Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

  13:19aktualizováno  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.
Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte.

Při dlouhém výpadku elektřiny nesnědené potraviny raději vyhoďte. | foto: Profimedia.cz

První obava se většinou týká zásob, které máme v mrazničce. Mohou totiž mít hodnotu až několik tisícikorun – záleží na velikosti mrazničky a stylu nakupování. Někomu se tam krčí jen kuře a půlka chleba, někdo tam má „půlku prasete“ a zásoby na půl roku pro čtyřčlennou rodinu.

Začněte ledničkou

Obecně platí, že mraznička je izolovaná tak, že by měla zajistit uchování potravin po 24 hodin. Je ovšem třeba ji v žádném případě neotvírat, aby se zbytečně nezvyšovala její vnitřní teplota. 

Na co dát pozor v chladničce

  • Maso, drůbež, ryby a plody moře, vejce a náhražky vajec (syrové i tepelně upravené)
  • Mléko, smetana, jogurt, měkký sýr
  • Zbytky pokrmů, polévek
  • Uzeniny
  • Otevřené jogurtové nebo smetanové zálivky a dresinky
  • Pudinky, dorty, zákusky
  • Těsta
  • Otevřená majonéza, tatarská omáčka 

Plný mrazák mívá větší akumulační schopnost, jednotlivé potraviny se chladí mezi sebou. Kdo ji má poloprázdnou, vyplatí se potraviny seskládat do jednotlivých zásuvek tak, aby se co nejvíce zaplnily.

Podle serveru pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR jsou potraviny ve zcela zaplněném mrazáku bezpečné po dobu dvou dní, v poloprázdném po dobu jednoho dne. V tom poloprázdném udrží lépe chlad, pokud budou navršené do „iglú“. Potraviny v chladicí části by měly být bezpečné, pokud výpadek proudu nebyl delší než 4 hodiny.

V každém případě se musí zlikvidovat všechny potraviny, které přišly do styku s tekutinou z masa. Při posouzení bezpečnosti potravin se nelze spolehnout na vzhled a aroma. Nikdy se zdravotní nezávadnost nesmí posuzovat ochutnáváním sporné potraviny. Některé potraviny mohou příjemně vonět, ale pokud byly uchovány při pokojové teplotě příliš dlouho, přítomné bakterie, které vyvolávají onemocnění z potravin, mohou začít růst a rychle se rozmnožovat. Některé typy bakterií produkují i toxiny, jež nelze odstranit ani tepelnou úpravou pokrmů.

U některých potravin se není třeba bát zkažení, ani pokud byly ve vyšší teplotě po delší dobu. Například  dobře zabalené máslo a margariny, tvrdé a tavené sýry, čerstvé ovoce a zelenina, konzervované ovoce a ovocné šťávy, otevřené dresinky na bázi octa, marmelády, ochucovadla, kečupy, olivy nebo arašídové máslo.

Co s kotlem

Při výpadku proudu nastává problém s topením, protože moderní kotle, ač jsou plynové, mají napájení na elektřinu. A jen málo domácností je vybaveno elektrocentrálou, která by počítala s častými výpadky proudu. V současné době bývají výpadky jen ojedinělé a většinou kvůli počasí.

Výhodu mají lidé, kteří stále topí starými kotly na pevná paliva, jež postrádají jakoukoliv elektroniku a topný systém funguje samotížně, tedy bez čerpadla. A samozřejmě ti, co mají funkční krbová kamna.

Na podobné situace je dobré připravit se koupí záložního zdroje pro oběhová čerpadla – znamenají investici kolem pěti tisíc korun. Je to častý požadavek u nízkoenergetických domů, často s tepelným čerpadlem, mít druhý nezávislý zdroj tepla právě pro případ výpadku (o speciálních modelech pro nízkoenergetických domech čtěte zde).

Co ještě nebude fungovat

Když nejde světlo, můžete svůj byt přeměnit na romantické místo a pár dní strávit při svíčkách. Ovšem ti, kteří jsou zvyklí pracovat na počítači z domu, moc na výběr nemají. Běžné levné záložní zdroje UPS jsou vhodné jen pro krátkodobé výpadky proudu. Za zdroje, u kterých lze počítat s výdrží alespoň v desítkách minut, zaplatíte řádově tisíce. Ale umožní uložit rozdělanou práci, případně ji odeslat zaměstnavateli.

V případě výpadku elektřiny se uvidí, zda máte své powerbanky dobře udržované. I když ji nepoužíváte denně, v klidovém stavu se vyplatí je udržovat nabité, protože kapacita baterie se snižuje tím, že ji dlouhodobě necháváte v nenabitém stavu. To platí pro mobil stejně jako pro vrtačku.

Tekoucí vody se výpadek proudu ve většině domácností netýká, protože jsou připojené k obecnímu vodovodu. Pocítí to ti, co berou vodu z vlastní studny a nemají paralelně k vlastní vodárně ještě ruční pumpu. Díky ní není problém ručně načerpat dost vody nejen na vaření, ale i na zalití toalety.

Autor:



Nejčtenější

Chtěli vylovit basketbalový míč, pod vodou čekalo překvapení

Oficiální míč NBA

Nezvyklý úlovek se podařil manželům Annie a Ianovi Gilbertovým při projížďce na moři. Když chtěli z vody vylovit...

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...



Kdy pes promluví? Zatím se zjistilo, že umí dobře počítat

Detail hlavy psa

Nejchytřejší psi rozumí i několika stovkám povelů v lidské řeči. Blíží se snad doba, kdy si s námi budou normálně...

Velká soutěž o nejkrásnějšího psa. Pošlete fotku svého mazlíčka

Rotvajler Hank u kufru s aparaturou pro geologický výzkum. Pes našel kufr,...

Redakce iDNES.cz vyhlašuje velkou soutěž o nejkrásnějšího pejska. Během čtyř týdnů můžete posílat fotografie svých psů...

VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

Martinské rohlíčky

Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky,...

Další z rubriky

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Margarín versus máslo. Co použít při pečení

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle...

Upečte si anglický rostbíf. Podle Pohlreicha není nic jednoduššího

Anglický rostbíf zvládnete i doma. Odpočinuté maso po upečení nakrájíte na...

Pěkný odleželý kus roštěné je dobrý základ pro to, abyste zvládli připravit tradiční anglický rostbíf. Přípravy se...

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

V obchodě Tesco se objevilo máslo s čipem proti krádeži.

Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.