Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vína bude dost a bude kvalitnější, předvídají vinaři ze Slovácka

  18:44aktualizováno  18:44
Hrozny ještě nedozrály, avšak vinaři už naznačují, že na letošní ročník se bude v dobrém vzpomínat. Vína, které teprve vyrobí, by mohlo patřit k nejlepším za poslední roky. Přeje tomu zatím i počasí.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MAFRA

"Pokud vydrží počasí, tak nás čeká velmi zajímavý ročník s dobrým výnosem a s výbornou kvalitou. Například obsah cukru bude určitě větší než loni," vysvětlil Libor Zlomek z vinařství Zlomek & Vávra, které uspělo v Národní soutěži vín slovácké podoblasti.

Žádný vinař ale nehodnotí úrodu předtím, než má hrozny ve sklepě. "Je to i určitá pokora před úrodou, protože příroda si může třeba vymyslet něco, co nám absolutně zkazí veškerou práci, kterou jsme dosud udělali," vysvětlil Zlomek.

Podobně optimistický je i Milan Sůkal, který sklidil úspěch se svým vínem na víkendových Slováckých slavnostech v Uherském Hradišti. "Letošní úroda bude moc dobrá. Sluníčko krásně svítí, do deseti dnů začneme sbírat," dodal.

Milovníci vína se mají na co těšit. Výborná úroda je tím nejdůležitějším předpokladem, aby vinaři ve sklepích vytvořili kvalitní vína. Slovácko se navíc může pochlubit světovou raritou. Nikde jinde nepěstují vinaři ve vinohradech tolik odrůd vín, jako tady.

Vinaři: Jižní Slovácko je ve výhodě, ale naše víno je stejně kvalitní

Pokud jde o samotnou kvalitu vína ze zlínské části Slovácka jsou výborná, ale v naprosté většině se nedostávají mezi ty nejšpičkovější v České republice. Místní vinaři však rozhodně reagují, že to neznamená, že jejich víno není kvalitní.

"Rozhodně tady nejsou slabší vína, ale musíme se podívat, kolik kdo vysadil vinohradů. Hradišťsko je sice srdcem Slovácka, ale už je severněji a vinohradů a vinařských firem tady tolik není. Tím pádem jsou oproti konkurenci v jižní části Slovácka na jižní Moravě v nevýhodě," podotkl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

A za pravdu mu dává také úspěšný hradišťský vinař Vojtěch Štěrba, který si jako jediný z Hradišťska odnesl z Národní soutěže vín jedno z nejvyšších ocenění.

"Máme stejně špičková vína jako jinde. Zrovna víno, se kterým jsem uspěl tady, tedy Ryzlink rýnský, pochází z vinohradů v Mařaticích. Pokud jde o Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, burgundy, tak jsme například na vyšší úrovni, než oblast mikulovská. Ale hodně záleží na tom, jaký je rok, jaké jsou podmínky, jak se víno zpracuje," poznamenal Štěrba.

Co se moc nezmění, bude cena vína. Měla by být podobná jako loni, kdy se cena hroznů pohybovala od 15 do 35 korun za kilo hroznů. "Letos ta cena bude o něco malinko menší, ale nespadne to na úroveň cen dřívějších," naznačil Zlomek.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz