Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vybavení pro houbaře: lákadel přibývá, kdo chce, může utratit tisíce

aktualizováno 
Houbaři už našli prvního letošního hřiba kováře, sezona ale ještě nezačíná. Houbaři proto mají čas na přípravu a na utrácení za pomůcky k houbaření.

Zavírací nožík Schwarzwolf s integrovaným štětečkem na čištění hub | foto: Schwarzwolf

Stylové nožíky s kartáčkem i bez, rybičky ve svítivých barvách, které snadno najdete ztracené v jehličí, košíky s logem, trička nebo gumáky s houbovými motivy a spousta dalších "vymožeností". To všechno nakoupíte v internetových obchodech, které se vyrojily jako houby po dešti – jako specializované portály pro houbaře.

"Já osobně takové věci vůbec neřeším, na houbách je nejdůležitější dávat si pozor, abych nesebral jedovatý kousek," diví se Jaroslav Landa, předseda České mykologické společnosti.

Podle něj je ale několik věcí, které jsou opravdu užitečné. "Dnes bych považoval za důležité vybavit se třeba repelentem proti komárům a klíšťatům. A košík je rozhodně lepší než igelitka, aby se houby nezapařily. Ale když už někdo považuje za důležité mít malované gumáky za patnáct stovek a ne obyčejné, to už je jeho věc," směje se.

Klasická rybička v netradičních barvách. Když vypadne z kapsy, lépe ji v...

Klasická rybička v netradičních barvách

Houbové motivy na mikině

Houbové motivy na mikině

Praktický kartáček na čištění hub v kuchyni s kančími štětinami

Kartáček s kančími štětinami na čištění hub

Značkový košík

Značkový košík

Pro méně zdatné houbaře by také doporučoval nosit si kapesní atlas, který nezabere tolik místa a nepronese se. "Je ideální pro rychlou orientaci," radí. Milovníky moderní techniky pak může potěšit aplikace elektronický atlas hub i s kuchařkou iHoubař pro iPhone (více informací zde).

Podle Landy zatím první vlna houbařské sezony nehrozí. "Před několika dny jsme sice zdokumentovali prvního letošního hřiba kováře, jehož fotografii nám poslala Marie Zmrzlá z okolí Velkých Hamrů, ale obecně hřiby začínají růst až ve druhé polovině května. A první hlavní vlna se rozjede až před prázdninami."

Jaroslav Landa srovnává předpovědi růstu hub s meteorologickou předpovědí s tím, že houbaři to mají ještě složitější. "Někdy máte ideální podmínky, vyvine se mycelium, plodnicím to pak trvá třeba dva týdny. Mezitím se ale změní počasí a nevyroste nic. A někdy jim ten teplotní výkyv prospěje, rostou, kam se podíváte. A pak něco předpovídejte," říká.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.