Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Voňavé domácí rohlíky a housky jako malované. Krok za krokem

aktualizováno 
Po letech konzumace průmyslových rohlíků už jsme skoro zapomněli, jak chutná domácí pečivo. Cena po započítání ceny surovin a energie bude sice srovnatelná s pečivem z obchodu, pochutnáte si ale stokrát víc.

Upéct kvalitní rohlíky je práce tak na hodinku a když si přivstanete, můžete je mít vyndané z trouby dřív, než se vzbudí ostatní členové rodiny. A když si těsto připravíte večer, půjde to po ránu ještě rychleji.

Abyste se vyvarovali začátečnických chyb, vybrali jsme ten nejjednodušší recept a vyzkoušeli ho krok za krokem.

Co budete potřebovat

Většinu surovin máte běžně doma. Na asi 12 kousků pečiva si připravte:

- půl kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)

- 1 lžičku cukru krupice

- 300 ml polotučného mléka

- 1 lžičku soli

- 500 gramů hladké mouky

- 1 celé vejce

- 1 žloutek

2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)

- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo hrubou mořskou sůl

Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.

Nalámejte půl kostky droždíPořádně propracujte těsto

Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.

Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujte, jen nezapomeňte těsto znovu pořádné prohníst.

Nakonec pochánek pomoučeteKynutí urychlíte v rozehřáté troubě

Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.

Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.

Na housku si vykrojte kousky, ze kterých vyválíte jednotlivé prameny

Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.

Na rohlíky těsto rozdělte na třetiny, zkaždé části vyválejte placku a rozdělte na čtvrtinyRohlíky viňte od nejširší části ke špičce

Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.

Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.

Housky před pečením potřete rozkvedlaným vajíčkemPosypané rohlíky před tím, než je budete dávat do trouby

Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.

Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.

Rodinu budit nemusíte, vůně čerstvého pečiva by vzbudila i mrtvého. A navíc, tyto housky rozhodně nestačí ztvrdnout.

důležité tipy

  • Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo
  • Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
  • Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej
  • Někdo do housek přidává pomazánkové máslo nebo majonézu. Ale proč dělat něco složitější, když krása spočívá právě v jednoduchosti
  • Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
  • Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou doslova před očima
  • Upletené houstičky můžete potřít i vodou
  • Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 stupňů

Autoři:


Témata: práce, Vaření

Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní přehlídce receptů se...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

Najdete na iDNES.cz