Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Výskyt oxidu uhličitého ve škole. Proč je důležité větrat?

aktualizováno 
Studenti Střední školy obchodu a služeb Jihlava zkoumali, jak ve škole větrat, aby se zbytečně nezvyšoval obsah oxidu uhličitého ve škole a nezvyšoval únavu při výuce.

Proč je důležité v uzavřených místnostech větrat? Na tuto otázku by našel nějakou odpověď snad každý. Ale jaké intervaly větrání zvolit, aby vzduch nebyl vydýchaný a abychom neplýtvali energií? A jaká úskalí s sebou přinášejí dokonale těsnicí plastová okna, která jsou tak hojně využívaným současným trendem?

Studenti dlouhodobě sledovali koncentraci CO2 v místnostech během vyučování. K měření využili moderní senzory pro monitoring životního prostředí, které škola zakoupila za finanční ocenění z předchozího ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award.

Výsledky byly značně znepokojivé, měření totiž prokázalo vysokou koncentraci tohoto skleníkového plynu. Jako řešení problému studenti vyhodnotili právě správné větrání a výsledky svého výzkumu se pak snažili předat dál.

Když se do projektu zapojili i spolužáci z uměleckých oborů, vznikly informační plakáty a krátký film s názvem Carbon Dioxide 2013, který lze zhlédnout na YouTube. Jestli vás prý o nutnosti větrání nepřesvědčí šprt Leonard, narcis Julius a krásná Patricie, pak už asi nikdo.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz