Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vypěstujte si asijskou perilu, je to „kladivo“ na alergie

aktualizováno 
Chuť mibuny, mizuny, perily či jedlé chryzantémy většinou známe jen z čínských, japonských nebo thajských restaurací. Přitom není těžké vypěstovat si za pár týdnů vlastní "asijské" listí. Velmi se hodí do salátů, k dušenému masu či k přípravě špenátu.

Za pár týdnů po výsevu můžete sklízet jednotlivé mladé a křehké listy. | foto: Profimedia.cz

Právě "greens", tedy listová zelenina určená do salátů nebo k rychlé tepelné úpravě, tvoří početnou skupinu typických asijských zelenin. Přestože patří do stejné čeledi brukvovitých jako zelí či květák, na první pohled to nepoznáte.

Některá má velké listy připomínající náš špenát nebo mangold, jiná drobné listy podobné celeru či kadeřavé petrželi. Také chutí nabízejí celou škálu, od jemné a nevýrazné po silnou a pikantní chuť hořčice.

Semínka se dají vysévat na záhon i do truhlíku

Když teď vysejete níže uvedenou asijskou listovou zeleninu, zhruba za pět týdnů už si z ní můžete uštipovat jednotlivé křehké lístky. Vzejití semínek uspíšíte přikrytím mikrotenovou fólií či netkanou textilií, půdu stále udržujte vlhkou.

Za pár týdnů po výsevu můžete sklízet jednotlivé mladé a křehké listy.
Asijské

Asijské "greens" si můžete předpěstovat a poté vysadit na záhon či rozsadit do truhlíku. Mladé a křehké lístky lze ale po pár týdnech sklízet i z přímého výsevu.

Ani nemusíte mít zahradu, stejně dobře vám k pěstování rostlin pro zpestření salátů poslouží obyčejný truhlík, který umístíte na balkon či za okno. Počítejte ale s tím, že horké a dlouhé letní dny těmto rostlinám moc nesvědčí, takže vám uprostřed léta pravděpodobně vyběhnou do květu. Berte to jako daň za jejich rychlý růst.

Pokud byste si ale "greens" chtěli užívat na podzim, je ideální si v létě předpěstovat sadbu a velké rostliny poté dopěstovat na záhonu nebo je do truhlíků rozsadit. Sklízet je pak můžete celé, podobně jako náš hlávkový salát. Stačí jim kyprá půda dobře zásobená živinami a pravidelná zálivka. Dopěstování plně vyvinutých rostlin trvá 50 až 60 dnů, mladé listy ale budete moci sklízet už za měsíc.

Perila je ideální tip pro alergiky:

Perila je dostupná v červené i zelené formě a v obou je natolik aromatická, že odpuzuje hmyz, ale přitáhne vám na zahrádku motýly.
I takto lze servírovat sushi, na lístku perily.

Perilu můžete pěstovat v červené i zelené formě, využijete ji do salátů i při přípravě sushi.

Perila (Perilla frutescens) je bylinka z čeledi hluchavkovitých, vypadá zhruba jako kopřiva křížená s mátou. Pěstovat můžete zelenou i červenou formu; zelené se říká čínská bazalka, červené purpurová máta. Obě mají výrazně aromatickou a příjemně štiplavou chuť, takže se do salátů používají vyloženě jako koření. Oceníte je zejména k masu a rybám. 

Již staří Číňané perilu oceňovali jako významnou léčivku. A současné vědecké výzkumy potvrdily, že výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a výrazné antioxidační účinky. Perila totiž umí v lidském těle snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty. Sami alergici tvrdí, že po konzumaci perily pociťují výraznou úlevu.

Perile vyhovuje lehčí propustná půda a slunné stanoviště. Když bude spokojená, můžete z ní sklízet listy až do podzimu. Má úžasnou schopnost odpuzovat nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly. Proto se hodí pro pěstování ve společnosti rajčat nebo lilků a díky tomu si ji určitě oblíbí majitelé malých zahrad.

