Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vypěstujte si vlastní houby, sklízet můžete za pár týdnů

aktualizováno 
Nemusíte čekat, až porostou. Žampiony, ucho Jidášovo nebo penízkovku si snadno vypěstujete i doma ve sklepě. A dršťkovou polévku z hlívy si pak můžete připravit kdykoliv.

Hlíva ústřičná se dá zpracovat mnoha způsoby a vždy chutně | foto: houbar.cz

Dřevokazné houby

Tyto houby parazitují na živém i mrtvém dřevě, čerpají z něho živiny a postupně ho rozkládají.

Dřevokazných hub se nemusíte bát. Pod tímto názvem se mnoha lidem vybaví spíše škodlivá dřevomorka domácí (která je navíc nejedlá), její příbuzní vám ale zachutnají. Navíc jsou známé svými léčivými účinky. Prospívá lidem, které trápí vysoký cholesterol nebo srdeční problémy.

Houby lze ve sklepě pěstovat celoročně, od jara do podzimu je ale můžete přesunout ven. Mezi druhy vhodné k pěstování a konzumaci patří penízovka sametonohá, ucho Jidášovo, opeňka měnlivá, houževnatec jedlý (zvaný šii-také) a různé druhy hlívy. Kromě těchto dřevokazných hub si můžete vypěstovat i vlastní žampiony.

Sadba

Než začnete, sežeňte si sadbu - zrnitou nebo kolíčky. Zrnitá sadba je univerzální pro všechny houby. Kolíčky se prodávají obvykle v sadě po dvanácti kusech, přidávají se do vyvrtaných děr ve dřevě a zatmelují se silikonem nebo dřevařským tmelem. Sadbu koupíte v hobbymarketech nebo v internetových obchodech (viz níže).

Metoda šoku

Pěstování hub vyžaduje optimální teplotu. Nejprve musí podhoubí prorůst celým substrátem, k tomu je potřeba vysoká teplota 24 až 29 stupňů Celsia. Když podhoubí proroste substrátem, je čas na teplotní šok. Ten probudí houby a vytvoří se plodnice. Substrát tedy přemístěte do chladnějšího prostředí, kde se teplota pohybuje okolo 14 stupňů. Ideální podmínky pro tvorbu podhoubí (mycelia) najdete v kotelně nebo ve skleníku, podmínky ve sklepě zase substrát zchladí.

Pěstování na dřevě

K pěstování hub se často používají špalíky dřeva. Hodí se olše nebo habr, naopak jehličnany se nedoporučují vůbec. Za teplého období můžete využít i pařez. Pilou nebo vrtačkou připravíte podle návodu na obalu sadby díry, do kterých sadbu naočkujete. Pěstování ve dřevě ale trvá déle než v substrátu a nehodí se pro všechny druhy hub (např. hlíva máčková na dřevě špatně roste). Další alternativou jsou palety ze slámy, návod na pěstování hub najdete zde.

Pěstování na substrátu

výroba vlastního substrátu

Žampiony a shii-take mají speciální požadavky na substrát. Nejjednodušší je proto si koupit speciální, předem připravený.

Pro rychlé a kvalitní pěstování si pořiďte speciální lisovaný substrát zabalený v igelitu. Používají ho např. restaurace, které si pěstují houby výhradně pro vlastní potřebu. Dají se tak vypěstovat žampióny nebo hlívy. Hlívy ale potřebují substrát obalený neprůhledným igelitem!

Vyberte speciální substrát určený právě pro konkrétní druh houby, který chcete pěstovat. Zajistěte teplotu mezi 20 a 25 stupni Celsia, tak proroste podhoubí celým substrátem za dva týdny. Teplota substrátu by neměla přesáhnout 29 stupňů, protože by se mohly v substrátu tvořit plísně. Při nižší teplotě se prorůstání naopak zpomalí.

Až podloubí proroste celým substrátem (což poznáte podle bílošedého povlaku na zemině a typické vůně), přemístěte ho do chladnějšího prostředí, odstřihněte vršek igelitu a pokryjte ho rašelinou. Ta obvykle bývá součástí sady pro domácí pěstování. Zalévejte tak, aby byl substrát stále vlhký, nikoliv přemokřený. Při správném pěstování můžete sklízet za 1-2 měsíce.

V nabídce jsou substráty od 1 do 15 kg - záleží na množství hub, které chcete pěstovat. Cena pochopitelně závisí na hmotnosti substrátu, pohybuje se od 100 do 500 Kč. Nakupovat můžete v obchodě Samyco či Agri Slatinice nebo na www.jedlehouby.cz. Existují také předpěstované substráty, ve kterých je podhoubí už částečně prorostlé, čímž se pěstování urychlí.

RECEPT NA Dršťkovou polévku z hlívy

500 g hlívy, 50 g sádla, 30 g mouky, 2 nadrobno pokrájené cibule, mletý pepř, česnek, majoránka, paprika, sůl

Cibuli poduste na sádle a přidejte hlívu nakrájenou na nudličky. Osmahnutou směs vhoďte do hrnce s vařící vodou, přidejte utřený česnek, pepř a sůl a zahustěte jíškou ze sádla a mouky. Nakonec polévku okořeňte majoránkou a paprikou a podle chuti přisolte.

Autoři:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.