Pekárna vyvinula nůž, který rozetře na chleba ztuhlé máslo z lednice

aktualizováno 
Designéři britské rodinné pekárny Warburtons vyřešili problém, jak namazat ztuhlé máslo na křehký toust tak, aby se pěkně rozteklo a toust se nerozlámal. Vyvinuli nůž vyhřívaný bateriemi.

Vyhřívaný nůž si poradí s máslem z ledničky. | foto: Warburtons.co.uk

"Po mnoha pokusech jsme vyladili optimální teplotu nože tak, aby to fungovalo. Nůž musí mít teplotu 41,8 °C a sami se můžete přesvědčit, jak perfektně funguje," tvrdí Stuart Jones ze známého pekařství.

Nůž vznikl průzkumem mezi 3 000 Brity, kdy byli dotazováni, jak řeší tento problém. Nejvíce z nich, 28 procent, rozehřívá máslo v mikrovlnné troubě, osm procent dává máslo na talířek na horní část toustovače, sedm procent nahřívá nůž na varné desce, jedno procento si pomáhá fénem.

"Tyto výsledky nás přesvědčily, že má smysl se problémem zabývat. A protože pekařina je dnes směs odborného řemesla a vědy, rozhodli jsme se na věc jít vědecky," vysvětluje Jones.

Nůž napájejí dvě tužkové baterie
Návod, jak pracovat s nožem

Po mnoha pokusech dospěli k názoru, že ideální teplota, která máslo přiměřeně rozehřeje, je 41,8 °C. Do rukojeti se vejdou dvě tužkové AA baterie. Spínač na rukojeti spojí baterie s topným tělesem v čepeli. Nůž je připraven k akci po třiceti vteřinách.

Datum započetí výroby ještě nebylo stanoveno, zatím existuje jen prototyp. Pekaři ještě nemají ani představu, kolik by sériově vyráběný nůž mohl stát.

Podívejte se, jak se pracuje s vyhřívaným nožem.

Autor:



Nejčtenější

Lidé jsou zhýčkaní a líní, s puškou chráním zvířata, říká lovkyně

Lovkyně Michaela Fialová ráda provokuje a z výhrůžek si nic nedělá

Michaela Fialová si na focení pro magazín Víkend oblékla šatičky s kolouškem Bambi. Zastřelila mu nejen maminku,...

K mambě ho odvezli narychlo, měl s sebou jen hák a sáček na hady

Strom v zahrádkářské osadě v pražských Hlubočepích, v kterém je uprostřed vidět...

Na internetu nenajdete jedinou jeho fotografii, přestože jsou plazi jeho láskou a částečně i profesí už padesát let. V...



Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Miniaturní americký ovčák je legrační skřítek, který vás vždy rozesměje

V současné době je toto plemeno neuznané FCI.

Miniaturní americký ovčák budí pozornost svým vzhledem, který nápadně připomíná zmenšeninu oblíbeného australského...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Další z rubriky

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

VIDEO: Uvařit lze levně, rychle a jednoduše, ukazuje nový projekt

Švestkové knedlíky patří mezi chutná a velmi levná jídla.

Projekt Skromná kuchyně představuje recepty, které jsou nenáročné na peníze, úsilí i čas. Nejsou to jídla, která by...

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...



Najdete na iDNES.cz