Seznamte se s další exotickou zeleninou do salátů

Mizuna má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku, listy jsou ideální do...
Mibuna

Vlevo mizuna, vpravo mibuna. Obě mají podobné nároky na pěstování a jsou vhodné do salátů

Mizuna (Brassica rapa ssp. japonica) má dlouhé, štíhlé, stříhané listy na dlouhé stopce, s vysokým obsahem vitaminu C, draslíku a vápníku, výborné do salátů i na dušení. U dietářů jsou oblíbené pro nízký obsah cukrů. Plně dorostlá rostlina vytváří mohutnou vysokou růžici s několika růstovými vrcholy.

Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica) je velmi podobná mizuně, jen listy má štíhlé, lžičkovité a celookrajné.

Komatsuna (Brassica rapa var. komatsuna) tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy příjemně jemné hořčičné chuti, mladé listy jsou výborné na saláty, starší k dušení jako náš špenát. Není tedy divu, že anglicky se komatsuně říká "mustard spinach", tedy hořčičný špenát. Asiaté její listy konzervují solením a sušením nebo je nakládají do sojového nálevu.

Komatsuna přezdívaná hořčičný špenát

Komatsuna přezdívaná hořčičný špenát

Čínská hořčice (Brassica juncea) je křehká aromatická zelenina, která se může chlubit celou skupinou odrůd a typickou hořčičnou chutí. Existují i odrůdy s výrazným červeným zabarvením žeber a listových čepelí (například RED GIANT), takže jídlu dodají i výrazný barevný akcent.

Listová hořčice, odrůda RED GIANT, s výrazným červeným zabarvením žeber. Křehká zelenina do salátů, výborná ve
Listová hořčice, odrůda RED GIANT, s výrazným červeným zabarvením žeber. Křehká zelenina do salátů, výborná ve

Listová hořčice s výrazným červeným zabarvením žeber, křehká zelenina do salátů i na "špenát".

S věkem rostliny se aroma zvyšuje, takže mladé listy mají jen jemný hořčičný akcent a hodí se do salátových směsí. Starší listy už mají chuť opravdu výrazně pikantní a jsou vhodné k masu, stačí je podusit ve wok pánvi, například s kuřecím či vepřovým.

Jedlá chryzantéma (Chrysanthemum coronarium) je pro náš jazyk chuťově nejzvláštnější. Číňané jsou přesvědčeni, že dodává životní sílu, takže z jejích listů i květů vaří čaj, mladé výhonky a okvětní lístky používají do salátů a z kořenů připravují čaj proti bolesti hlavy. Podobně si chryzantém váží i v Japonsku.

Jedlá chryzantéma (odrůda maiko) má jemné listy bohaté na vitamíny, minerály a...

Jedlá chryzantéma má jemné listy bohaté na vitaminy, minerály a silice. Na snímku odrůda MAIKO.

Faktem je, že jemné stříhané listy jedlé chryzantémy (například odrůda MAIKO) jsou bohaté na vitaminy, hlavně provitamin A, minerály a silice. Je nenáročná a dobře obrůstá, takže se mohou odřezávat celé rostliny těsně nad zemí.

Nebo se zaštípne růstový vrchol a rostlina se rozvětví, takže lze průběžně sklízet jemné boční výhony. Když chryzanténě dopřejete dostatek vláhy, můžete sklízet mladé výhonky po několik měsíců. V kuchyni je využijete k přípravě salátů i jako přílohu k masu, jedlé květy se hodí ke zdobení pokrmů.

Autoři:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Sucho umí potrápit. Podělte se o zkušenosti, jak s ním bojovat

Rostliny potřebují dostatek vláhy, ale samotná konev s vodou na to zdaleka...

Nejen zahrádkáře, zemědělce či rybáře trápí sucho. Leckde vysychají i studny. Přitom právě sucho je pro pěstování...

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Jak vybudovat vyvýšený záhon krok za krokem podle ekozahradníka

Na vyvýšeném záhonu lze pěstovat třeba šalotku a mrkev. Jen musíte průběžně...

Vyvýšený záhon je z pohledu skutečného zahradníka vlastně jen takový narychlo zbudovaný kompost s kvalitní zeminou na...

Grafton Recruitment Praha
HR SPECIALISTA

Grafton Recruitment Praha
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz