Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm tipů pro výběr živého vánočního stromku, aby dlouho vydržel

aktualizováno 
Špatně umístěný vánoční stromek brzy opadá. A špatně uchycený se zřítí celý. Jak tedy sladit celý proces - od výběru stromku a stojanu až po maximální prodloužení životnosti?

Prodejci stromků na pražském Andělu | foto: Marek Burza

Prvním rozhodnutím, které děláme, je volba mezi umělým a živým stromkem, případně stromkem v kontejneru nebo řezaným. Chodit na stromek s pilou do lesa se rozhodně nevyplatí. Kromě černého svědomí by vás v takovém případě mohla potkat také několikatisícová pokuta. Navíc lesníci natírají stromky speciální tekutinou, která při pokojové teplotě velmi nepříjemně zapáchá. Proto si stromek raději kupte.

Výběr stromku

Tradičním stromkem je u nás smrk. Má pravidelné větvení a velké množství drobných jehliček. Ozdobený tak vypadá velmi dobře. Bývá také zpravidla tím nejlevnějším, avšak jeho nevýhodou je poměrně krátká životnost. Zvláště v sušším prostředí, jako jsou panelákové byty, nebo je-li umístěn poblíž topného tělesa, bude poměrně brzy opadat.

Borovice na rozdíl od něj vydrží mnohem déle i ve vytápěných místnostech a intenzivněji voní. Její větve však bývají nepravidelně rostlé a jsou řidší.

Výhody smrku i borovice se spojují u jedle. Obecně je vnímána jako nejhezčí vánoční stromek. Bývá hustě a pravidelně rostlá, má hezkou barvu a vydrží velmi dlouho. To je také důvod, proč je i přes svou mírně vyšší cenu nejoblíbenější.

Vánoční stromky, ať už jedle, smrky nebo borovičky, se ještě liší podle druhu, například smrk pichlavý nebo borovice černá. Ty se pak svými vlastnostmi a vzhledem mohu ještě mírně odlišovat. Například nejobyčejnějším a nejlevnějším je smrk ztepilý, naopak jedním z nejhezčích a v poslední době nejžádanější je jedle kavkazská – prodává se jako dánská jedle nordmann.

Hit mezi stojany

Upevňování pomocí lanka je daleko snazší než u klasických systémů se šrouby.

Upevňování pomocí lanka je daleko snazší než u klasických systémů se šrouby.

Boj vás může čekat i u usazování stromku do stojanu – neustálé vyvažování a dotahování. "Tento rok jsou konečně trendem stojany, do kterých je možné stromek upevnit sešlápnutím jediné páčky," popisuje letošní vánoční hit Jan Simota z hobbymarketu Bauhaus.

Upevnění stromku už s jeho použitím není tak komplikované – žádné popíchané ruce, žádné vyčesávání jehličí a mízy z vlasů. Stejně jednoduše stromek po svátcích ze stojanu zase vyjmete. Navíc tyto stojany mají nádržku na vodu, takže při jejím poctivém doplňování stromek udržíte déle jako živý. 

Výběr místa

Vánoční stromek má v každé domácnosti své pevné místo. Zamyslete se však nad tím, zda to vaše místo, kam stromek tradičně dáváte, je skutečně vhodné. Strom by měl stát co nejdále od topení, aby nevysychal, na dostatečně světlém místě, ale zároveň tak, aby na něj přímo nedopadaly sluneční paprsky.

Usychání stromečku lze zpomalit tím, že do stojanu nalijete vodu. Když je kmínek ponořen ve vodě, může alespoň částečně doplňovat vláhu a vydrží déle.

Před usazením do stojanu ho ještě o přibližně dva až tři centimetry seřízněte, bude pak lépe sát vodu. Navíc voda odpařující se ze stojanu vytváří kolem stromku vlhčí mikroklima, které mu také prospívá.

Pokud máte doma malé děti nebo zvířata anebo pokud se vám přese všechnu snahu nepodařilo stromek upevnit tak, že nehrozí pádem, ještě ho pro jistotu zabezpečte. Můžete ho přivázat silonovým vlascem ke stropu nebo k jinému pevnému bodu.

Osm zásad pro výběr stromku

  • 1. Jakýkoliv stromek, pokud je zabalený v síti, si nechte před koupí rozbalit, ať můžete posoudit jeho stav. Stromky balené v igelitu rozhodně nekupujte.
  • 2. Vybírejte stromek, který je z hlediska jeho velikosti vhodný pro místo, kam ho chcete postavit. Zvažte jeho výšku, šířku i celkový objem a mějte na vědomí, že po ozdobení se větve stromku ještě trochu roztáhnou do šířky.
  • 3. O velikosti stromku by měl rozhodovat také stojan, jaký použijete. Zejména důležité je sledovat výšku stromku a průměr kmenu. Širší kmen lze částečně ofrézovat, aby se vám do stojanu vešel. Pokud ale upevníte do stojanu vyšší stromek, než pro který je určen, může být nestabilní a roste riziko jeho zřícení.
  • 4. Zkontrolujte kmen, zda není křivě rostlý nebo porušený. Křivý stromek by se obtížně upevňoval do stojanu a nevypadal by hezky, porušený by mohl rychleji schnout.
  • 5. Pozornost věnujte hlavně větvím, měly by být zdravé, nepolámané a pravidelně rostlé, jinak stromek nebude vhodný k ozdobení. Pružné a ohebné větve a svěží zelené jehlice jsou zase znakem toho, že stromek je v dobré kondici a vydrží delší dobu.
  • 6. Kmínek stromku si nechte zafrézovat, bude lépe držet ve stojanu – dobří prodejci tuto službu poskytují zdarma.
  • 7. Nakonec si nechte stromek zabalit do sítě, aby se při převozu nepoškodil.
  • 8. Doma postavte stromek do chladna (garáž, balkon, veranda), do pokoje ho přeneste teprve, až ho budete zdobit.
Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.