Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

aktualizováno 
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky petržele, aby vyrašila, a hned vedle na namočené vatě vzcházela semínka řeřichy.

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani? Vypěstujte řeřichu přímo v mističkách, ve kterých ji pak naservírujete spolu s pečivem a máslem. | foto: Profimedia.cz

Semínka řeřichy jsou totiž nejen snadno dostupná, ale vypěstovat z nich zelenou nať s drobnými lístečky, plnou vitaminů a minerálních látek dokážete i bez zeminy a květináče. Stačí mistička, jejíž dno pokladete vatou, odličovacími tampony nebo obyčejnými kuchyňskými ubrousky, prostě co doma máte.

Fotogalerie

Semínka vyklíčí zhruba za dva dny, za týden už si můžete na řeřiše pochutnávat. Stačí vatu či ubrousky na dně misky nechat nasáknout vodou, aby měla semínka zajištěnou potřebnou vlhkost. Semínka pak na misku nasypete, případně je můžete překrýt mikrotenovým sáčkem, vyklíčí rychleji.

Celou dobu ovšem musíte udržovat na dně misky přiměřené množství vody. Jakmile by semínka zaschla, můžete je vyhodit a začít znovu od začátku.

Vypěstovanou řeřichu ostříháte a přidáte do salátů, bramborové kaše, k míchaným vajíčkům, do tvarohových pomazánek, nebo prostě jen tak, na chleba s máslem. Je sice mírně nahořklá, ale určitě jí přijdete na chuť.

Čerstvá petrželová nať z druhé ruky

Pokud v kuchyni používáte kořenovou zeleninu, ať už na vývary nebo omáčky, odkrojků od petržele vyhodíte spousty. Přitom si z nich lze vypěstovat čerstvou petrželou nať, třeba právě do poctivé polévky nebo na brambory.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stačí vršek kořene rovně seříznout zhruba půl až centimetr pod vrškem. Seříznutou částí pak odřezek položíte do mističky s vodou a umístíte třeba na okno, aby rašící nať měla světlo a byla pěkně zelená.

Zhruba za deset dní sklidíte pár snítek čerstvé petrželky, kterou přidáte do salátu nebo nasekáte do polévky. Teprve pak zbytek kořene vyhodíte, ideálně do kompostu na zahradě nebo vermikompostéru (více např. zde), takže poslouží i do třetice.

A ještě ušetříte. Bylinky se sice ve většině supermarketů dají celoročně koupit čerstvé, ale jejich kvalita bohužel často nepříjemně pokulhává za cenou.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

VIDEO: Tradiční průvody čertů v Rakousku. Náš Mikuláš je mírnější

Mikuláš s Andělem a Čertem se vydávají, jako každý rok (podle pověsti) z ruiny...

U nás k adventu neodmyslitelně patří laskavý Mikuláš doprovázený čertem a andělem, v sousedním Rakousku mají navíc také...

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

Kombinace odstínů mědi a čistě bílé barvy je velmi efektní. Když si navíc...

Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné,...

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...



Najdete na iDNES.cz