Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Velcí kopytníci umí snížit riziko požárů v krajině lépe než ovce a kozy

Návrat velkých kopytníků do naší přírody by mohl snížit riziko požárů v krajině. Divocí koně, zubři či pratuři totiž efektivně odstraňují suchou trávu na rozsáhlých plochách. Z celých krajinných celků odstraňují hořlavou biomasu, která je z hlediska vzniku požárů nejrizikovější.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vždyť tu horlavou trávu akorát přemění na taktéž hořlavé bobky.

0 0
možnosti

Docela by mě zajímalo, jak vlastně ti motýli a vzácné trávy dokázaly přežít ty stovky let, co zde divocí koně, zubři a pseudopratuři nebyli ?

1 0
možnosti

Zase ode zdi ke zdi.

Velcí kopytníci trávu logicky pošlapávají. Tím výrazně urychlují rozklad biomasy z trávy a lučních rostlin, takže se biomasa nehromadí a tudíž nemůže hořet. Podobně působí v lesích, rozšlapávají nánosy starého listí, jehličí a větví a tím urychlují jeho rozklad.

Na druhé straně tím snižují odolnost těchto ploch proti erozi. V krajním případě zůstane na volné ploše místo travnatých porostů holá rozšlapaná půda, za sucha prach vířený větrem, za mokra vrstva bláta. Podobně tomu je v lesích. Ve výsledku to může být ještě horší než sít kukuřici na polích a v lesích, protože tam obvykle bývají i prudké svahy, to může být ještě podstatně horší.

Navíc velcí kopytníci urychlují odpařování vody z lesa, do okrajových porostů prorážejí průchody, takže otevřou les větrům a v lese likvidují pošlapáním vrstvy rozkládajícího se listí a jehličí až na holou půdu, která tak víc vysychá.

Ve výsledku tak mohou docela podstatně urychlit třeba napadání smrkových lesů kůrovcem.

0 0
možnosti

Uvádíte spoustu teoretických a extrémních možností, které můžeme srovnat s naprosto reálnými a hmatatelnými přínosy, které nastávají už teď. Problémy přijdou, až naší krajinou potáhne statisícihlavé stádo praturů, Ale tenhle scénář asi není není na pořadu dne.

0 0
možnosti

No jo, tak si ten projekt pochvalte. Já mu taky fandím.

Nicméně neblbněte lidem hlavu představou, že tady snad na našem území byly rozsáhlé travnaté pláně. Než tu krajinu začali zkulturňovat naši předci tak tu byl prakticky všude les. Naše dřeviny nejsou nijak výrazně náchylné k hoření (zejména ty lužní lesy hoří až neochotně;-D). Horší je to třeba se zavlečenou vejmutovkou.

0 0
možnosti

V době kdy naši krajinu začali osídlovat lidé, na velké části byly stepi, které se táhly od Kavkazu až k Baltu.

Les kopíruje území s dostatkem vody, nad 400mm /m2 ročně

Člověk osidloval okraje stepí, kde bylo trochu dřeva, ale poměrně blízko stádům zvířat.

Jinak pustit koně do lesa v takovém počtu, aby omezili vznik požárů, tak v lese není kus přirozeného zmlazení.

Ale na druhou stranu, alespoň by houbaři nelezli do lesa - Když by na ně třeba v Českém krasu z houští vykoukl zubr "Franta", asi by houbaři předběhli i rychlík ve směrem na Prahu.

0 0
možnosti

Mají ta zvířata u nás přirozené nepřátele? Ne? tak je opravdu nasadíme do naší přírody?

To nestačí, že jsme si sem vrátili čistou škodnou - bobra -který taktéž nemá přirozeného nepřítele a který se masivně množí a už vážně (opět) začíná ohrožovat tisíce lidí a působí každoročně škody za desítky milionů?

bych ty škody nechal ekology platit ze svého ....

0 2
možnosti

Jisteze maji. S jejich navratem do krajiny byste souhlasil?

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...