Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

  12:40aktualizováno  12:40
Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s motýlky plnil šéfkuchař David Kubica až nestydatě delikátně, navíc v barokním stylu.

Šampaňské a ústřice | foto: Pavel Hanuška

Proč právě baroko? Bylo to období charakteristické svou velkolepostí, zdobností a bohatostí tvarů, které zanechalo výraznou stopu i v kulinářství. Motto “Baroko na talíři“ tak bude provázet celý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celé ČR až do konce února a umožní lidem ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.

Fotogalerie

„Pochopitelně, že i jídelníček barokní doby zásadně ovlivnilo především používání neobvyklých a nových exotických koření z Asie, brambor a rajčat, které „přivezl“ Kolumbus z Ameriky, a dalších plodin v Evropě tehdy zcela neznámých.“ řekl iDNES.cz hlavní organizátor Pavel Maurer.

V průběhu úvodního večera hosté degustovali pět chodů spárovaných s koktejly ve stylu největších barokních velikánů jako J.S. Bach, G.F. Händel, Caravaggio, Rembrandt nebo Bernini. V repertoáru nechyběly koktejly navržené exkluzivně pro Prolog Erikem Lorinczem - šéfbarmanem slavného American Baru hotelu Savoy v Londýně.

Atmosféru noci pak dokreslil dresscode návštěvníků rozšířený o dámské škrabošky a originální pánské motýlky.

Barokní kuchyně

Byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.

Ještě než to pořádně začalo, čekalo na uvítanou návštěvníky šampaňské Veuve Clicquot a bretaňské ústřice.

A pak už přišel ostrý start. Händel se prý přejídal neskutečným způsobem, jeho něžná hudba musela být pravým opakem jeho hřmotné fyzické osoby. Chtělo to tudíž něco pořádného: husí játra foie gras se silným koktejlem Super Size (vajíčka v kombinaci s koňakem Hennessy, whisky Bulleit Rye, cukr a hořký likér Peychauds Bitters).

Následoval dotek slavného Caravaggia. Jen opatrně, byl to alkoholik, gambler, násilník a vrah. Předkrm, raviola z marinované červené řepy s kozím sýrem, proto symbolizoval jeho krveprolití. K tomu koktejl El Bulli (název jedné z nejslavnějších experimentálních restaurací šéfkuchaře Ferrana Adrii) je zajímavým snoubením chutí tequily Don Julio s černým pepřem, yuzu, čerstvou citrónovou šťávou, agáve sirupem a avokádem. Poukazuje na Caravaggiovu velkolepost v oblasti malířství.

Poté mistr mistrů Rembrandt. Oblíbeným drinkem slavného portrétisty byl holandský Jenéver gin, proto tedy volba delikátního koktejlu French 75 s francouzským šampaňským v kombinaci s kaviárem a filátkem z mořského vlka na barevné čočce.

A už nastal čas na hlavní chod. Jemnou telecí svíčkovou s bramborem se smrži. K tomu stylový „pivní“ koktejl Good Soldier / Bernini ( Becherovka, čerstvá citronová šťáva, domácí pivní sirup, bílek a pivo Pilsner Urquell). Nejvýznamnější barokní sochař Bernini byl v osobním životě agresorem a záletníkem. „Dobrý Voják“ byl proto záměrně zvolen barmany Prologu jako protiklad k jeho bouřlivému charakteru. Koktejl tudíž nese nejvýznamnější české alkoholické ingredience – pivo a Becherovku.

Festivalová degustace

Degustační menu je inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů v zemi a samozřejmě – barokem. Hosté si mohou vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Více na www.grandrestaurantfestival.cz

A na samý závěr? Velký mistr J.S.Bach miloval kávu, není tedy divu že se objevuje také v závěrečném koktejlu Coffee Boulevardier (kromě whiskey Bulleit Rye, Campari a vermutu je ozvláštněn i pomerančovým prachem) k němuž se skvěle hodí čokoládová variace zdobená 24 karátovým zlatem.

Šest chodů, šest drinků, šest barokních do sebe navzájem zapadajících zastávek. Všeho decentně, tak akorát, takže pověstná paví brka nebyla nikomu třeba.

Velikou noc završili herečka Zlata Adamovská a Pavel Maurer vyhlášením nejkrásnější škrabošky a nejoriginálnějšího motýlku. Zvítězila dokonale sladěná dvojice, kdy dáma překvapila škraboškou namalovanou rovnou na obličej s náušnicemi ve tvaru vidliček, jež využil jako originální motýlek i její partner.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz