Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Víkendové houbaření by neměly ohrozit ani noční mrazíky, míní mykologové

  13:50aktualizováno  13:50
V lesích se teď dají nalézt především podzimní druhy jako čirůvky, penízovky a václavky, pořád ještě ale můžete narazit i na klouzky, křemenáče a lišky. A to jak na starší houby, tak na zcela mladé plodnice. Suché počasí s nočními teplotami kolem bodu mrazu zatím nemá na růst hub výraznější vliv.

I přes první noční mrazíky a málo srážek houby rostou

„Hub je i přes sušší dny z poslední doby stále dost. Zatím žijí z dešťů z minulého týdne, které byly poměrně vydatné,“ vysvětlil Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Ani ranní mrazíky prý houbám příliš nevadí, nesmí ale trvat více dnů; ani by neměly klesnout příliš pod bod mrazu, jinak se růst hub zarazí. Příznivé podmínky pro houbaře by ale měly podle mykologů panovat i v nejbližších dnech.

Stále vedou václavky, ale rostou i čirůvky a penízovky

V lesích nyní převládají podzimní houby, jako například různé druhy čirůvek. „Pod borovicemi rostou hojně čirůvky zemní, pod osikami a borovicemi se objevují čirůvky zelánky a čirůvky fialové,“ uvedl mykolog. Hojný je i výskyt penízovek kuželových, penízovek máslových a mlženek.

Penízovka sametonoháPenízovka máslová

Houbaři mohou najít ještě i klouzky, lišky a křemenáče. Dobře se daří i václavkám, které v posledních dvou týdnech zaplavily lesy. Čtěte o invazi václavek v českých lesích. Růst začaly rovněž pozdně podzimní druhy, mezi něž se řadí šťavnatky modřínové a penízovky sametonohé, kterým vyhovují klesající říjnové teploty.

Hřibovitých už pomalu ubývá, stejně jako jedovatých hub

Z hřibovitých už se častěji objevuje jen hřib hnědý, svůj růst pomalu utlumují i jedovaté houby, jako jsou muchomůrky červené, muchomůrky šedivky a muchomůrky citronové. Stále se ale ve velkém množství objevuje závojenka vmáčklá a mnoho různých druhů vláknic a pavučinců.

„Polovina z několika set druhů pavučinců je sice jedlá, ale druhá půlka je jedovatá. Jejich rozlišování je obtížné, takže konzumenty od nich raději odrazujeme,“ uvedl Landa.

Autor:
Témata: Hobby - houby, Jedlé

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Najdete na iDNES.cz