Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Víkend přinese úrodu hřibů i žampionů

  16:00aktualizováno  16:00
V lesích a na loukách nastala typicky letní houbařská sezona. Jarní druhy hub, jako například čirůvky, najdou houbaři už jen výjimečně. Zato zcela jistě si domů přinesou hříbky a žampiony.

Hřib Dubový | foto: www.houbar.cz

Začaly ale růst i první jedovaté nebo nejedlé letní houby, které mohou lidé snadno zaměnit s houbami jedlými, upozornil Jan Borovička z České mykologické společnosti.

Hřib kovář"V současné době skutečně už houby rostou a najít je můžeme jak v lesích, tak na loukách, i když pravděpodobně houby nerostou po celém území České republiky," řekl mykolog.

Houbaři by se měli vypravit především do teplých listnatých lesů. Zvláště na vyhřátých stráních mohou najít dubové hříbky. Z jehličnatých lesů si zase odnesou hřiby kováře. "Kromě těchto dvou oblíbených hub můžeme najít muchomůrku růžovku, neboli masáka," uvedl Borovička. Varoval ale před jedovatou muchomůrkou panterovou, která je své příbuzné muchomůrce růžovce podobná.

Pečárka zápašnáO víkendu budou houbaři úspěšní také na loukách, kde se už několik dnů objevují bílé hlavičky žampionů. I tady ale hrozí nebezpečí. Lidé by se měli vyhnout nejedlé pečárce zápašné, jejíž pozření může způsobit nemalé zdravotní potíže.

Nižší teploty podle mykologa nemusí růst hub výrazně ovlivnit, důležité je, že lesy a louky mají dostatek vláhy. Pokud se lidé o nadcházejících víkendových dnech vydají na procházku do lesa, určitě neodejdou s prázdnou, doplnil mykolog.

Měli jste pěkný úlovek? Pochlubte se a pošlete fotku s komentářem (kdy, kde, co, kolik, lokalita) na hobby@idnes.cz. Nejlepší fotky zveřejníme.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Najdete na iDNES.cz