Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vlastní dům architekta s ateliérem

aktualizováno 
Cílem realizace staveb bylo co nejméně poškodit původní přírodu, střechy jsou vegetační, teplomilná forma vegetace je užita i pro základní rámcovou výsadbu. Ze stavebního hlediska jsou obě stavby navrženy jako nízkoenergetické, jedná se o systémové zděné domy.

Dvojdomek architektky je zajímavý zejména velmi nápaditým a citlivým zasazením stavby do krajiny, kdy obytný dům je ze dvou třetin zasunut do svahu a dům s ateliérem naopak podtrhuje své komerční využití. Nezanedbatelným přínosem je rozhodně originalita architektonického řešení a nízké náklady na energii obou objektů.

Soubor dvou domů byl navržen na nekomplikovaném úzkém pozemku s výrazným převýšení vůči přístupové komunikaci. Svah má západní orientaci a území je pokryto typickou teplomilnou vegetací. Byla zvolena práce s kvádrem jako výrazovým prostředkem.

Kompozice je založená na prosté barevné kontrapozici černé a bílé, dalším výrazovým prvkem je poloha umístění okenních výplní vůči ploše fasády. Objekt ateliéru trčí u přístupové cesty na okraji jako maják, má klienta přinutit zpomalit a svou formou nalákat na spolupráci. Naopak druhý dům, obsahující bydlení, je utajen, ze 2/3 zasunut do svahu a chrání tak soukromí jeho obyvatel.

Objekt ateliéru je řešen s masivním zateplením, naopak dům určený pro bydlení je navržen jako jednovrstvá zděná cihelná konstrukce. Vodorovné nosné prvky jsou v obou objektech voleny železobetonové, v ateliéru se beton prosazuje i jako kompoziční prvek v interiéru.

Architektka volila stropy lité do dřevěného prkenného bednění s čitelnou strukturou otisků dřeva. Vzhledem k tepelným ztrátám se oba domy vytápějí elektrokotlem, v domě pro bydlení je navíc instalována rekuperace se zabudovaným tepelným čerpadlem. Pro soubor domků je typické jejich měřítko, malá plošná výměna s dobrou dispozicí a velkou variabilitou pro využití, reagující na aktuální životní situaci majitelů a uživatelů.

Autor:


Témata: budova, Bydlení , práce

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz