Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezpečnostní třída? Nové zárubně? Sedm tipů, jak vybrat vchodové dveře

aktualizováno 
Prakticky každé dveře se dají otevřít, záleží jen na době, která je potřeba k překonání překážky, a na hluku, který zloděj při tom udělá. Kvalitním dveřím se proto raději vyhne, aby ho při činu někdo nevyrušil.

Bezpečnostní protipožární dveře FAB Protekt splňují 3. bezpečnostní třídu. | foto: FAB

Ochrana domova začíná u dveří. A protože jsou dnes metody zlodějů různorodé - od hrubého násilí k sofistikovanému překonávání zámků - je potřeba výběr dveří řešit se vším všudy. Bezpečnostní dveře přesně tohle nabízí, navíc se vyrábí v mnoha zajímavých designech. Jak tedy takové bezpečnostní dveře vybrat a na co se zaměřit? Připravili jsme sedm jednoduchých tipů.

1.Zjistěte si bezpečnostní třídu dveří

Bezpečnostní třída je naprostý základ. Zjednodušeně řečeno určuje, jak jsou dveře či zámky odolné proti nejrůznějším zlodějským technikám. A podle ní se orientují i pojišťovny, které vám pojistnou událost uznají pouze v případě, že vaše zabezpečení bylo minimálně ve třetí bezpečnostní třídě.

2.Dveře musí odolat násilí

Řada zlodějů se s nějakým složitým překonáváním zámků vůbec nenamáhá. Prostě používá sílu. Sekeru, palici, kopání, zkouší dveře vyrazit ramenem a oblíbená jsou i páčidla.

„Obyčejné dveře z nekvalitního materiálu jsou pro ně přímo pozvánkou. Proto myslete na to, ať vaše dveře mají bezpečnostní prvky, přes které se zloděj nedostane,“ vysvětluje bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy.

Před hrubým násilím vás a vaše dveře ochrání ocelové výztuhy, ocelový rám či ocelová dvouplášťová konstrukce s aktivními a pasivními jistícími body, které zvyšují odolnost dveří proti jejich vytlačení ze zárubně, vysazení ze závěsů či vypáčení.

3.Pamatujte na kvalitní zámek i kování

Vždy je potřeba počítat i se zloději, kteří využívají méně destruktivní metody a zaměřují se na překonání cylindrické vložky. Pořiďte si takovou, která má ochranu proti nejrůznějším zlodějským technikám.

Významnou roli hraje i bezpečnostní kování, které dokáže vložku takzvaně schovat a zloděj se k ní vůbec nedostane.

4.Ke dveřím patří i nové zárubně

„Koupíte si kvalitní bezpečnostní dveře, a ty zavěsíte do desítky let starých zárubní. Zloděj přijde, opře se do dveří a je vevnitř,“ vysvětluje Hrnčíř. Podle něj správné dveře poznáte právě tak, že se dodávají i se speciálními zárubněmi.

Pokud si nejste úplně jisti, že je dokážete sami namontovat, obraťte se na odborníky. Kvůli nesprávně nainstalovaným zárubním mohou dveře špatně doléhat, nepůjdou otevírat a ruší se i funkce speciálních těsnění.

5.Větší počet zámků zajistí větší bezpečí

Jeden zámek může zloděj překonat, pokud ale přidáte další, už může mít větší problémy. „Platí tu jednoduchá přímá úměra. Čím víc zámků, tím víc bezpečí. Navíc přídavné zámky se zase překonávají jiným způsobem a zloděje to může odradit,“ říká Jan Hrnčíř.

Pro ty, co třeba zamykat zapomínají a při odemykání stále hledají klíče, nabízí FAB zajímavé řešení – bezdrátový motorický zámek FAB Entr, který na zamykání pamatuje za vás, odemknout lze navíc dálkovým ovládáním, mobilem nebo pouhým otiskem prstu (psali jsme o něm zde).

6.Žádný hluk ani zápach

Obtěžuje vás hluk či zápach ze společných prostor domu? Vybírejte bezpečnostní dveře tak, aby měly speciální silikonové těsnění, přes které se žádné nežádoucí vlivy nedostanou.

7.Odolnost proti požáru

Možná máte před očima těžké kovové protipožární dveře, které sotva zavřete. Proti ohni a kouři ale existuje i lehčí, jednodušší a přitom funkční způsob ochrany.

Je jím protipožární těsnění, které utěsní dveře tak, že se mezi ně a zárubně nedostane oheň ani kouř. Opravdu kvalitní dveře jsou schopné odolávat plamenům minimálně třicet minut.

Autor:


Témata: Hluk, Zabezpečení


Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.