Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Osm vychytávek, které vám zlepší topení pomocí krbových kamen

aktualizováno 
Vybrat krbová kamna není problém, hořet budou všechny. Zamrzí ale, pokud až po koupi zjistíte, jaké zlepšení mohly mít a jak vám mohly zpříjemnit práci s topením.

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci při řezání dřeva. | foto: Romotop

1. Volte kamna tak, aby provozní výkon odpovídal 60–70 procentům maximálního výkonu. V tomto režimu je proces spalování nejdokonalejší. „Maximální výkon je ten, který kamna vydrží, pokud je omylem „přefutrujete“. Ale proces spalování, mechanismus omývání skla sekundárním vzduchem je optimální při těch 70 procentech,“ říká odborný poradce pro krbová kamna Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který prodává výrobky dvou nejznámějších českých výrobců Haas+Sohn a Romotop.

Fotogalerie

2. Pokud potřebujete kamna provozovat nejen pro krátkodobý ohřev a efekt ohně, volte model, který nabízí zvýšenou akumulaci. Ta může být zajištěna pomocí speciálních akumulačních prvků dodávaných k některým modelům kamen. Rozhodně nepředpokládejte, že když jsou kamna obložené keramikou, bude to známkou velké akumulace. Je to jen otázka designu.

3. Některá kamna mají ovládání přívodu vzduchu jedinou páčkou, takzvané Easy Control. Představte si to podobně, jako když jste při startování motoru dali sytič a pak přepnuli do normálního chodu. Na rozdíl od běžných kamen, kde primární i sekundární vzduch ovládáte zvlášť. Někdo chce mít vlastní kontrolu, někdo dá přednost jednoduchosti ovládání.

Sháníte kamna?

Vyberte si z nabídek krbových kamen přímo od dodavatelů na AAAPOPTÁVKA.CZ. Díky poptávce zdarma dostanete vždy to co potřebujete.

4. Pokud někdo kupuje kamna nejen na malé přitopení v jedné místnosti, pak obvykle volí kamna s výměníkem, kdy část energie přechází do topné vody. Při koupi si nechte předvést, jak snadno se výměník čistí. Protože čistý výměník je jedním ze základních předpokladů účinného vytápění.

5. Jestli během rekonstrukce chalupy hodláte vyměnit okna a zároveň uvažujete o krbových kamnech, nezapomeňte už během stavby na centrální přívod vzduchu. Protože jakmile vyhoří vzduch v místnosti, kamna hořet nebudou. Takže budete muset hodně větrat a tím ztrácet teplo.

„Vyplatí se na to myslet už před rekonstrukcí a nechat stavební firmu přívod vzduchu připravit. Obecně by měl být maximálně pět metrů dlouhý, takže je třeba s tím počítat a přizpůsobit tomu i vnitřní dispozice,“ popisuje Sádecký.

6. Pro líne přípraváře dřeva jsou ideální kamna, do nichž se vejdou polena o délce 50 cm. Takže si ušetříte práci s řezáním. Navíc podobná kamínka mívají „širokoúhlý“ formát, takže se do nich díváte jako na televizi.

7. Boční přikládání je jakýsi hybrid mezi požitkem z plamene a praktickým provozem. Otevřete boční dvířka, přihodíte poleno a jde to snadněji než u čelního přikládání.

8. Když vám bude prodejce nabízet, že k nim přidá i sadu krbového nářadí, neváhejte. Během prvních dní pak stejně zjistíte, že nějaký ten „vercajk“ stejně budete potřebovat.

Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Klasickým sporákům, i když jsou na pevná paliva, nechybí některé moderní...
Kamna na chalupu: vyberte typ, který se rychle zahřeje a vyhrajte vysavač

Topení na chalupě je specifické tím, že se s ním začíná v pátek odpoledne a končí v neděli po obědě. Takže rozhodně není žádoucí zdroj tepla, který se sám o...  celý článek

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.