Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Voskovka papouščí (Hygrocybe psittacina)

  9:00aktualizováno  9:00

Voskovka papouščí | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNěkteré houby mají prapodivná česká jména, některé jsou zase prapodivně zbarvené. U voskovky papouščí platí obě varianty, navíc 
připomínají barevné šťavnatky. Proto se můžeme i dnes setkat s názvem šťavnatka papouščí. Druhové jméno získala pro své žlutozelené zbarvení, jež připomíná papoušky vlnkované, tzv. andulky. U této voskovky platí pořekadlo, že co lahodí lidskému oku, nemusí vždy také lahodit ústům.

Klobouky jsou 1-2,5 cm široké, v mládí sklenuté, pak i rozložené s tupým hrbolem, slizké, prosvítavé, žlutozelené, místy zcela zelené, naspodu s řídkými, světle citronovými až žlutozelenými lupeny a slizkým, rovněž žlutozeleným, tenkým, 3-7 cm dlouhým a 2-6 mm širokým třeněm. Výtrusy jsou bezbarvé, hladké a elipsoidní.

Kde a kdy roste

Voskovka papouščí roste - místy celkem hojně - od srpna do listopadu, a to na zemi v trávě nebo mezi jinou vegetací na pastvinách, stráních i travnatých okrajích lesů.

Je nejedlá.

Autoři:


Témata: Lupenaté, Nejedlé, Houby


Nejčtenější

Když se rybář podíval do tlamy svého uloveného lingcoda, načel tam neporušenou...
Dva v jednom. Rybář chytil rybu, která ještě nestačila sníst chobotnici

Čtyřiadvacetiletému Mattu Mertzovi se u pobřeží Santa Cruz v Kalifornii povedl nezvyklý úlovek. Když vylovil vzácného lingcoda a otevřel jeho tlamu, zjistil,...  celý článek

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Pohlreich vysvětluje, že základy kuchařského umění se nedají přeskočit, a učí...
I čerstvou rybu lze v kuchyni zabít, předvedl šéfovi amatér z Vodňan

Opravdu čerstvou a dobře udělanou sladkovodní rybu si v Česku jen tak někde nedáte. Když si tedy Zdeňka Pohlreicha s pořadem Ano, šéfe! pozval majitel rybí...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Další z rubriky

Hřib rudonachový
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)

Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.