VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

aktualizováno 
Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z kuchyně efektivně přeměňovat na přírodní hnojivo. Jen musíte kompostér správně zabydlet, aby se žížaly cítily jako v pokojíčku.

Žížalí kompostér neboli vermikompostér lze mít bez problémů přímo v bytě, na chodbě nebo třeba v garáži. Každopádně ve stínu, zapomeňte, že ho postavíte na balkon. 

Jak vyrobit vermikompostér

Vedro a slunce by správnému rozkladu nejen nepomohly, ale zlikvidovaly by vám cennou žížalí násadu. Žížaly totiž milují vlhko a denně ocení osvěžující vodní spršku z rozprašovače, pěkně se pak množí. Je potřeba jim vytvořit takové podmínky, které jim vyhovují. Pak vám bude vermikompostér pracovat dobře a nebude obtěžoval okolí zápachem.

„Kalifornské žížaly, které se ve vermikompostérech používají, sice nemají zuby a veškerý organický materiál jen olizují. Ale vše, co projde jejich zažívacím ústrojím, přemění na výkaly, které pro nás mají velmi cennou podobu kompostu obsahujícího spoustu humusu a žížalího čaje,“ konstatuje Soňa Valčíková, konzultantka pro kompostování z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která nám založení vermikompostéru ukázala. 

Jak tedy s vermikompostováním začít? Nejdřív pořiďte vhodnou kompostovací nádobu, kterou si lze koupit i velmi jednoduše vyrobit. Pokud si na to sami netroufnete, můžete zajít i na workshop, kde vám s tím pomohou:

Také kalifornské žížaly lze koupit či získat od majitele zavedeného domácího kompostéru v okolí, kterému se již žížaly dobře množí. Stačí si domácí vermikompostáře neboli žížaláře vyfiltrovat a vyhledat v příslušné mapě.

Nejprve žížalám založte podestýlku

Kromě vermikompostéru a násady žížal si připravte k ruce obyčejný karton v podobě ruliček od toaletního papíru, krabice na vyhození či proložek od vajíček a připravte žížalám podestýlku. „Papírový karton jednoduše natrhejte na kousky, z nichž vybudujte 2 až 3 cm vysokou vrstvu. Vodou z rozprašovače ji rovnou můžete i navlhčit, aby se žížaly hned dostaly do vlhkého prostředí, které mají rády,“ radí Valčíková  a varuje, že žížaly vám nesmí nikdy vyschnout.

Psí výkaly kompostujte raději zvlášť, radí v Kokoze

Psí výkaly podle Soni Valčíkové nepatří do vermikompostéru, přestože je tam někteří dávají (viz archivní video níže).

Radí kompostovat je raději v zahradním kompostéru, který vyhradíte čistě na psí výkaly. Proč? „Pes je masožravé zvíře, v jeho výkalech jsou patogenní látky, je potřeba kompostovat separovaně. Výsledný kompost doporučuji přidávat raději k okrasným keřům, stromům a květinám. Ne k produkčním plodinám, jejichž plody hodláme jíst,“ radí odbornice na kompostování. 

Na připravenou navlhčenou podestýlku rozprostřete získanou násadu kalifornských žížal a obrňte se trpělivostí. Zpočátku je ideální organické zbytky odkládané do kompostéru sekat na menší kousky. „Žížaly se k nim díky tomu lépe dostanou a rychleji odpad rozloží,“ vysvětluje odbornice.

Žížalám zpočátku nakládejte přiměřeně, vermikompostér není stroj, dejte mu k zaběhnutí čas. Jakmile se správně rozběhne, k čemuž většinou potřebuje zhruba dva tři měsíce, můžete už do něj odkládat organický odpad z kuchyně v tu chvíli, kdy ho vytvoříte. Ať už to budou slupky z ovoce i zeleniny, kávová sedlina či použité čajové sáčky i lístky. Na žížaly myslete i s pravidelným rosením obyčejným rozprašovačem a prokládáním odpadu z natrhaných ruliček od toaletního papíru či použitých kuchyňských utěrek. 

Jakmile se žížaly díky vaší pomoci i trpělivosti zabydlí ve vyhovujícím prostředí, už není nijak složité si ohlídat, aby vermikompostér dobře fungoval a z domácích odpadků včetně psích hovínek bez problémů vytvářel cenný humus i tzv. žížalí čaj, který je po zředění výborným hnojivem na zalévání. 

S vermikopostérem získáte jakési domácí perpetuum mobile, jež vás výměnou za odpad - v podobě organických zbytků rostlinného původu - může přírodním organickým hnojivem zásobovat donekonečna:

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Další z rubriky

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

Šéfová Jitka Pagana vysvětluje majiteli kroměřížské Staré masny, jak se v...

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné jídlo a pořádek v...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

Najdete na iDNES.cz