Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezpečnostní třída? Nové zárubně? Sedm tipů, jak vybrat vchodové dveře

aktualizováno 
Prakticky každé dveře se dají otevřít, záleží jen na době, která je potřeba k překonání překážky, a na hluku, který zloděj při tom udělá. Kvalitním dveřím se proto raději vyhne, aby ho při činu někdo nevyrušil.

Bezpečnostní protipožární dveře FAB Protekt splňují 3. bezpečnostní třídu. | foto: FAB

Ochrana domova začíná u dveří. A protože jsou dnes metody zlodějů různorodé - od hrubého násilí k sofistikovanému překonávání zámků - je potřeba výběr dveří řešit se vším všudy. Bezpečnostní dveře přesně tohle nabízí, navíc se vyrábí v mnoha zajímavých designech. Jak tedy takové bezpečnostní dveře vybrat a na co se zaměřit? Připravili jsme sedm jednoduchých tipů.

1.Zjistěte si bezpečnostní třídu dveří

Bezpečnostní třída je naprostý základ. Zjednodušeně řečeno určuje, jak jsou dveře či zámky odolné proti nejrůznějším zlodějským technikám. A podle ní se orientují i pojišťovny, které vám pojistnou událost uznají pouze v případě, že vaše zabezpečení bylo minimálně ve třetí bezpečnostní třídě.

2.Dveře musí odolat násilí

Řada zlodějů se s nějakým složitým překonáváním zámků vůbec nenamáhá. Prostě používá sílu. Sekeru, palici, kopání, zkouší dveře vyrazit ramenem a oblíbená jsou i páčidla.

„Obyčejné dveře z nekvalitního materiálu jsou pro ně přímo pozvánkou. Proto myslete na to, ať vaše dveře mají bezpečnostní prvky, přes které se zloděj nedostane,“ vysvětluje bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy.

Před hrubým násilím vás a vaše dveře ochrání ocelové výztuhy, ocelový rám či ocelová dvouplášťová konstrukce s aktivními a pasivními jistícími body, které zvyšují odolnost dveří proti jejich vytlačení ze zárubně, vysazení ze závěsů či vypáčení.

3.Pamatujte na kvalitní zámek i kování

Vždy je potřeba počítat i se zloději, kteří využívají méně destruktivní metody a zaměřují se na překonání cylindrické vložky. Pořiďte si takovou, která má ochranu proti nejrůznějším zlodějským technikám.

Významnou roli hraje i bezpečnostní kování, které dokáže vložku takzvaně schovat a zloděj se k ní vůbec nedostane.

4.Ke dveřím patří i nové zárubně

„Koupíte si kvalitní bezpečnostní dveře, a ty zavěsíte do desítky let starých zárubní. Zloděj přijde, opře se do dveří a je vevnitř,“ vysvětluje Hrnčíř. Podle něj správné dveře poznáte právě tak, že se dodávají i se speciálními zárubněmi.

Pokud si nejste úplně jisti, že je dokážete sami namontovat, obraťte se na odborníky. Kvůli nesprávně nainstalovaným zárubním mohou dveře špatně doléhat, nepůjdou otevírat a ruší se i funkce speciálních těsnění.

5.Větší počet zámků zajistí větší bezpečí

Jeden zámek může zloděj překonat, pokud ale přidáte další, už může mít větší problémy. „Platí tu jednoduchá přímá úměra. Čím víc zámků, tím víc bezpečí. Navíc přídavné zámky se zase překonávají jiným způsobem a zloděje to může odradit,“ říká Jan Hrnčíř.

Pro ty, co třeba zamykat zapomínají a při odemykání stále hledají klíče, nabízí FAB zajímavé řešení – bezdrátový motorický zámek FAB Entr, který na zamykání pamatuje za vás, odemknout lze navíc dálkovým ovládáním, mobilem nebo pouhým otiskem prstu (psali jsme o něm zde).

6.Žádný hluk ani zápach

Obtěžuje vás hluk či zápach ze společných prostor domu? Vybírejte bezpečnostní dveře tak, aby měly speciální silikonové těsnění, přes které se žádné nežádoucí vlivy nedostanou.

7.Odolnost proti požáru

Možná máte před očima těžké kovové protipožární dveře, které sotva zavřete. Proti ohni a kouři ale existuje i lehčí, jednodušší a přitom funkční způsob ochrany.

Je jím protipožární těsnění, které utěsní dveře tak, že se mezi ně a zárubně nedostane oheň ani kouř. Opravdu kvalitní dveře jsou schopné odolávat plamenům minimálně třicet minut.

Autor:


Témata: Hluk, Zabezpečení


Nejčtenější

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.