Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm vychytávek, které vám zlepší topení pomocí krbových kamen

aktualizováno 
Vybrat krbová kamna není problém, hořet budou všechny. Zamrzí ale, pokud až po koupi zjistíte, jaké zlepšení mohly mít a jak vám mohly zpříjemnit práci s topením.

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci při řezání dřeva. | foto: Romotop

1. Volte kamna tak, aby provozní výkon odpovídal 60–70 procentům maximálního výkonu. V tomto režimu je proces spalování nejdokonalejší. „Maximální výkon je ten, který kamna vydrží, pokud je omylem „přefutrujete“. Ale proces spalování, mechanismus omývání skla sekundárním vzduchem je optimální při těch 70 procentech,“ říká odborný poradce pro krbová kamna Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který prodává výrobky dvou nejznámějších českých výrobců Haas+Sohn a Romotop.

Fotogalerie

2. Pokud potřebujete kamna provozovat nejen pro krátkodobý ohřev a efekt ohně, volte model, který nabízí zvýšenou akumulaci. Ta může být zajištěna pomocí speciálních akumulačních prvků dodávaných k některým modelům kamen. Rozhodně nepředpokládejte, že když jsou kamna obložené keramikou, bude to známkou velké akumulace. Je to jen otázka designu.

3. Některá kamna mají ovládání přívodu vzduchu jedinou páčkou, takzvané Easy Control. Představte si to podobně, jako když jste při startování motoru dali sytič a pak přepnuli do normálního chodu. Na rozdíl od běžných kamen, kde primární i sekundární vzduch ovládáte zvlášť. Někdo chce mít vlastní kontrolu, někdo dá přednost jednoduchosti ovládání.

Sháníte kamna?

Vyberte si z nabídek krbových kamen přímo od dodavatelů na AAAPOPTÁVKA.CZ. Díky poptávce zdarma dostanete vždy to co potřebujete.

4. Pokud někdo kupuje kamna nejen na malé přitopení v jedné místnosti, pak obvykle volí kamna s výměníkem, kdy část energie přechází do topné vody. Při koupi si nechte předvést, jak snadno se výměník čistí. Protože čistý výměník je jedním ze základních předpokladů účinného vytápění.

5. Jestli během rekonstrukce chalupy hodláte vyměnit okna a zároveň uvažujete o krbových kamnech, nezapomeňte už během stavby na centrální přívod vzduchu. Protože jakmile vyhoří vzduch v místnosti, kamna hořet nebudou. Takže budete muset hodně větrat a tím ztrácet teplo.

„Vyplatí se na to myslet už před rekonstrukcí a nechat stavební firmu přívod vzduchu připravit. Obecně by měl být maximálně pět metrů dlouhý, takže je třeba s tím počítat a přizpůsobit tomu i vnitřní dispozice,“ popisuje Sádecký.

6. Pro líne přípraváře dřeva jsou ideální kamna, do nichž se vejdou polena o délce 50 cm. Takže si ušetříte práci s řezáním. Navíc podobná kamínka mívají „širokoúhlý“ formát, takže se do nich díváte jako na televizi.

7. Boční přikládání je jakýsi hybrid mezi požitkem z plamene a praktickým provozem. Otevřete boční dvířka, přihodíte poleno a jde to snadněji než u čelního přikládání.

8. Když vám bude prodejce nabízet, že k nim přidá i sadu krbového nářadí, neváhejte. Během prvních dní pak stejně zjistíte, že nějaký ten „vercajk“ stejně budete potřebovat.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastějších vad bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Další z rubriky

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Najdete na iDNES.cz