Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vína bude dost a bude kvalitnější, předvídají vinaři ze Slovácka

  18:44aktualizováno  18:44
Hrozny ještě nedozrály, avšak vinaři už naznačují, že na letošní ročník se bude v dobrém vzpomínat. Vína, které teprve vyrobí, by mohlo patřit k nejlepším za poslední roky. Přeje tomu zatím i počasí.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

"Pokud vydrží počasí, tak nás čeká velmi zajímavý ročník s dobrým výnosem a s výbornou kvalitou. Například obsah cukru bude určitě větší než loni," vysvětlil Libor Zlomek z vinařství Zlomek & Vávra, které uspělo v Národní soutěži vín slovácké podoblasti.

Žádný vinař ale nehodnotí úrodu předtím, než má hrozny ve sklepě. "Je to i určitá pokora před úrodou, protože příroda si může třeba vymyslet něco, co nám absolutně zkazí veškerou práci, kterou jsme dosud udělali," vysvětlil Zlomek.

Podobně optimistický je i Milan Sůkal, který sklidil úspěch se svým vínem na víkendových Slováckých slavnostech v Uherském Hradišti. "Letošní úroda bude moc dobrá. Sluníčko krásně svítí, do deseti dnů začneme sbírat," dodal.

Milovníci vína se mají na co těšit. Výborná úroda je tím nejdůležitějším předpokladem, aby vinaři ve sklepích vytvořili kvalitní vína. Slovácko se navíc může pochlubit světovou raritou. Nikde jinde nepěstují vinaři ve vinohradech tolik odrůd vín, jako tady.

Vinaři: Jižní Slovácko je ve výhodě, ale naše víno je stejně kvalitní

Pokud jde o samotnou kvalitu vína ze zlínské části Slovácka jsou výborná, ale v naprosté většině se nedostávají mezi ty nejšpičkovější v České republice. Místní vinaři však rozhodně reagují, že to neznamená, že jejich víno není kvalitní.

"Rozhodně tady nejsou slabší vína, ale musíme se podívat, kolik kdo vysadil vinohradů. Hradišťsko je sice srdcem Slovácka, ale už je severněji a vinohradů a vinařských firem tady tolik není. Tím pádem jsou oproti konkurenci v jižní části Slovácka na jižní Moravě v nevýhodě," podotkl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

A za pravdu mu dává také úspěšný hradišťský vinař Vojtěch Štěrba, který si jako jediný z Hradišťska odnesl z Národní soutěže vín jedno z nejvyšších ocenění.

"Máme stejně špičková vína jako jinde. Zrovna víno, se kterým jsem uspěl tady, tedy Ryzlink rýnský, pochází z vinohradů v Mařaticích. Pokud jde o Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, burgundy, tak jsme například na vyšší úrovni, než oblast mikulovská. Ale hodně záleží na tom, jaký je rok, jaké jsou podmínky, jak se víno zpracuje," poznamenal Štěrba.

Co se moc nezmění, bude cena vína. Měla by být podobná jako loni, kdy se cena hroznů pohybovala od 15 do 35 korun za kilo hroznů. "Letos ta cena bude o něco malinko menší, ale nespadne to na úroveň cen dřívějších," naznačil Zlomek.





Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.