Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

  12:40aktualizováno  12:40
Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s motýlky plnil šéfkuchař David Kubica až nestydatě delikátně, navíc v barokním stylu.

Šampaňské a ústřice | foto: Pavel Hanuška

Proč právě baroko? Bylo to období charakteristické svou velkolepostí, zdobností a bohatostí tvarů, které zanechalo výraznou stopu i v kulinářství. Motto “Baroko na talíři“ tak bude provázet celý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celé ČR až do konce února a umožní lidem ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.

Fotogalerie

„Pochopitelně, že i jídelníček barokní doby zásadně ovlivnilo především používání neobvyklých a nových exotických koření z Asie, brambor a rajčat, které „přivezl“ Kolumbus z Ameriky, a dalších plodin v Evropě tehdy zcela neznámých.“ řekl iDNES.cz hlavní organizátor Pavel Maurer.

V průběhu úvodního večera hosté degustovali pět chodů spárovaných s koktejly ve stylu největších barokních velikánů jako J.S. Bach, G.F. Händel, Caravaggio, Rembrandt nebo Bernini. V repertoáru nechyběly koktejly navržené exkluzivně pro Prolog Erikem Lorinczem - šéfbarmanem slavného American Baru hotelu Savoy v Londýně.

Atmosféru noci pak dokreslil dresscode návštěvníků rozšířený o dámské škrabošky a originální pánské motýlky.

Barokní kuchyně

Byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.

Ještě než to pořádně začalo, čekalo na uvítanou návštěvníky šampaňské Veuve Clicquot a bretaňské ústřice.

A pak už přišel ostrý start. Händel se prý přejídal neskutečným způsobem, jeho něžná hudba musela být pravým opakem jeho hřmotné fyzické osoby. Chtělo to tudíž něco pořádného: husí játra foie gras se silným koktejlem Super Size (vajíčka v kombinaci s koňakem Hennessy, whisky Bulleit Rye, cukr a hořký likér Peychauds Bitters).

Následoval dotek slavného Caravaggia. Jen opatrně, byl to alkoholik, gambler, násilník a vrah. Předkrm, raviola z marinované červené řepy s kozím sýrem, proto symbolizoval jeho krveprolití. K tomu koktejl El Bulli (název jedné z nejslavnějších experimentálních restaurací šéfkuchaře Ferrana Adrii) je zajímavým snoubením chutí tequily Don Julio s černým pepřem, yuzu, čerstvou citrónovou šťávou, agáve sirupem a avokádem. Poukazuje na Caravaggiovu velkolepost v oblasti malířství.

Poté mistr mistrů Rembrandt. Oblíbeným drinkem slavného portrétisty byl holandský Jenéver gin, proto tedy volba delikátního koktejlu French 75 s francouzským šampaňským v kombinaci s kaviárem a filátkem z mořského vlka na barevné čočce.

A už nastal čas na hlavní chod. Jemnou telecí svíčkovou s bramborem se smrži. K tomu stylový „pivní“ koktejl Good Soldier / Bernini ( Becherovka, čerstvá citronová šťáva, domácí pivní sirup, bílek a pivo Pilsner Urquell). Nejvýznamnější barokní sochař Bernini byl v osobním životě agresorem a záletníkem. „Dobrý Voják“ byl proto záměrně zvolen barmany Prologu jako protiklad k jeho bouřlivému charakteru. Koktejl tudíž nese nejvýznamnější české alkoholické ingredience – pivo a Becherovku.

Festivalová degustace

Degustační menu je inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů v zemi a samozřejmě – barokem. Hosté si mohou vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Více na www.grandrestaurantfestival.cz

A na samý závěr? Velký mistr J.S.Bach miloval kávu, není tedy divu že se objevuje také v závěrečném koktejlu Coffee Boulevardier (kromě whiskey Bulleit Rye, Campari a vermutu je ozvláštněn i pomerančovým prachem) k němuž se skvěle hodí čokoládová variace zdobená 24 karátovým zlatem.

Šest chodů, šest drinků, šest barokních do sebe navzájem zapadajících zastávek. Všeho decentně, tak akorát, takže pověstná paví brka nebyla nikomu třeba.

Velikou noc završili herečka Zlata Adamovská a Pavel Maurer vyhlášením nejkrásnější škrabošky a nejoriginálnějšího motýlku. Zvítězila dokonale sladěná dvojice, kdy dáma překvapila škraboškou namalovanou rovnou na obličej s náušnicemi ve tvaru vidliček, jež využil jako originální motýlek i její partner.

Autor:



Nejčtenější

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Čtrnáct tisíc let starý mazlíček. Už tehdy mu dávali péči jako dnes

Z původního vlčího plemene se časem stali šlechtěním psi, jak je známe dnes....

O domestikaci vlků se traduje, že začala někdy před 20 až 40 tisíci let. Ale až nyní přišel doktor Luc Janssens s...



Nově popsaný mořský dravec je růžový a hladký jako miminko

Pseudoliparis swirei vypadá strašidelně až na snímcích z výpočetní tomografie,...

Na mořské dno v hloubce 8 178 metrů dopadla mrtvá makrela. Návnada měla přilákat korýše. A ti zase královnu mořského...

Bišonek zvítězil na světové psí show na Manhattanu. Podruhé za 142 let

Porotu Flynn naprosto uchvátil samozřejmostí, s jakou se uměl prodat.

Při promenádě vypadal jako vykračující si roztomilá plyšová hračka na baterky. Diváci šíleli nadšením. A bišonek Flynn...

Pochoutka, u které se neptejte po surovinách. To je tradiční skotský haggis

Podívejte se, jak se dělá tradiční skotský pokrm haggis.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek z britské ambasády v Praze ukázal, jak se vaří jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů,...

Další z rubriky

Topná sezona v paneláku nedělá dobře sliznicím. Pomůže zvlhčovač

Vyšší vlhkost přispívá k lepšímu spánku.

Obyvatelé panelových domů mívají přes zimu problém s příliš suchým vzduchem, jehož relativní vlhkost klesá až pod 30 %....

Pasti, naftalín, česnek i lidské vlasy. Jak se lidé zbavují kuny na půdě

Kuna skalní se drží u lidských obydlí a dokáže pořádně znepříjemnit život.

Když se v domě usadí kuna, znamená to obrovský problém. Nejenže kálí, dupe a páchne, ale dokáže absolutně zničit...

Na pétanque potřebujete jen koule a téměř nic vás nelimituje

Na štěrku se při pétanque leckdy odehrává drama.

V kapse u kalhot hadřík, pár kovových koulí v ruce, dřevěný košonek neboli prasátko a kousek volného placu. Toť v...

Najdete na iDNES.cz