Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vědci ze singapurské univerzity ukázali, jak obrátit vodu ve víno

aktualizováno 
Nimesha Ranasinghe představil takzvaný Vocktail, díky němuž můžete pití ochutnat, aniž byste ho skutečně pili. Ačkoliv budete pít jen vodu, díky senzorům stimulujícím smysly budete mít pocit, jako byste ochutnávali opravdový namíchaný drink.

Vocktail je speciální koktejlová sklenice, která dokáže oklamat lidské smysly se zaměřením na čich, chuť a zrak. 

Čich se ve speciální koktejlové sklenici ošálí tak, že v dolním zásobníku jsou tři druhy parfémových náplní, které se míchají podle potřeby a pumpou se vhánějí do trubičky vyvedené do horní části sklenice. Takže když se nakloníte k nápoji, máte pocit, že čicháte požadovanou tekutinu.

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle...

Vocktail je propojený s mobilní aplikací, kde si namícháte chutě podle vlastního gusta.

„Můžeme jednoduše navrhnout nové vůně – podobně jako se mění kazety na inkoustové tiskárně. Pracujeme nejen na zvýšení počtu vůní, ale také na optimálním mechanismu jejich míchání a uvolňování,“ tvrdí vedoucí výzkumu Nimesha Ranasinghe.

Různé chutě výzkumník simuluje tím, že na horní okraj sklenice umístil dvě elektrody, které se při pití dotýkají jazyka. Posílají do něj drobné impulzy, které simulují různé chtě. Například pro kyselé chutě 180 mikroampérů, pro hořké chutě jen 80 mikroampérů.

Říká se, že potrava i nápoje se ochutnávají nejen jazykem, ale i očima. Aby se dosáhlo kýženého efektu, je sklenička svítící, takže může i vodu „obarvit“ podle očekávaného nápoje.

Vocktail se propojuje s mobilní aplikací, kde si můžete vybrat nápoj a všechny parametry se automaticky nastaví. Podle tvůrců experimentu je teoreticky možné dosáhnout jakékoliv kombinace barev a chutí.

Zatím není produkt komerčně dostupný, ale Ranasinghe tvrdí, že jednoho dne bude schopen ho představit v různých průmyslových odvětvích včetně hospod. „Často se mi v restauraci stalo, že jsem si objednal pití a nakonec mi nechutnalo. Kdybych už tehdy měl Vocktail, mohl jsem to napřed vyzkoušet a radši si objednat něco jiného,“ uvědomuje si možnost využití v praxi.

V budoucnu by chtěli simulovat další atributy nápoje, jako je teplota nebo šumivost. To by uživatelům dalo více možností experimentovat. Není jisté, zda tento způsob konzumace je budoucností, ale možná by barmanům mohl pomoci při vytváření nových originálních chutí.

Autor:


Témata: nápady, Voda, nápoj, Pily

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Najdete na iDNES.cz