Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť ideální. Název se odvozuje od jednoruční sekery, kterou svým tvarem připomíná.
Tomahawk po naservírování na talíř

Tomahawk po naservírování na talíř | foto: Roman Čaník

Obecně lze říct, že je to steak, ze kterého se neodstranilo žebro. Existuje i v hovězí variantě, pak je to rib-eye steak s žebrovou kostí. Tady to bývá opravdu „flák“ masa, protože jedna porce má i přes kilogram.

Ve vepřové variantě má prodávaná porce zhruba třetinovou hmotnost. Rozhodně se lépe v řeznictví shání, protože přibývají řezníci, kteří si nacházejí cestu ke stylu bourání masa, jež se ideálně hodí na gril. 

Už proto, že stupeň prorostlosti, tedy poměr libových a masných částí, je pro grilování ideální. Což ve výsledku přidává nejen chuť, ale i křehkost.

Šéfkuchař Roman Čaník teplické restaurace J&J nám ho připravil s grilovanými paprikami, zeleninovou salsou, pečenými paprikami, citronovým konfitem a telecím jusem. To není překlep, tak se nazývá určitá obdoba demiglace, v tomto případě málo zahuštěná odtučněná vypečená šťáva z pečeně.

Grilování samotné je vlastně kratší a jednodušší než příprava. Ale když se dobře připravíte, pak už jednotlivé části při samotném grilování do sebe zapadnou jako dílky lega. 

Pokud si uděláte přípravu dřív než přijdou kamarádi na zahradní párty, budete vypadat jako kouzelník, když během pár minut budete servírovat talíř za talířem.

Příprava

Masový jus:

Z kostí, odřezků masa a bylinek uvaříme vývar, který následně zredukujeme do podoby husté omáčky.

Roman Čaník

Grilované papriky:

Omyté papriky opečeme vcelku na grilu, necháme vychladnout a oloupeme. Rozřízneme na půl, zbavíme semínek, a půlky očistíme a rozřízneme na čtvrtky.

Pečené brambory:

Brambory si předvaříme vcelku ve slané vodě a necháme vystydnout.

Citronový konfit:

Vodu s cukrem přivedeme k varu, vložíme do ní na tenká kolečka nakrájené plátky citronu zbaveného pecek. Chvíli vše povaříme, pak sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout.

Zeleninová salsa:

Okrájené zbytky paprik nakrájíme nadrobno, přikrájíme jarní cibulku, pažitku a dochutíme citronovým konfitem a kapkou balzamika.

Pak už můžeme začít grilovat

Rozpálený gril namažeme olejem nebo špekovou kůží, naložíme srolované papriky (můžeme je propíchnout i párátkem, aby držely tvar), nakrájené brambory a položíme nasolený steak. Ten opékáme asi 6 minut z každé strany. 

Přihřejeme jus, a když máme opečené papriky i brambory, hotový steak servírujeme. Přidáme brambory a papriku a přelijeme salsou, jusem a konfitem. Jak to může vypadat na talíři, vidíte na obrázcích.

Autor:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou vám dodá sílu v novém roce

Chateaubriand steak s hruškovou omáčkou

VIDEO V novém roce budeme potřebovat hodně energie, proto si dnes s mistry grilu připravíme...

Od špekáčků a topinky až po žebra. Čtenářské recepty v soutěži o gril

Grilovací sezona je v plném proudu.

Od poloviny května jste nám posílali příspěvky, co jste letos už ugrilovali a zároveň jste se tím...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...