Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

  13:19aktualizováno  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.
Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

První obava se většinou týká zásob, které máme v mrazničce. Mohou totiž mít hodnotu až několik tisícikorun – záleží na velikosti mrazničky a stylu nakupování. Někomu se tam krčí jen kuře a půlka chleba, někdo tam má „půlku prasete“ a zásoby na půl roku pro čtyřčlennou rodinu.

Začněte ledničkou

Obecně platí, že mraznička je izolovaná tak, že by měla zajistit uchování potravin po 24 hodin. Je ovšem třeba ji v žádném případě neotvírat, aby se zbytečně nezvyšovala její vnitřní teplota. 

Na co dát pozor v chladničce

  • Maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
  • Mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
  • Zbytky pokrmů, polévek
  • Uzeniny
  • Otevřené jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
  • Pudinky, dorty, zákusky
  • Těsta
  • Otevřená majonéza, tatarská omáčka 

Plný mrazák mívá větší akumulační schopnost, jednotlivé potraviny se chladí mezi sebou. Kdo ji má poloprázdnou, vyplatí se potraviny seskládat do jednotlivých zásuvek tak, aby se co nejvíce zaplnily.

Podle serveru pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR jsou potraviny ve zcela zaplněném mrazáku bezpečné po dobu dvou dní, v poloprázdném po dobu jednoho dne. V tom poloprázdném udrží lépe chlad, pokud budou navršené do „iglú“. Potraviny v chladicí části by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.

V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma. Nikdy se zdravotní nezávadnost nesmí posuzovat ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.

U některých potravin se není třeba bát zkažení, ani pokud byly ve vyšší teplotě po delší dobu. Například  dobře zabalené máslo a margariny, tvrdé a tavené sýry, čerstvé ovoce a zelenina, konzervované ovoce a ovocné šťávy, otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla, kečupy, olivy nebo arašídové máslo.

Co s kotlem

Při výpadku proudu nastává problém s topením, protože moderní kotle, ač jsou plynové, mají napájení na elektřinu. A jen málo domácností je vybaveno elektrocentrálou, která by počítala s častými výpadky proudu. V současné době bývají výpadky jen ojedinělé a většinou kvůli počasí.

Výhodu mají lidé, kteří stále topí starými kotly na pevná paliva, jež postrádají jakoukoliv elektroniku a topný systém funguje samotížně, tedy bez čerpadla. A samozřejmě ti, co mají funkční krbová kamna.

Na podobné situace je dobré připravit se koupí záložního zdroje pro oběhová čerpadla – znamenají investici kolem pěti tisíc korun. Je to častý požadavek u nízkoenergetických domů, často s tepelným čerpadlem, mít druhý nezávislý zdroj tepla právě pro případ výpadku (o speciálních modelech pro nízkoenergetických domech čtěte zde).

Co ještě nebude fungovat

Když nejde světlo, můžete svůj byt přeměnit na romantické místo a pár dní strávit při svíčkách. Ovšem ti, kteří jsou zvyklí pracovat na počítači z domu, moc na výběr nemají. Běžné levné záložní zdroje UPS jsou vhodné jen pro krátkodobé výpadky proudu. Za zdroje, u kterých lze počítat s výdrží alespoň v desítkách minut, zaplatíte řádově tisíce. Ale umožní uložit rozdělanou práci, případně ji odeslat zaměstnavateli.

V případě výpadku elektřiny se uvidí, zda máte své powerbanky dobře udržované. I když ji nepoužíváte denně, v klidovém stavu se vyplatí je udržovat nabité, protože kapacita baterie se snižuje tím, že ji dlouhodobě necháváte v nenabitém stavu. To platí pro mobil stejně jako pro vrtačku.

Tekoucí vody se výpadek proudu ve většině domácností netýká, protože jsou připojené k obecnímu vodovodu. Pocítí to ti, co berou vodu z vlastní studny a nemají paralelně k vlastní vodárně ještě ruční pumpu. Díky ní není problém ručně načerpat dost vody nejen na vaření, ale i na zalití toalety.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Vybíráme wapku: větší tlak, nebo průtok vody? Lepší je to sjednotit

Pro očistu tvrdých povrchů je dobrým pomocníkem vysokotlaký čistič.

U výběru tlakové myčky není rozumné honit se jenom za jediným parametrem, kterým se chlubí výrobci. Mnohem lepší je...

Další z rubriky

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...

TasteAtlas mapuje typické chutě, Česku přisoudil tlačenku i utopence

Mapování světa podle typických pokrmů

Projekt TasteAtlas by chtěl být světovým atlasem jídla a nápojů i encyklopedií chutí. Zatím zaznamenal více než deset...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Najdete na iDNES.cz