Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

  0:24aktualizováno  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na něj dal rozpálit ploché kameny a ona s bráchou zatím pomáhali mamince tvarovat placky z bramborového těsta.

Na výletě se u ohně zahřejte a ještě si na něm můžete připravit sladký špíz z ovoce nasbíraného cestou, děti to ocení. Stačí s sebou vzít ešus a smotat si do batůžku kousek drátu, i když použít se dají i větvičky, a pár ingrediencí. (Outdoorová kuchařka, Smart Press) | foto: David Turecký, zdroj: Outdoorová kuchařka, Smart Press

Hroudu těsta maminka obětavě nesla v batohu, ráno ji v rychlosti uplácala ze zbytku brambor z předchozího dne, ale tu vůni pečených brambor visící ve vzduchu už jejím dětem z paměti nikdo a nic nevezme. A jen to dokládá, nakolik máme jídlo spojené se vzpomínkami.

Samozřejmě je mnohem pohodlnější zajít do nejbližší hospůdky, pokud tedy nějakou máte při cestě. Jenže do přírody většinou utíkáme před světem a pro trochu klidu. A soukromí vlastního ohýnku, na kterém bublá v kotlíku houbový guláš nebo se v uhlících peče ryba v alobalu, a kromě štěbetání ptáků a pobíhání vašich ratolestí je vůkol klid, to nikde nekoupíte. Přitom je potřeba tak málo.

Fotogalerie

Třeba právě na ty zmíněné bramborové placky stačí pro čtyřčlennou rodinu 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 100 ml javorového sirupu a sůl. Brambory doma uvaříte ve slupce, necháte zchladnout, oloupete a připravíte z nich těsto: jednoduše je nastrouháte najemno, smícháte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli a důkladně vypracujete. A zabalené do igelitového sáčku nebo plátýnka ho spolu s javorovým sirupem, sirkami nebo zapalovačem a pro jistotu i s víčkem od ešusu vezmete s sebou.

„V době oběda rozděláte na vhodném místě oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábnete, povrch očistíte listím a na plochu dáte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly,“ radí Petra Pospěchová.

A přidává další vychytávky: “Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene, pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.“

Výlet s vařením si uděláte i v babím létě či na podzim

S končícím létem přicházejí houbové žně, také můžete mít při cestě rybí sádky či kukuřičné pole s klasy. Pstruha si necháte od rybářů vykuchat, přidáte k němu jen pár donesených ingrediencí, zabalíte ho do pečicího papíru a alobalu a upečete v řeřavých uhlících. Oloupané kukuřičné klasy zase opečete na improvizovaném grilu s trochou olivového oleje, posypané sladkou paprikou a solí. Na výletě lze celou spoustu toho, co míjíte, prostě proměnit v gurmánský zážitek ještě násobený tím, že na čerstvém vzduchu prostě lépe chutná.

Autorka v přírodě a s ešusem.

Autorka tak, jak je jí to blízké. V přírodě a s ešusem.

„Jako houbaři s sebou jednoduše vezmete trochu sádla, cibuli, možná pár brambor. Kotlík, v němž budete vařit, poslouží jako košík, sbírat můžete i do plátěné tašky. V guláši se dobře uplatní jak hříbky, tak křemenáče, klouzky, ale také mladé pýchavky. Více druhů hub udělá zajímavější chuť,“ nepáře se s ničím outdoorová kuchařka Petra. A samozřejmě si k němu nezapomeňte vzít chleba.

Na pětilitrový kotlík vám podle jejího osvědčeného receptu bude stačit 1 kg hub, 1 větší cibule, 4 brambory, 2 lžíce sádla, sůl a majoránka. Houby důkladně očistíte a nakrájíte na větší kousky, brambory oloupete a nakrájíte na kostky, cibuli oloupete a nasekáte na drobné kostičky. V kotlíku nad ohněm rozpálíte sádlo, orestujete na něm cibuli, přidáte brambory a houby, krátce opečete a zalijete horkou vodou, stačí půl litru. Má-li být guláš řidší, ještě trochu přidáte. Necháte dusit, dokud houby i brambory nezměknou, pak osolíte, okořeníte majoránkou a necháte ještě chvíli probublávat. Místo majoránky můžete použít i divoké bylinky, třeba dobromysl rostoucí na slunných krajích cest.

Titulka Osutdoorové kuchařky Petry Pospěchové. Své si z ní odnesou i horolezci,...

Titulka Outdoorové kuchařky, kterou oceňují i horolezci.

Tohle evidentně není jen tak obyčejná tuctová kuchařka, což se týká jak autorky, tak její knihy. V té najdete celou řadu praktických a na vlastní kůži i žaludek vyzkoušených návodů, jak se nebát udělat si dobrodružný výlet téměř kamkoliv. Ať už půjde o jednodenní výšlap s dětmi, nebo trek do hor.

Petra Pospěchová ví, jak dopředu zařídit, abyste se z něj vrátili sice třeba úplně zdrbaní a špinaví, ale ne úplně hladoví, takže úplně obyčejně šťastní. Se zážitky, které vám nikdo nevezme.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Najdete na iDNES.cz