Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vrchní vrstvu natírejte raději syntetikou, tvrdí profesionální lakýrníci

aktualizováno 
Přestože reklama tlačí na používání ekologických, vodou ředitelných barev, profesionálové je na vrchní nátěr neradi používají. Téměř nikdy se neslijí do dokonale hladké vrstvy. Zůstávají proto u klasické syntetiky.

Vodou ředitelné barvy jsou určeny pro amatérské použití. Rychle schnou, nemusí se pracně ředit, nevydávají zápach. To jsou jejich výrazná pozitiva. "Jak to mám ale udělat, aby se mi vrchní vrstva slila do dokonale hladkého povrchu," ptá se jeden ze čtenářů. Podle většiny oslovených profesionálních lakýrníků není šance. Už z principu tím, že rychle schne, se podle nich barva nemá šanci rozlít do plochy.

Shodují se na tom, že dávají přednost vrchním syntetickým nátěrům. "Když už to opravdu někdo chce, tak mu to natřeme vodou ředitelnou barvou, podmínkou je ale použít váleček," říká Tomáš Ratinec. Ten byl z oslovených snad jediný. Ostatní zpívají shodnou písničku: "Voďáky vůbec nepoužíváme."

Na základ je vodou ředitelná ideální

Profesionální lakýrníci používají vodou ředitelné barvy pro základní nátěr. "Je to ideální už jen proto, že rychle uschne a brzy můžete pokračovat s vrchním nátěrem. A drobné stopy po štětinách štětce nevadí, povrch se stejně musí před nanášením vrchní vrstvy lehce přebrousit, takže se nerovnosti srovnají," říká malíř a natěrač Jiří Bureš.

Kombinace vodou ředitelného základu se syntetickou vrchní barvou nedělá problémy, ostatně i fládrovací souprava (ukázka aplikace je součástí videa) značkového výrobce obsahuje vodou ředitelný základ a syntetickou vrchní lazuru.

Jak na to

Podle Jiřího Bureše je důležité připravit si povrch hlavně při natírání dřeva. Je třeba ho zbrousit hrubším smirkovým papírem o hrubosti asi 80, základ se pak podle něho lépe nanáší a navíc se odstraní "chlupy" dřeva.

Na první zbroušení dřeva použijte hrubost smirkového papíru asi 80

Na plechovkách s vodou ředitelnými barvami sice často bývají instrukce, že je vhodné nanášet je pomocí štětců z umělých štětin, Jiří Bureš ale raději zůstává u klasiky. "Obyčejný štětec z prasečích štětin stojí pár korun, konečky jsou roztřepené a vlákno je ohebné, takže se s ním pohodlně pracuje," shrnuje.

Natírat byste měli zásadně v celé délce a po vláknech dřeva. Po zaschnutí základní vrstvy je vhodné povrch přebrousit, teď je ale nutné použít daleko jemnější smirkový papír. "Já osobně používám hrubost 240, ještě radši než papír ale používám brusnou houbu. S tou se snadno dostanu i do rohů, kde bych musel papír různě přehýbat. Je to prostě praktičtější," radí Bureš.

Na jemné přebroušení je praktická brusná houba s hrubostí zrna asi 240

Na vrchní vrstvu vyměňte štětec (pokud to tvar natíraného povrchu dovolí) za molitanový váleček. Na první pohled by se zdálo, že na první pokus zvládne ideální povrch, není to ale pravda. Po nanesení vrstvy se v barvě objevují drobné bublinky. Ty je možné odstranit tak, že se zlehka, jen vahou válečku samotného, přejede po natřené ploše. Případně je možné "dolaďovat" ještě velmi lehkým přetřením štětcem. Tady má výhodu delší doba zasychání syntetické barvy, je více času na případné opravy.

"Je tu ale velké riziko pro nezkušené, kteří budou natírat takzvaně nastojato, třeba zárubně. Mnoho z nich si nabere na štětec hodně barvy a nepodaří se jim ji pořádně rozetřít. Než zaschne, začne stékat a udělají se kapky. V tom spočívá zrada barvy, která schne déle," připomíná Jiří Bureš.

Vyjadřuje tím vlastně dilema, které si musí protrpět každý, kdo se chystá začít s natíráním: buď to natřu snadno a rychle vodou ředitelnou barvou, ač ne s ideálním povrchem, anebo to budu tak dlouho zkoušet, až přijdu na "grif" profesionálů a dosáhnu i efektu ideálního povrchu.

Co používají další profesionálové

Tomáš Ratinec: Na vrchní vrstvu v drtivé většině používáme syntetiku, ale když si to někdo vyloženě přeje, tak i vodou ředitelnou barvu, musí to být ale tam, kde lze použít molitanový váleček.
Josef Malík: "Voďáky" vůbec nepoužíváme, jen syntetiku nebo polyuretan, podle situace.
Luděk Pacola: Tak to vůbec nepoužíváme, pro běžné nátěry jen syntetiku, váleček by to sice řešil, ale máme zkušenost, že pak je horní vrstva velmi slabá a málo trvanlivá.
Václav Motl: Z běžné výroby nevím o vodou ředitelné barvě, která by se dokázala dobře slévat, takže nezbývá než použít klasickou syntetickou barvu. Ta je ale zrádná pro amatéry, protože má tendenci stékat. Jestli chcete mít dobře nalakováno, je podle mě lepší obětovat pár korun než se trápit s něčím, co neumíte, a dívat se na pokaženou práci.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.