Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

aktualizováno 
Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv budete pít jen vodu, díky senzorům stimulujícím smysly budete mít pocit, jako byste ochutnávali opravdový namíchaný drink.

Vocktail je speciální koktejlová sklenice, která dokáže oklamat lidské smysly se zaměřením na čich, chuť a zrak. 

Čich se ve speciální koktejlové sklenici ošálí tak, že v dolním zásobníku jsou tři druhy parfémových náplní, které se míchají podle potřeby a pumpou se vhánějí do trubičky vyvedené do horní části sklenice. Takže když se nakloníte k nápoji, máte pocit, že čicháte požadovanou tekutinu.

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle...

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle vlastního gusta.

„Můžeme jednoduše navrhnout nové vůně – podobně jako se mění kazety na inkoustové tiskárně. Pracujeme nejen na zvýšení počtu vůní, ale také na optimálním mechanismu jejich míchání a uvolňování,“ tvrdí vedoucí výzkumu Nimesha Ranasinghe.

Různé chutě výzkumník simuluje tím, že na horní okraj sklenice umístil dvě elektrody, které se při pití dotýkají jazyka. Posílají do něj drobné impulzy, které simulují různé chtě. Například pro kyselé chutě 180 mikroampérů, pro hořké chutě jen 80 mikroampérů.

Říká se, že potrava i nápoje se ochutnávají nejen jazykem, ale i očima. Aby se dosáhlo kýženého efektu, je sklenička svítící, takže může i vodu „obarvit“ podle očekávaného nápoje.

Vocktail se propojuje s mobilní aplikací, kde si můžete vybrat nápoj a všechny parametry se automaticky nastaví. Podle tvůrců experimentu je teoreticky možné dosáhnout jakékoliv kombinace barev a chutí.

Zatím není produkt komerčně dostupný, ale Ranasinghe tvrdí, že jednoho dne bude schopen ho představit v různých průmyslových odvětvích včetně hospod. „Často se mi v restauraci stalo, že jsem si objednal pití a nakonec mi nechutnalo. Kdybych už tehdy měl Vocktail, mohl jsem to napřed vyzkoušet a radši si objednat něco jiného,“ uvědomuje si možnost využití v praxi.

V budoucnu by chtěli simulovat další atributy nápoje, jako je teplota nebo šumivost. To by uživatelům dalo více možností experimentovat. Není jisté, zda tento způsob konzumace je budoucností, ale možná by barmanům mohl pomoci při vytváření nových originálních chutí.

Autor:


Témata: nápady, Voda, Pily

Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz