Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

  12:40
Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s motýlky plnil šéfkuchař David Kubica až nestydatě delikátně, navíc v barokním stylu.
Šampaňské a ústřice

Šampaňské a ústřice | foto: Pavel Hanuška

Proč právě baroko? Bylo to období charakteristické svou velkolepostí, zdobností a bohatostí tvarů, které zanechalo výraznou stopu i v kulinářství. Motto “Baroko na talíři“ tak bude provázet celý ročník Grand Restaurant Festivalu, který proběhne v 93 prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurant v celé ČR až do konce února a umožní lidem ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu.

„Pochopitelně, že i jídelníček barokní doby zásadně ovlivnilo především používání neobvyklých a nových exotických koření z Asie, brambor a rajčat, které „přivezl“ Kolumbus z Ameriky, a dalších plodin v Evropě tehdy zcela neznámých.“ řekl iDNES.cz hlavní organizátor Pavel Maurer.

V průběhu úvodního večera hosté degustovali pět chodů spárovaných s koktejly ve stylu největších barokních velikánů jako J.S. Bach, G.F. Händel, Caravaggio, Rembrandt nebo Bernini. V repertoáru nechyběly koktejly navržené exkluzivně pro Prolog Erikem Lorinczem - šéfbarmanem slavného American Baru hotelu Savoy v Londýně.

Atmosféru noci pak dokreslil dresscode návštěvníků rozšířený o dámské škrabošky a originální pánské motýlky.

Barokní kuchyně

Byla založena na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech samozřejmě mořské plody. Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky.

Ještě než to pořádně začalo, čekalo na uvítanou návštěvníky šampaňské Veuve Clicquot a bretaňské ústřice.

A pak už přišel ostrý start. Händel se prý přejídal neskutečným způsobem, jeho něžná hudba musela být pravým opakem jeho hřmotné fyzické osoby. Chtělo to tudíž něco pořádného: husí játra foie gras se silným koktejlem Super Size (vajíčka v kombinaci s koňakem Hennessy, whisky Bulleit Rye, cukr a hořký likér Peychauds Bitters).

Následoval dotek slavného Caravaggia. Jen opatrně, byl to alkoholik, gambler, násilník a vrah. Předkrm, raviola z marinované červené řepy s kozím sýrem, proto symbolizoval jeho krveprolití. K tomu koktejl El Bulli (název jedné z nejslavnějších experimentálních restaurací šéfkuchaře Ferrana Adrii) je zajímavým snoubením chutí tequily Don Julio s černým pepřem, yuzu, čerstvou citrónovou šťávou, agáve sirupem a avokádem. Poukazuje na Caravaggiovu velkolepost v oblasti malířství.

Poté mistr mistrů Rembrandt. Oblíbeným drinkem slavného portrétisty byl holandský Jenéver gin, proto tedy volba delikátního koktejlu French 75 s francouzským šampaňským v kombinaci s kaviárem a filátkem z mořského vlka na barevné čočce.

A už nastal čas na hlavní chod. Jemnou telecí svíčkovou s bramborem se smrži. K tomu stylový „pivní“ koktejl Good Soldier / Bernini ( Becherovka, čerstvá citronová šťáva, domácí pivní sirup, bílek a pivo Pilsner Urquell). Nejvýznamnější barokní sochař Bernini byl v osobním životě agresorem a záletníkem. „Dobrý Voják“ byl proto záměrně zvolen barmany Prologu jako protiklad k jeho bouřlivému charakteru. Koktejl tudíž nese nejvýznamnější české alkoholické ingredience – pivo a Becherovku.

Festivalová degustace

Degustační menu je inspirované lokálními surovinami, kreativitou těch nejlepších šéfkuchařů v zemi a samozřejmě – barokem. Hosté si mohou vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Více na www.grandrestaurantfestival.cz

A na samý závěr? Velký mistr J.S.Bach miloval kávu, není tedy divu že se objevuje také v závěrečném koktejlu Coffee Boulevardier (kromě whiskey Bulleit Rye, Campari a vermutu je ozvláštněn i pomerančovým prachem) k němuž se skvěle hodí čokoládová variace zdobená 24 karátovým zlatem.

Šest chodů, šest drinků, šest barokních do sebe navzájem zapadajících zastávek. Všeho decentně, tak akorát, takže pověstná paví brka nebyla nikomu třeba.

Velikou noc završili herečka Zlata Adamovská a Pavel Maurer vyhlášením nejkrásnější škrabošky a nejoriginálnějšího motýlku. Zvítězila dokonale sladěná dvojice, kdy dáma překvapila škraboškou namalovanou rovnou na obličej s náušnicemi ve tvaru vidliček, jež využil jako originální motýlek i její partner.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...