Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pekárna vyvinula nůž, který rozetře na chleba ztuhlé máslo z lednice

aktualizováno 
Designéři britské rodinné pekárny Warburtons vyřešili problém, jak namazat ztuhlé máslo na křehký toust tak, aby se pěkně rozteklo a toust se nerozlámal. Vyvinuli nůž vyhřívaný bateriemi.

Vyhřívaný nůž si poradí s máslem z ledničky. | foto: Warburtons.co.uk

"Po mnoha pokusech jsme vyladili optimální teplotu nože tak, aby to fungovalo. Nůž musí mít teplotu 41,8 °C a sami se můžete přesvědčit, jak perfektně funguje," tvrdí Stuart Jones ze známého pekařství.

Nůž vznikl průzkumem mezi 3 000 Brity, kdy byli dotazováni, jak řeší tento problém. Nejvíce z nich, 28 procent, rozehřívá máslo v mikrovlnné troubě, osm procent dává máslo na talířek na horní část toustovače, sedm procent nahřívá nůž na varné desce, jedno procento si pomáhá fénem.

"Tyto výsledky nás přesvědčily, že má smysl se problémem zabývat. A protože pekařina je dnes směs odborného řemesla a vědy, rozhodli jsme se na věc jít vědecky," vysvětluje Jones.

Nůž napájejí dvě tužkové baterie
Návod, jak pracovat s nožem

Po mnoha pokusech dospěli k názoru, že ideální teplota, která máslo přiměřeně rozehřeje, je 41,8 °C. Do rukojeti se vejdou dvě tužkové AA baterie. Spínač na rukojeti spojí baterie s topným tělesem v čepeli. Nůž je připraven k akci po třiceti vteřinách.

Datum započetí výroby ještě nebylo stanoveno, zatím existuje jen prototyp. Pekaři ještě nemají ani představu, kolik by sériově vyráběný nůž mohl stát.

Podívejte se, jak se pracuje s vyhřívaným nožem.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Na lovu kešek stačí používat hlavu, užívají si ho i rodiny s dětmi

Keškaře neboli kačery najdete i mezi dětmi, koníčku se věnují celé rodiny.

Kačeři alias lovci kešek jsou všude kolem nás, tento koníček spojuje celé rodiny. Ačkoli o geocachingu se v posledních...

VIDEO: Paprikové chilli barbecue, luxusní příloha ke grilovanému masu

Paprikové čatní připravené čistě jen z přírodních surovin.

Otevřete skleničku zářivě červených, jakoby sklovitých paprikových nudliček, a ať je přidáte ke grilovanému masu, k...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz