Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

aktualizováno 
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky petržele, aby vyrašila, a hned vedle na namočené vatě vzcházela semínka řeřichy.

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani? Vypěstujte řeřichu přímo v mističkách, ve kterých ji pak naservírujete spolu s pečivem a máslem. | foto: Profimedia.cz

Semínka řeřichy jsou totiž nejen snadno dostupná, ale vypěstovat z nich zelenou nať s drobnými lístečky, plnou vitaminů a minerálních látek dokážete i bez zeminy a květináče. Stačí mistička, jejíž dno pokladete vatou, odličovacími tampony nebo obyčejnými kuchyňskými ubrousky, prostě co doma máte.

Fotogalerie

Semínka vyklíčí zhruba za dva dny, za týden už si můžete na řeřiše pochutnávat. Stačí vatu či ubrousky na dně misky nechat nasáknout vodou, aby měla semínka zajištěnou potřebnou vlhkost. Semínka pak na misku nasypete, případně je můžete překrýt mikrotenovým sáčkem, vyklíčí rychleji.

Celou dobu ovšem musíte udržovat na dně misky přiměřené množství vody. Jakmile by semínka zaschla, můžete je vyhodit a začít znovu od začátku.

Vypěstovanou řeřichu ostříháte a přidáte do salátů, bramborové kaše, k míchaným vajíčkům, do tvarohových pomazánek, nebo prostě jen tak, na chleba s máslem. Je sice mírně nahořklá, ale určitě jí přijdete na chuť.

Čerstvá petrželová nať z druhé ruky

Pokud v kuchyni používáte kořenovou zeleninu, ať už na vývary nebo omáčky, odkrojků od petržele vyhodíte spousty. Přitom si z nich lze vypěstovat čerstvou petrželou nať, třeba právě do poctivé polévky nebo na brambory.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stejně jako u řeřichy nesmíte ani rašící kořen petržele nechat zaschnout.

Stačí vršek kořene rovně seříznout zhruba půl až centimetr pod vrškem. Seříznutou částí pak odřezek položíte do mističky s vodou a umístíte třeba na okno, aby rašící nať měla světlo a byla pěkně zelená.

Zhruba za deset dní sklidíte pár snítek čerstvé petrželky, kterou přidáte do salátu nebo nasekáte do polévky. Teprve pak zbytek kořene vyhodíte, ideálně do kompostu na zahradě nebo vermikompostéru (více např. zde), takže poslouží i do třetice.

A ještě ušetříte. Bylinky se sice ve většině supermarketů dají celoročně koupit čerstvé, ale jejich kvalita bohužel často nepříjemně pokulhává za cenou.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz