Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vylepšete recepty české kuchyně vynikajícím medvědím česnekem

Pořád ještě máte šanci užít si sezonu medvědího česneku. Nejenže léčí a čistí organismus. Díky své znamenité chuti jeho používání také příjemně zpestří jarní jídelníček. Koukejte toho využít, protože jakmile medvědí česnek odkvete, stáhne se pod zem a s jeho čerstvými lístky se můžeme zase na rok rozloučit.
Knedlíčky s bylinkami zajímavěji nejen vypadají, ale i chutnají.

Knedlíčky s bylinkami zajímavěji nejen vypadají, ale i chutnají. | foto: Stanislava Neradová

Chuť a aroma lístků medvědího česneku ten klasický hodně připomínají, jsou ale mnohem jemnější. Medvědí česnek roste planě v přírodě, jen musíte dát pozor, abyste si ho nespletli s hodně podobnými listy jedovaté konvalinky. Pokud už ale vyhnal květy, měli byste ho poznat bez problémů.

Jak medvědí česnek získat

Další možností je koupit čerstvé listy na trhu, od někoho přímo ze zahrádky, nebo si je vypěstovat na svém bylinkovém záhonu. Od zelinářů-pěstitelů se dají čas od času koupit sazeničky. Ale asi nejpohodlnější je nákup natrhaných lístků v supermarketu nebo velkoobchodech. Například Makro dováží vaničky lístků z rakouských pěstíren.

Zpracování listů v kuchyni

Listy česneku nejprve opláchněte v cedníku.Svěží zelené lístky medvědího česneku můžete do svého obvyklého jídelníčku úspěšně zařadit všude tam, kde jste zvyklí používat česnek. Abyste dobře poznali jeho chuť, určitě ho nejprve ochutnejte syrový - stačí ho nakrájet nebo nasekat na čerstvě upečený, nejlépe celozrnný chléb, namazaný třeba máslem. Nebo si ho přidejte do sýrové či tvarohové pomazánky.

Medvědí česnek bohatě uplatníte i v teplé kuchyni – do bramboráků, do polévek, do omáček, na ochucení těstovin. Nebojte se, šetrnou přípravou jeho aroma zachováte.

S listy česneku pracujte jako s jakoukoliv jinou listovou zeleninou. Pokud pochází z pěstírny, nevíte, čím ho zalévali. Proto nejprve listy opláchněte, nejlépe v teplé vodě. Pak je ještě pořádně prohlédněte, jestli se mezi nimi neschovává nějaký hmyz. Pak čisté, okapané listy pokrájejte na proužky nebo posekejte.

Tip na obědové menu:

Vhodnou kombinací může být například zeleninová polévka s kvasnicovými knedlíčky a medvědím česnekem obohacená nádivka k pečenému kuřeti a zelenému listovému salátu. Na obojí vystačíte zhruba se 100 g listů, ať již zakoupených nebo čerstvě nasbíraných. Listy jednoduše pokrájejte na proužky a vmíchejte do těsta na nádivku i na knedlíčky. Rozhodně s ním nešetřete.

Kvasnicové knedlíčky do polévky
Zkuste při přípravě játrových nebo kvasnicových knedlíčků nahradit klasické stroužky pokrájenými lístky medvědího česneku.Připravte si 4 kostky kvasnic, plátek másla, 1 cibuli, 1 celé vajíčko, strouhanku, 2 lžíce mléka, pokrájený medvědí česnek, mořskou sůl, čerstvě mletý černý nebo bílý pepř
Na másle zpěňte cibulku a na nízké teplotě nechte pozvolna zesklovatět. Cibulka nesmí zhnědnout, zhořkla by. Na cibulku rozdrobte kvasnice, které nechte rozpustit, a míchejte, až se voda odpaří a kvasnice jsou mazlavé. Hmotu přendejte do mísy, rozklepněte vajíčko, přidejte trochu mléka a zahustěte strouhankou. Těsto by nemělo být příliš řídké, ani moc husté. Osolte, opepřete a vmíchejte pokrájený česnek. Horkou lžící vykrajujte knedlíčky, které okamžitě vkládejte do vařícího zeleninového vývaru. Česnek si v knedlíčcích uchová své aroma.

Nádivka s medvědím česnekem
Čerstvě upečená nádivka je zajímavou přílohou ke kuřecím prsíčkům, místo brambor přidejte třeba hlávkový salát.Budete potřebovat 4 žemle nebo 4 rohlíky (pro 4 strávníky), 2 lžíce másla, mléko na zvlhčení, 100 g celých mandlí, 4 celá vajíčka, 300 g drůbežích jater, medvědí česnek, sůl, muškátový oříšek, pepř
Pečivo pokrájejte na kostičky, použít můžete bílé i celozrnné (zajímavou chuť nabízí například bageta se zapečenou cibulkou a česnekem). Mandle zhruba na deset minut ponořte do horké vody a oloupejte. Kostičky pečiva zvlhčete mlékem, přidejte pokrájená drůbeží játra a oloupané mandle. Pokrájejte je na menší kousky, můžete je nechat i celé nebo rozpůlené. Máslo lehce rozehřejte a vlijte do těsta. Osolte, nastrouhejte trochu muškátového oříšku a opepřete. Přidejte žloutky a z bílků si vytvořte sníh, který vmíchejte až nakonec, společně s pokrájeným česnekem - nádivka pak bude nadýchanější. Hmotu nalijte do vymazané formy a pečte zhruba při 180 stupních do zlatova.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...