Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skončí jedna katastrofa, začne druhá. Po dešti zase vylezou slimáci

aktualizováno 
Příští týden by se mělo počasí umoudřit a trochu sprchnout. Podle zahrádkářů se můžeme „těšit“, že zbytky úrody, které nesežehlo horko, sežerou plzáci. Předchozí vedra jim totiž nijak neuškodila, přežili to zahrabaní v humusu, stínu a v místech, kde vlhkosti na zahradě tolik neubylo.

Nejhorší je rozhodování: do pasti, nebo do sebe? | foto: Playtvak.cz

„Mohou přežít v pohodě v kompostu, kde mají dostatek živin a vlhkosti. Mohou být i v trvalkách, kde je listí, u vody. Je dobré být připraven a o to méně pak překvapen,“ říká Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu. 

Podle jeho informací se stoprocentně projeví to, jak máme na pozemku uklizeno. Je totiž známé, že španělákům se nejvíce daří v místech, kde jsme zapomněli hromadu kamení, staré fošny, hromadu listí.

Fotogalerie

Na to ostatně upozorňuje i hodinový manžel Jirka Houf z Playtvak.cz. „Nejlepší je prevence. Základem je mít posekanou zahradu, protože slimáci nesnášejí teplo. A pořádek,“ říká.

Podle jeho zkušeností je nejlepší slimáky fyzicky vysbírat. Přidává „lidové“ tipy, jak slimáky zlikvidovat. Někteří lidé slimáky půlí zednickou špachtlí, jiní je stříhají nůžkami. Tyto metody mají tu nevýhodu, že fyzickému sběru se stejně nevyhnete. Jde o to, že slimáci jsou kanibalové, takže když mrtvolky necháte na záhonech, přilákáte ty ostatní k hostině.

Je také proti používání chemie. „Zažil jsem, když se tím otrávil ježek a nebyl pěkný pohled sledovat, jak se trápí,“ vysvětluje. Není také dobré je solit, abyste si neničili půdu, jak vysvětluje malakoložka Dagmar Říhová z Přírodovědecké fakulty UK. Místo toho plzáky doporučuje likvidovat sběrem a následným spařením, či useknutím hlavy, což je mnohem humánnější likvidace než solení.

Hodinový manžel osobně dává přednost klasické variantě pivní pasti. Jak jinak, než z jeho oblíbené plastové lahve. Detailní postup si můžete pustit na videu. Doporučuje však nestavět pasti do vertikální polohy, jako prostou mističku s pivem. „Slimák se do pastičky dostane, napije se a po kolmé stěně se dostane zase pohodlně ven,“ je přesvědčený.

Proto staví horizontální pasti. Z boku lahve vyřízne podlouhlý otvor. „Když slimák vleze dovnitř, má daleko obtížnější úlohu, protože se stěny směrem vzhůru zavírají,“ vysvětluje.

Takovou past doporučuje zakopat do úrovně terénu na chladnější, stinné místo, kde lze předpokládat, že se tam slimáci budou více shromažďovat. „A taky vám bude pomaleji vysychat pivo,“ neopomněl zmínit praktickou radu.

Autor:




Nejčtenější

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Další z rubriky

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Aplikaci PlantNet k určování divokých druhů rostlin si lze do mobilního...
Stačí vyfotit list nebo květ rostliny a aplikace prozradí její jméno

Uživatelsky příjemnou aplikaci, díky níž se z vás může stát vášnivý botanik, vyvinuli francouzští vědci. Stačí vyfotit list, květ, plod nebo kůru rostliny a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.