Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

aktualizováno 
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky petržele, aby vyrašila, a hned vedle na namočené vatě vzcházela semínka řeřichy.

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani? Vypěstujte řeřichu přímo v mističkách, ve kterých ji pak naservírujete spolu s pečivem a máslem. | foto: Profimedia.cz

Semínka řeřichy jsou totiž nejen snadno dostupná, ale vypěstovat z nich zelenou nať s drobnými lístečky, plnou vitaminů a minerálních látek dokážete i bez zeminy a květináče. Stačí mistička, jejíž dno pokladete vatou, odličovacími tampony nebo obyčejnými kuchyňskými ubrousky, prostě co doma máte.

Fotogalerie

Semínka vyklíčí zhruba za dva dny, za týden už si můžete na řeřiše pochutnávat. Stačí vatu či ubrousky na dně misky nechat nasáknout vodou, aby měla semínka zajištěnou potřebnou vlhkost. Semínka pak na misku nasypete, případně je můžete překrýt mikrotenovým sáčkem, vyklíčí rychleji.

Celou dobu ovšem musíte udržovat na dně misky přiměřené množství vody. Jakmile by semínka zaschla, můžete je vyhodit a začít znovu od začátku.

Vypěstovanou řeřichu ostříháte a přidáte do salátů, bramborové kaše, k míchaným vajíčkům, do tvarohových pomazánek, nebo prostě jen tak, na chleba s máslem. Je sice mírně nahořklá, ale určitě jí přijdete na chuť.

Čerstvá petrželová nať z druhé ruky

Pokud v kuchyni používáte kořenovou zeleninu, ať už na vývary nebo omáčky, odkrojků od petržele vyhodíte spousty. Přitom si z nich lze vypěstovat čerstvou petrželou nať, třeba právě do poctivé polévky nebo na brambory.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stačí vršek kořene rovně seříznout zhruba půl až centimetr pod vrškem. Seříznutou částí pak odřezek položíte do mističky s vodou a umístíte třeba na okno, aby rašící nať měla světlo a byla pěkně zelená.

Zhruba za deset dní sklidíte pár snítek čerstvé petrželky, kterou přidáte do salátu nebo nasekáte do polévky. Teprve pak zbytek kořene vyhodíte, ideálně do kompostu na zahradě nebo vermikompostéru (více např. zde), takže poslouží i do třetice.

A ještě ušetříte. Bylinky se sice ve většině supermarketů dají celoročně koupit čerstvé, ale jejich kvalita bohužel často nepříjemně pokulhává za cenou.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Někteří šílení sběratelé dávají jmění i za nedojedený toast celebrity

Sbírka Johna Hoatsona

Zaplatili byste desítky nebo stovky tisíc za použitý těhotenský test, vytržený zub, nakousnutý toast nebo nošené spodní...

Najdete na iDNES.cz