Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vše o česneku. Je nejvyšší čas ho zasadit

  1:00aktualizováno  1:00
Česnek sázejte od konce září do prvního sněhu nebo až na jaře, kdy půda rozmrzá. Nejrozšířenější a nejpoužívanější česnek je česnek kuchyňský.

Správné uskladnění česneku nepodceňujte. Vydrží vám do příští sezóny. | foto: shutterstock.com

Česnek kuchyňský se díky své specifické chuti těší velké oblibě. Původně pochází z oblasti Střední Asie, nyní se však hojně užívá téměř ve všech světových kuchyních.

Pod pojmem česnek si každý vybaví bílé stroužky, které po pozření promění dech v nepříjemný zápach. Málokdo ale ví, že ho způsobuje silice alliin a další sloučeniny síry.

cibule je česnek?

Cibule je blízkou příbuznou česneku a nazývá se buď cibule kuchyňská nebo česnek cibule. Obě pojmenování označují klasickou cibuli, kterou běžně používáte k vaření.
Další rostliny, které nesou jméno česnek, jsou pór nebo pažitka.

Česnek reguluje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak, zvyšuje peristaltiku (pohyb střev) a posiluje obranyschopnost těla. Dále pomáhá při nachlazení a ztrátě hlasu - jeden stroužek se lžící medu prý působí blahodárně. Česnek údajně podporuje také potenci, což je spíše důsledek rozšiřování cév v těle. Tělo se pak lépe prokrví.

Moření

Před vysazením česneku je vhodné sadbu preventivně namořit přípravkem proti škůdcům a houbám, zvláště pokud se vám už dříve na zahrádce objevily. Česnek je oblíbeným terčem vlnovníku česnekového nebo háďátka zhoubného. Před sadbou proto namočte stroužky, které budete sázet, do přípravku Sulka. Ten seženete v hobby marketech a zahradnictvích (jeden litr okolo 85 Kč). Česnek do něj namočte na 6-12 hodin, poté bude úroda před parazity chráněna.

Sázení

Česnek se sází na konci podzimu (listopad až prosinec) nebo časně na jaře. Pokud je v listopadu stále teplo, počkejte na ochlazení a sázejte těsně před zamrznutím půdy. Před sadbou pečlivě odplevelte záhonek a do půdy přimíchejte kompost, rohozku nebo cererit.

Namořené stroužky česneku zamačkejte do půdy prstem do hloubky 5-8 cm. Sázejte je v jednom řádku po 10 cm, řádky by měly být od sebe vzdálené asi 35 cm.

Česnek nesázejte na místo, kde už minulou sezónu rostl nebo kde jste pěstovali cibuli či pór. Hrozí totiž přenos chorob a množení škůdců. Pokud parazit napadl česnek na vašem záhonku už dříve, počkejte několik let, než ho opět zasadíte.

Sklizeň

čekat nebo nečekat na jaro?

Česnek vysazený na jaře se sice lépe uchovává a není tak náchylný k chorobám, přesto se spíše doporučuje podzimní výsadba. Česnek, který zasadíte v listopadu, navíc sklidíte dříve.

Česnek sklízejte v létě, obvykle okolo července. Přesný čas poznáte podle typu česneku, který jste vysadili.

Klasický kuchyňský česnek tvoří stroužky, které jsou pravidelně rozmístěné okolo tuhého středu. Tomuto česneku se přezdívá paličkový. Sklízejte, až jeho listy ztratí vodu, zkřehnou a zežloutnou.

U tzn. nepaličáků (které mají nepravidelně uskupené stroužky) listy nežloutnou, ale v pravý čas se pokládají k zemi. To je signál ke sklizni. Paličák a nepaličák rozeznáte podle řezu česneku.

Pozor! Pokud česnek necháte v zemi příliš dlouho, začne se rozpadat a špatně ho uskladníte.

Skladování a sušení

Česnek skladujte v suché a větrané místnosti, jinak by plesnivěl.

K usušení česneku svažte k sobě 10 – 15 kusů, které ještě mají stonek, a zavěste je. Jako dekorace vám poslouží pár kusů s dlouhým stonkem, které dáte do vázy.

Vyrobte si mletý česnek

Vyrobit si mletý česnek není složité. Nakrájejte česnek na tenké plátky - nejlépe kráječem zeleniny, ruční krájení je velmi pracné. Poté plátky vyložte na podložku, díky které se vzduch dostane k česneku seshora i zdola. Takto ho nechte sušit 2-4 dny. Česnek schne rychleji v zimě, když ho umístíte nad radiátor. Nezapomeňte ale na možný zápach.

Po usušení plátky rozemelte. Mletí v jemném mixéru trvá dlouho, je nutné ho opakovat a poté přesít. Při použití kávomlýnku stačí chvilka a česnek bude dokonale namletý. Používat ho lze až dva roky.

Česnekový festival

Milovníci česneku mohou obdivovat svou lahůdku každoročně v červenci. V Buchlovicích se 26.července konal už sedmý ročník Festivalu česneku. Návštěvníci mohli ochutnat různé druhy česneku i pochoutky z nich vyrobené např. česnekové mléko nebo česnek v čokoládě.

Autoři:




Nejčtenější

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Další z rubriky

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Opal je typický krásným, zlatavě žlutým, rustikálním vzhledem, výrazně křupavou...
Česká jablka se u nás prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy

Přestože se v českých obchodech prodávají více jablka vypěstovaná v zahraničí, existují české odrůdy, které jsou naopak v cizině oblíbené. Nejen mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.