Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Víkend přinese úrodu hřibů i žampionů

  16:00aktualizováno  16:00
V lesích a na loukách nastala typicky letní houbařská sezona. Jarní druhy hub, jako například čirůvky, najdou houbaři už jen výjimečně. Zato zcela jistě si domů přinesou hříbky a žampiony.

Hřib Dubový | foto: www.houbar.cz

Začaly ale růst i první jedovaté nebo nejedlé letní houby, které mohou lidé snadno zaměnit s houbami jedlými, upozornil Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Hřib kovář"V současné době skutečně už houby rostou a najít je můžeme jak v lesích, tak na loukách, i když pravděpodobně houby nerostou po celém území České republiky," řekl mykolog.

Houbaři by se měli vypravit především do teplých listnatých lesů. Zvláště na vyhřátých stráních mohou najít dubové hříbky. Z jehličnatých lesů si zase odnesou hřiby kováře. "Kromě těchto dvou oblíbených hub můžeme najít muchomůrku růžovku, neboli masáka," uvedl Borovička. Varoval ale před jedovatou muchomůrkou panterovou, která je své příbuzné muchomůrce růžovce podobná.

Pečárka zápašnáO víkendu budou houbaři úspěšní také na loukách, kde se už několik dnů objevují bílé hlavičky žampionů. I tady ale hrozí nebezpečí. Lidé by se měli vyhnout nejedlé pečárce zápašné, jejíž pozření může způsobit nemalé zdravotní potíže.

Nižší teploty podle mykologa nemusí růst hub výrazně ovlivnit, důležité je, že lesy a louky mají dostatek vláhy. Pokud se lidé o nadcházejících víkendových dnech vydají na procházku do lesa, určitě neodejdou s prázdnou, doplnil mykolog.

Měli jste pěkný úlovek? Pochlubte se a pošlete fotku s komentářem (kdy, kde, co, kolik, lokalita) na hobby@idnes.cz. Nejlepší fotky zveřejníme.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.