Pražská zoo má unikátní mládě kasuára. Vejce naklubali ošetřovatelé - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražská zoo má unikátní mládě kasuára. Vejce naklubali ošetřovatelé

Zoo Praha je jediná v republice, která dokáže odchovat kasuáří mláďata. Čerstvě vylíhnuté mládě váží něco přes půl kilogramu, a aby bylo schopné proklubat se tlustou skořápkou, museli mu pomoci ošetřovatelé.

Mládě kasuára přilbového | foto: Antonín Vaidl, Zoo Praha

Samec Kašík tak po čase opět dostane příležitost uplatnit se v roli starostlivého a spolehlivého otce. Kasuáři jsou nekrmiví ptáci, takže si mládě musí samo aktivně shánět potravu. Napodobuje při tom právě otce, který u kasuárů obstarává veškerou rodičovskou péči.

Kasuár přilbový

Samec Kašík s mládětem

V přírodě kasuáři přilboví obývají hustý lesní porost na Nové Guineji a v severovýchodní Austrálii, kde se živí rostlinnou potravou.

Prvního odchovu se Praha dočkala v roce 1998; o rok později následovala další dvě mláďata, čtvrté přišlo na svět v roce 2009.

Samička kasuára snáší dvě až pět zelených vajec, na kterých sedí 50 dní. Pražská kasuáří samice Kačenka tentokrát snesla tři a jediné z nich bylo oplozené. Mládě přišlo na svět v pondělí; po vylíhnutí vážilo 565 gramů.

"Naše samice snáší velká vejce, která mají silnou skořápku a váží více než 800 g. Mláďata se kvůli tomu sama líhnou jen velmi obtížně. Proto provádíme asistované líhnutí, při kterém vejce uměle naklubeme, mládě hlasově stimulujeme a podle potřeby postupně prorážíme skořápku vejce, dokud se mládě nedostane na svět," uvedl kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.

Malí kasuáři bývají světlí, s tmavými podélnými proužky. V prvním roce života se zbarví skořicově a teprve ve třech letech věku mají stejně černé peří, červenomodrou kresbu na krku a hlavě a kostěnou přilbu jako dospělí jedinci.

Návštěvníci mohou mládě zahlédnout v kasuářím "domku" v horní části areálu zoo. Od příštího týdne už malý kasuár zřejmě začne vycházet i do venkovního výběhu.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Bydlete ve vlastním - Paprsek.

{LABEL}

Rezidenční projekt, který má město v srdci a slunce v duši.

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025