Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

  0:24aktualizováno  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na něj dal rozpálit ploché kameny a ona s bráchou zatím pomáhali mamince tvarovat placky z bramborového těsta.

Na výletě se u ohně zahřejte a ještě si na něm můžete připravit sladký špíz z ovoce nasbíraného cestou, děti to ocení. Stačí s sebou vzít ešus a smotat si do batůžku kousek drátu, i když použít se dají i větvičky, a pár ingrediencí. (Outdoorová kuchařka, Smart Press) | foto: David Turecký, zdroj: Outdoorová kuchařka, Smart Press

Hroudu těsta maminka obětavě nesla v batohu, ráno ji v rychlosti uplácala ze zbytku brambor z předchozího dne, ale tu vůni pečených brambor visící ve vzduchu už jejím dětem z paměti nikdo a nic nevezme. A jen to dokládá, nakolik máme jídlo spojené se vzpomínkami.

Samozřejmě je mnohem pohodlnější zajít do nejbližší hospůdky, pokud tedy nějakou máte při cestě. Jenže do přírody většinou utíkáme před světem a pro trochu klidu. A soukromí vlastního ohýnku, na kterém bublá v kotlíku houbový guláš nebo se v uhlících peče ryba v alobalu, a kromě štěbetání ptáků a pobíhání vašich ratolestí je vůkol klid, to nikde nekoupíte. Přitom je potřeba tak málo.

Fotogalerie

Třeba právě na ty zmíněné bramborové placky stačí pro čtyřčlennou rodinu 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 100 ml javorového sirupu a sůl. Brambory doma uvaříte ve slupce, necháte zchladnout, oloupete a připravíte z nich těsto: jednoduše je nastrouháte najemno, smícháte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli a důkladně vypracujete. A zabalené do igelitového sáčku nebo plátýnka ho spolu s javorovým sirupem, sirkami nebo zapalovačem a pro jistotu i s víčkem od ešusu vezmete s sebou.

„V době oběda rozděláte na vhodném místě oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábnete, povrch očistíte listím a na plochu dáte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly,“ radí Petra Pospěchová.

A přidává další vychytávky: “Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene, pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.“

Výlet s vařením si uděláte i v babím létě či na podzim

S končícím létem přicházejí houbové žně, také můžete mít při cestě rybí sádky či kukuřičné pole s klasy. Pstruha si necháte od rybářů vykuchat, přidáte k němu jen pár donesených ingrediencí, zabalíte ho do pečicího papíru a alobalu a upečete v řeřavých uhlících. Oloupané kukuřičné klasy zase opečete na improvizovaném grilu s trochou olivového oleje, posypané sladkou paprikou a solí. Na výletě lze celou spoustu toho, co míjíte, prostě proměnit v gurmánský zážitek ještě násobený tím, že na čerstvém vzduchu prostě lépe chutná.

Autorka v přírodě a s ešusem.

Autorka tak, jak je jí to blízké. V přírodě a s ešusem.

„Jako houbaři s sebou jednoduše vezmete trochu sádla, cibuli, možná pár brambor. Kotlík, v němž budete vařit, poslouží jako košík, sbírat můžete i do plátěné tašky. V guláši se dobře uplatní jak hříbky, tak křemenáče, klouzky, ale také mladé pýchavky. Více druhů hub udělá zajímavější chuť,“ nepáře se s ničím outdoorová kuchařka Petra. A samozřejmě si k němu nezapomeňte vzít chleba.

Na pětilitrový kotlík vám podle jejího osvědčeného receptu bude stačit 1 kg hub, 1 větší cibule, 4 brambory, 2 lžíce sádla, sůl a majoránka. Houby důkladně očistíte a nakrájíte na větší kousky, brambory oloupete a nakrájíte na kostky, cibuli oloupete a nasekáte na drobné kostičky. V kotlíku nad ohněm rozpálíte sádlo, orestujete na něm cibuli, přidáte brambory a houby, krátce opečete a zalijete horkou vodou, stačí půl litru. Má-li být guláš řidší, ještě trochu přidáte. Necháte dusit, dokud houby i brambory nezměknou, pak osolíte, okořeníte majoránkou a necháte ještě chvíli probublávat. Místo majoránky můžete použít i divoké bylinky, třeba dobromysl rostoucí na slunných krajích cest.

Titulka Osutdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Své si z ní odnesou i horolezci,...

Titulka Outdoorové kuchařky, kterou oceňují i horolezci.

Tohle evidentně není jen tak obyčejná tuctová kuchařka, což se týká jak autorky, tak její knihy. V té najdete celou řadu praktických a na vlastní kůži i žaludek vyzkoušených návodů, jak se nebát udělat si dobrodružný výlet téměř kamkoliv. Ať už půjde o jednodenní výšlap s dětmi, nebo trek do hor.

Petra Pospěchová ví, jak dopředu zařídit, abyste se z něj vrátili sice třeba úplně zdrbaní a špinaví, ale ne úplně hladoví, takže úplně obyčejně šťastní. Se zážitky, které vám nikdo nevezme.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

Další z rubriky

Opuštěnou chalupu ochrání pojištění i dobré sousedské vztahy

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Před příchodem zimy je na čase chaty a chalupy řádně připravit a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě...

Pískování nejen pobaví, ale zároveň pomáhá i hyperaktivním dětem

Medvěd z písku

Kdysi techniku pískování používali američtí indiáni i asijští mniši. Už tehdy ji používali pro náboženské obřady i pro...

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

Hotové rohlíky

V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.