Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

  0:24aktualizováno  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na něj dal rozpálit ploché kameny a ona s bráchou zatím pomáhali mamince tvarovat placky z bramborového těsta.

Na výletě se u ohně zahřejte a ještě si na něm můžete připravit sladký špíz z ovoce nasbíraného cestou, děti to ocení. Stačí s sebou vzít ešus a smotat si do batůžku kousek drátu, i když použít se dají i větvičky, a pár ingrediencí. (Outdoorová kuchařka, Smart Press) | foto: David Turecký, zdroj: Outdoorová kuchařka, Smart Press

Hroudu těsta maminka obětavě nesla v batohu, ráno ji v rychlosti uplácala ze zbytku brambor z předchozího dne, ale tu vůni pečených brambor visící ve vzduchu už jejím dětem z paměti nikdo a nic nevezme. A jen to dokládá, nakolik máme jídlo spojené se vzpomínkami.

Samozřejmě je mnohem pohodlnější zajít do nejbližší hospůdky, pokud tedy nějakou máte při cestě. Jenže do přírody většinou utíkáme před světem a pro trochu klidu. A soukromí vlastního ohýnku, na kterém bublá v kotlíku houbový guláš nebo se v uhlících peče ryba v alobalu, a kromě štěbetání ptáků a pobíhání vašich ratolestí je vůkol klid, to nikde nekoupíte. Přitom je potřeba tak málo.

Fotogalerie

Třeba právě na ty zmíněné bramborové placky stačí pro čtyřčlennou rodinu 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 100 ml javorového sirupu a sůl. Brambory doma uvaříte ve slupce, necháte zchladnout, oloupete a připravíte z nich těsto: jednoduše je nastrouháte najemno, smícháte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli a důkladně vypracujete. A zabalené do igelitového sáčku nebo plátýnka ho spolu s javorovým sirupem, sirkami nebo zapalovačem a pro jistotu i s víčkem od ešusu vezmete s sebou.

„V době oběda rozděláte na vhodném místě oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábnete, povrch očistíte listím a na plochu dáte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly,“ radí Petra Pospěchová.

A přidává další vychytávky: “Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene, pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.“

Výlet s vařením si uděláte i v babím létě či na podzim

S končícím létem přicházejí houbové žně, také můžete mít při cestě rybí sádky či kukuřičné pole s klasy. Pstruha si necháte od rybářů vykuchat, přidáte k němu jen pár donesených ingrediencí, zabalíte ho do pečicího papíru a alobalu a upečete v řeřavých uhlících. Oloupané kukuřičné klasy zase opečete na improvizovaném grilu s trochou olivového oleje, posypané sladkou paprikou a solí. Na výletě lze celou spoustu toho, co míjíte, prostě proměnit v gurmánský zážitek ještě násobený tím, že na čerstvém vzduchu prostě lépe chutná.

Autorka v přírodě a s ešusem.

Autorka tak, jak je jí to blízké. V přírodě a s ešusem.

„Jako houbaři s sebou jednoduše vezmete trochu sádla, cibuli, možná pár brambor. Kotlík, v němž budete vařit, poslouží jako košík, sbírat můžete i do plátěné tašky. V guláši se dobře uplatní jak hříbky, tak křemenáče, klouzky, ale také mladé pýchavky. Více druhů hub udělá zajímavější chuť,“ nepáře se s ničím outdoorová kuchařka Petra. A samozřejmě si k němu nezapomeňte vzít chleba.

Na pětilitrový kotlík vám podle jejího osvědčeného receptu bude stačit 1 kg hub, 1 větší cibule, 4 brambory, 2 lžíce sádla, sůl a majoránka. Houby důkladně očistíte a nakrájíte na větší kousky, brambory oloupete a nakrájíte na kostky, cibuli oloupete a nasekáte na drobné kostičky. V kotlíku nad ohněm rozpálíte sádlo, orestujete na něm cibuli, přidáte brambory a houby, krátce opečete a zalijete horkou vodou, stačí půl litru. Má-li být guláš řidší, ještě trochu přidáte. Necháte dusit, dokud houby i brambory nezměknou, pak osolíte, okořeníte majoránkou a necháte ještě chvíli probublávat. Místo majoránky můžete použít i divoké bylinky, třeba dobromysl rostoucí na slunných krajích cest.

Titulka Osutdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Své si z ní odnesou i horolezci,...

Titulka Outdoorové kuchařky, kterou oceňují i horolezci.

Tohle evidentně není jen tak obyčejná tuctová kuchařka, což se týká jak autorky, tak její knihy. V té najdete celou řadu praktických a na vlastní kůži i žaludek vyzkoušených návodů, jak se nebát udělat si dobrodružný výlet téměř kamkoliv. Ať už půjde o jednodenní výšlap s dětmi, nebo trek do hor.

Petra Pospěchová ví, jak dopředu zařídit, abyste se z něj vrátili sice třeba úplně zdrbaní a špinaví, ale ne úplně hladoví, takže úplně obyčejně šťastní. Se zážitky, které vám nikdo nevezme.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.