Potřebné ingredience:
- 1000 g vlašských ořechů
- 400 ml vody
- 250 g krupicového cukru
- 2 citrony
- 4 lžíce rumu
Postup přípravy je jednoduchý
Ořechy vyloupejte a jemně nastrouhejte nebo umelte. Vodu s cukrem svařte na sirup. Pak přisypejte ořechy a povařte je. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu ze dvou větších citronů.
Jakmile směs zhoustne, zhruba jako hodně hustá povidla, odstavte ji a nechte několik minut zchladnout. Pak dochuťte rumem.
Směs pak plňte do čistých sklenic s uzávěrem. Nechte je do druhého dne stát a odpočívat, pak je sterilujte při 75 °C po dobu 25 minut.
Ořechový „džem“ využijete nejen do koláčů
A využití? Na snídani si ho lze přidávat do kaší či müsli, do nejrůznějších náplní moučníků i do těst všude tam, kde se využívají mleté ořechy a cukr.
Vyzkoušeno to nemáme, ale určitě by šel použít i do svatomartinských rohlíčků; jen si v receptu musíte přepočítat potřebné množství ořechů a cukru – v oříškovém krému jsou ořechy a cukr v poměru 4:1.
10. listopadu 2017 |
A skvěle by mělo dopadnout použití ořechového džemu do koláče plněného pěnou s vlašskými ořechy podle Markéty Krajčovičové.
21. října 2013 |