Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

aktualizováno 
Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z kuchyně efektivně přeměňovat na přírodní hnojivo. Jen musíte kompostér správně zabydlet, aby se žížaly cítily jako v pokojíčku.

Žížalí kompostér neboli vermikompostér lze mít bez problémů přímo v bytě, na chodbě nebo třeba v garáži. Každopádně ve stínu, zapomeňte, že ho postavíte na balkon. 

Jak vyrobit vermikompostér

Vedro a slunce by správnému rozkladu nejen nepomohly, ale zlikvidovaly by vám cennou žížalí násadu. Žížaly totiž milují vlhko a denně ocení osvěžující vodní spršku z rozprašovače, pěkně se pak množí. Je potřeba jim vytvořit takové podmínky, které jim vyhovují. Pak vám bude vermikompostér pracovat dobře a nebude obtěžoval okolí zápachem.

„Kalifornské žížaly, které se ve vermikompostérech používají, sice nemají zuby a veškerý organický materiál jen olizují. Ale vše, co projde jejich zažívacím ústrojím, přemění na výkaly, které pro nás mají velmi cennou podobu kompostu obsahujícího spoustu humusu a žížalího čaje,“ konstatuje Soňa Valčíková, konzultantka pro kompostování z obecně prospěšné společnosti Kokoza, která nám založení vermikompostéru ukázala. 

Jak tedy s vermikompostováním začít? Nejdřív pořiďte vhodnou kompostovací nádobu, kterou si lze koupit i velmi jednoduše vyrobit. Pokud si na to sami netroufnete, můžete zajít i na workshop, kde vám s tím pomohou:

Také kalifornské žížaly lze koupit či získat od majitele zavedeného domácího kompostéru v okolí, kterému se již žížaly dobře množí. Stačí si domácí vermikompostáře neboli žížaláře vyfiltrovat a vyhledat v příslušné mapě.

Nejprve žížalám založte podestýlku

Kromě vermikompostéru a násady žížal si připravte k ruce obyčejný karton v podobě ruliček od toaletního papíru, krabice na vyhození či proložek od vajíček a připravte žížalám podestýlku. „Papírový karton jednoduše natrhejte na kousky, z nichž vybudujte 2 až 3 cm vysokou vrstvu. Vodou z rozprašovače ji rovnou můžete i navlhčit, aby se žížaly hned dostaly do vlhkého prostředí, které mají rády,“ radí Valčíková  a varuje, že žížaly vám nesmí nikdy vyschnout.

Psí výkaly kompostujte raději zvlášť, radí v Kokoze

Psí výkaly podle Soni Valčíkové nepatří do vermikompostéru, přestože je tam někteří dávají (viz archivní video níže).

Radí kompostovat je raději v zahradním kompostéru, který vyhradíte čistě na psí výkaly. Proč? „Pes je masožravé zvíře, v jeho výkalech jsou patogenní látky, je potřeba kompostovat separovaně. Výsledný kompost doporučuji přidávat raději k okrasným keřům, stromům a květinám. Ne k produkčním plodinám, jejichž plody hodláme jíst,“ radí odbornice na kompostování. 

Na připravenou navlhčenou podestýlku rozprostřete získanou násadu kalifornských žížal a obrňte se trpělivostí. Zpočátku je ideální organické zbytky odkládané do kompostéru sekat na menší kousky. „Žížaly se k nim díky tomu lépe dostanou a rychleji odpad rozloží,“ vysvětluje odbornice.

Žížalám zpočátku nakládejte přiměřeně, vermikompostér není stroj, dejte mu k zaběhnutí čas. Jakmile se správně rozběhne, k čemuž většinou potřebuje zhruba dva tři měsíce, můžete už do něj odkládat organický odpad z kuchyně v tu chvíli, kdy ho vytvoříte. Ať už to budou slupky z ovoce i zeleniny, kávová sedlina či použité čajové sáčky i lístky. Na žížaly myslete i s pravidelným rosením obyčejným rozprašovačem a prokládáním odpadu z natrhaných ruliček od toaletního papíru či použitých kuchyňských utěrek. 

Jakmile se žížaly díky vaší pomoci i trpělivosti zabydlí ve vyhovujícím prostředí, už není nijak složité si ohlídat, aby vermikompostér dobře fungoval a z domácích odpadků včetně psích hovínek bez problémů vytvářel cenný humus i tzv. žížalí čaj, který je po zředění výborným hnojivem na zalévání. 

S vermikopostérem získáte jakési domácí perpetuum mobile, jež vás výměnou za odpad - v podobě organických zbytků rostlinného původu - může přírodním organickým hnojivem zásobovat donekonečna:

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

OBRAZEM: Zlínská výstava Retrosbírky představuje poklady z dob socialismu

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky,...

Nejrůznější obaly od výrobků, dětské stavebnice, staré fotoaparáty, plechovky, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Najdete na iDNES.cz