Pracoval jste převážně ve finediningových, tedy zážitkových restauracích. Proč jste si sám před rokem otevřel bistro?
S koronavirem, zdá se, skončil čas her a načančaných zážitkových konceptů a nastala éra bister. Opravdu si myslím, že to je řešení. I bez pandemie byl finedining (zážitková gastronomie, pozn.red.) nějakou dobu na ústupu. Logická reakce na to je nabídnout kus dobrého poctivého jídla relativně rychle a za dobré peníze, což je výhodné pro obě strany – nám se uvolní místo pro další zákazníky a ti zase nemusejí mít strach, že dlouhým vysedáváním v restauraci napomáhají své nákaze. V dnešní době poznamenané koronavirem mají víc zákazníků třeba i pouliční stánky s občerstvením.
Spolumajitel Meat Vandals: Šéfkuchař musí být tak trochu i psycholog
Vlastimil Pavlica (úplně vlevo) rád vzpomíná na dobu, kdy působil ve Velké Británii. Na snímku s michelinským kuchařem Hestonem Blumenthalem (uprostřed v brýlích) v restauraci Sir Charles Napier. „Británie sice nemá vyhlášenou gastronomii jako Francie, ale na jejich kuchyni nedám dopustit,“ říká Pavlica. „V jejich obyčejném pubu si většinou moc nepochutnáte, ale v lepší restauraci mají mnohem vyšší standard než u nás.“ | foto: Marie Bartošová
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium
Měsíční
Roční
Dvouleté
Připojte se ještě dnes a získejte:
- Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
- Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
- Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař
V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...
Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút
V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím čaruje slovenský kuchař Tomáš Kohút....
Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích
Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...
Svíčková mi přijde strašně nudná. Je to maso bez chuti, říká mistr grilu
Jeho videa na YouTube mají celkově 12 milionů zhlédnutí. Každý týden radí, jak udělat něco dobrého...
„Kostku ve skluzu“ ani závodní jídelnu u nás nečekejte, říká šéf vinného baru
Dušan Mackovič původně nechtěl být kuchařem, studoval na průmyslovce. Tuto školu nedodělal a přešel...
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje
Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...
Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít
Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....
Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník
Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...
Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo
Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....
Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen
Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...
DLOUHODOBÁ BRIGÁDNICKÁ VÝPOMOC – Zadávání farmakovigilančních dat
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha