Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

  0:24aktualizováno  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na něj dal rozpálit ploché kameny a ona s bráchou zatím pomáhali mamince tvarovat placky z bramborového těsta.

Na výletě se u ohně zahřejte a ještě si na něm můžete připravit sladký špíz z ovoce nasbíraného cestou, děti to ocení. Stačí s sebou vzít ešus a smotat si do batůžku kousek drátu, i když použít se dají i větvičky, a pár ingrediencí. (Outdoorová kuchařka, Smart Press) | foto: David Turecký, zdroj: Outdoorová kuchařka, Smart Press

Hroudu těsta maminka obětavě nesla v batohu, ráno ji v rychlosti uplácala ze zbytku brambor z předchozího dne, ale tu vůni pečených brambor visící ve vzduchu už jejím dětem z paměti nikdo a nic nevezme. A jen to dokládá, nakolik máme jídlo spojené se vzpomínkami.

Samozřejmě je mnohem pohodlnější zajít do nejbližší hospůdky, pokud tedy nějakou máte při cestě. Jenže do přírody většinou utíkáme před světem a pro trochu klidu. A soukromí vlastního ohýnku, na kterém bublá v kotlíku houbový guláš nebo se v uhlících peče ryba v alobalu, a kromě štěbetání ptáků a pobíhání vašich ratolestí je vůkol klid, to nikde nekoupíte. Přitom je potřeba tak málo.

Fotogalerie

Třeba právě na ty zmíněné bramborové placky stačí pro čtyřčlennou rodinu 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 100 ml javorového sirupu a sůl. Brambory doma uvaříte ve slupce, necháte zchladnout, oloupete a připravíte z nich těsto: jednoduše je nastrouháte najemno, smícháte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli a důkladně vypracujete. A zabalené do igelitového sáčku nebo plátýnka ho spolu s javorovým sirupem, sirkami nebo zapalovačem a pro jistotu i s víčkem od ešusu vezmete s sebou.

„V době oběda rozděláte na vhodném místě oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábnete, povrch očistíte listím a na plochu dáte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly,“ radí Petra Pospěchová.

A přidává další vychytávky: “Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene, pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.“

Výlet s vařením si uděláte i v babím létě či na podzim

S končícím létem přicházejí houbové žně, také můžete mít při cestě rybí sádky či kukuřičné pole s klasy. Pstruha si necháte od rybářů vykuchat, přidáte k němu jen pár donesených ingrediencí, zabalíte ho do pečicího papíru a alobalu a upečete v řeřavých uhlících. Oloupané kukuřičné klasy zase opečete na improvizovaném grilu s trochou olivového oleje, posypané sladkou paprikou a solí. Na výletě lze celou spoustu toho, co míjíte, prostě proměnit v gurmánský zážitek ještě násobený tím, že na čerstvém vzduchu prostě lépe chutná.

Autorka v přírodě a s ešusem.

Autorka tak, jak je jí to blízké. V přírodě a s ešusem.

„Jako houbaři s sebou jednoduše vezmete trochu sádla, cibuli, možná pár brambor. Kotlík, v němž budete vařit, poslouží jako košík, sbírat můžete i do plátěné tašky. V guláši se dobře uplatní jak hříbky, tak křemenáče, klouzky, ale také mladé pýchavky. Více druhů hub udělá zajímavější chuť,“ nepáře se s ničím outdoorová kuchařka Petra. A samozřejmě si k němu nezapomeňte vzít chleba.

Na pětilitrový kotlík vám podle jejího osvědčeného receptu bude stačit 1 kg hub, 1 větší cibule, 4 brambory, 2 lžíce sádla, sůl a majoránka. Houby důkladně očistíte a nakrájíte na větší kousky, brambory oloupete a nakrájíte na kostky, cibuli oloupete a nasekáte na drobné kostičky. V kotlíku nad ohněm rozpálíte sádlo, orestujete na něm cibuli, přidáte brambory a houby, krátce opečete a zalijete horkou vodou, stačí půl litru. Má-li být guláš řidší, ještě trochu přidáte. Necháte dusit, dokud houby i brambory nezměknou, pak osolíte, okořeníte majoránkou a necháte ještě chvíli probublávat. Místo majoránky můžete použít i divoké bylinky, třeba dobromysl rostoucí na slunných krajích cest.

Titulka Osutdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Své si z ní odnesou i horolezci,...

Titulka Outdoorové kuchařky, kterou oceňují i horolezci.

Tohle evidentně není jen tak obyčejná tuctová kuchařka, což se týká jak autorky, tak její knihy. V té najdete celou řadu praktických a na vlastní kůži i žaludek vyzkoušených návodů, jak se nebát udělat si dobrodružný výlet téměř kamkoliv. Ať už půjde o jednodenní výšlap s dětmi, nebo trek do hor.

Petra Pospěchová ví, jak dopředu zařídit, abyste se z něj vrátili sice třeba úplně zdrbaní a špinaví, ale ne úplně hladoví, takže úplně obyčejně šťastní. Se zážitky, které vám nikdo nevezme.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Někdy stačí špatně fungující radiátory jen odvzdušnit a je teplo.
PORADNA: Jak řešit zavzdušněné topení. Automatické ventily nepomohou

Stále se mi zavzdušňuje topení, nepomohly by mi automatické odvzdušňovací ventily? ptá se čtenář Martin. Podle odborníků je daleko lepší zjistit příčinu...  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.