušeným a umletým hřibem peprným. Óóó, Jarek se má.“

Fotogalerie

V praxi to tedy znamená, že na pekáček naskládal hlavičky ryzce smrkového a na ně položil žebra, která okořenil solí a sušeným a umletým hřibem peprným. Tuto surovinu má běžně doma, protože je vášnivým houbařem a v podstatě mu hřib nahradil běžný pepř.

Na kousky masa dal trochu sádla, ale šlo by použít i máslo. Pak už jenom stačí lehce podlít a péct asi tři čtvrtě hodiny na 180 °C. Nakonec na asi 10 minut na 200 °C, aby pokrm dostal kůrčičku. 

„Během pečení doporučuji průběžně podlévat a přelévat pokrm výpekem,“ radí. Podobný recept je radou pro ty, kteří nechtějí houby konzumovat jen jako smaženici nebo v polévce a ve spojení s žebírky chtějí dosáhnout jemné houbové chuti jako přílohy a společně si chtějí užít obírání žebírek.

Máte také nějaké své zaručené houbové recepty? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:

Nejčtenější

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Nezkracujte psům vycházky a nechejte je pořádně očichávat, radí vědkyně

Pro psy je čich nesmírně důležitý.

Psi čenichem zkoumají svět, využívají k tomu až miliardu receptorů. Umějí tak dokonale číst lidské emoce. Proto nechte...

Další z rubriky

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Najdete na iDNES.cz