Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Osm vychytávek, které vám zlepší topení pomocí krbových kamen

aktualizováno 
Vybrat krbová kamna není problém, hořet budou všechny. Zamrzí ale, pokud až po koupi zjistíte, jaké zlepšení mohly mít a jak vám mohly zpříjemnit práci s topením.

Širší provedení krbových kamen umožní používat delší špalky, což zkracuje práci při řezání dřeva. | foto: Romotop

1. Volte kamna tak, aby provozní výkon odpovídal 60–70 procentům maximálního výkonu. V tomto režimu je proces spalování nejdokonalejší. „Maximální výkon je ten, který kamna vydrží, pokud je omylem „přefutrujete“. Ale proces spalování, mechanismus omývání skla sekundárním vzduchem je optimální při těch 70 procentech,“ říká odborný poradce pro krbová kamna Tomáš Sádecký z internetového portálu GIVE.cz, který prodává výrobky dvou nejznámějších českých výrobců Haas+Sohn a Romotop.

Fotogalerie

2. Pokud potřebujete kamna provozovat nejen pro krátkodobý ohřev a efekt ohně, volte model, který nabízí zvýšenou akumulaci. Ta může být zajištěna pomocí speciálních akumulačních prvků dodávaných k některým modelům kamen. Rozhodně nepředpokládejte, že když jsou kamna obložené keramikou, bude to známkou velké akumulace. Je to jen otázka designu.

3. Některá kamna mají ovládání přívodu vzduchu jedinou páčkou, takzvané Easy Control. Představte si to podobně, jako když jste při startování motoru dali sytič a pak přepnuli do normálního chodu. Na rozdíl od běžných kamen, kde primární i sekundární vzduch ovládáte zvlášť. Někdo chce mít vlastní kontrolu, někdo dá přednost jednoduchosti ovládání.

4. Pokud někdo kupuje kamna nejen na malé přitopení v jedné místnosti, pak obvykle volí kamna s výměníkem, kdy část energie přechází do topné vody. Při koupi si nechte předvést, jak snadno se výměník čistí. Protože čistý výměník je jedním ze základních předpokladů účinného vytápění.

5. Jestli během rekonstrukce chalupy hodláte vyměnit okna a zároveň uvažujete o krbových kamnech, nezapomeňte už během stavby na centrální přívod vzduchu. Protože jakmile vyhoří vzduch v místnosti, kamna hořet nebudou. Takže budete muset hodně větrat a tím ztrácet teplo.

„Vyplatí se na to myslet už před rekonstrukcí a nechat stavební firmu přívod vzduchu připravit. Obecně by měl být maximálně pět metrů dlouhý, takže je třeba s tím počítat a přizpůsobit tomu i vnitřní dispozice,“ popisuje Sádecký.

6. Pro líne přípraváře dřeva jsou ideální kamna, do nichž se vejdou polena o délce 50 cm. Takže si ušetříte práci s řezáním. Navíc podobná kamínka mívají „širokoúhlý“ formát, takže se do nich díváte jako na televizi.

7. Boční přikládání je jakýsi hybrid mezi požitkem z plamene a praktickým provozem. Otevřete boční dvířka, přihodíte poleno a jde to snadněji než u čelního přikládání.

8. Když vám bude prodejce nabízet, že k nim přidá i sadu krbového nářadí, neváhejte. Během prvních dní pak stejně zjistíte, že nějaký ten „vercajk“ stejně budete potřebovat.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku
Kdy začít děti učit zacházet s penězi? Začněte pomocí her v předškolním věku

Jedním z nejčastějších sociálních problému, se kterými se dnes potkávají Češi, je pád do dluhové pasti. A může za to hlavně nedostatečná finanční gramotnost, na kterou se ve školách trochu zapomíná. Trénujte ji se svými dětmi už od předškolního věku a ušetříte jim tak v budoucím životě spoustu potíží. Kdy a jak můžete děti finančně vzdělávat?

Najdete na iDNES.cz