Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vypěstujte si vlastní houby, sklízet můžete za pár týdnů

aktualizováno 
Nemusíte čekat, až porostou. Žampiony, ucho Jidášovo nebo penízkovku si snadno vypěstujete i doma ve sklepě. A dršťkovou polévku z hlívy si pak můžete připravit kdykoliv.

Hlíva ústřičná se dá zpracovat mnoha způsoby a vždy chutně | foto: houbar.cz

Dřevokazné houby

Tyto houby parazitují na živém i mrtvém dřevě, čerpají z něho živiny a postupně ho rozkládají.

Dřevokazných hub se nemusíte bát. Pod tímto názvem se mnoha lidem vybaví spíše škodlivá dřevomorka domácí (která je navíc nejedlá), její příbuzní vám ale zachutnají. Navíc jsou známé svými léčivými účinky. Prospívá lidem, které trápí vysoký cholesterol nebo srdeční problémy.

Houby lze ve sklepě pěstovat celoročně, od jara do podzimu je ale můžete přesunout ven. Mezi druhy vhodné k pěstování a konzumaci patří penízovka sametonohá, ucho Jidášovo, opeňka měnlivá, houževnatec jedlý (zvaný šii-také) a různé druhy hlívy. Kromě těchto dřevokazných hub si můžete vypěstovat i vlastní žampiony.

Sadba

Než začnete, sežeňte si sadbu - zrnitou nebo kolíčky. Zrnitá sadba je univerzální pro všechny houby. Kolíčky se prodávají obvykle v sadě po dvanácti kusech, přidávají se do vyvrtaných děr ve dřevě a zatmelují se silikonem nebo dřevařským tmelem. Sadbu koupíte v hobbymarketech nebo v internetových obchodech (viz níže).

Metoda šoku

Pěstování hub vyžaduje optimální teplotu. Nejprve musí podhoubí prorůst celým substrátem, k tomu je potřeba vysoká teplota 24 až 29 stupňů Celsia. Když podhoubí proroste substrátem, je čas na teplotní šok. Ten probudí houby a vytvoří se plodnice. Substrát tedy přemístěte do chladnějšího prostředí, kde se teplota pohybuje okolo 14 stupňů. Ideální podmínky pro tvorbu podhoubí (mycelia) najdete v kotelně nebo ve skleníku, podmínky ve sklepě zase substrát zchladí.

Pěstování na dřevě

K pěstování hub se často používají špalíky dřeva. Hodí se olše nebo habr, naopak jehličnany se nedoporučují vůbec. Za teplého období můžete využít i pařez. Pilou nebo vrtačkou připravíte podle návodu na obalu sadby díry, do kterých sadbu naočkujete. Pěstování ve dřevě ale trvá déle než v substrátu a nehodí se pro všechny druhy hub (např. hlíva máčková na dřevě špatně roste). Další alternativou jsou palety ze slámy, návod na pěstování hub najdete zde.

Pěstování na substrátu

výroba vlastního substrátu

Žampiony a shii-take mají speciální požadavky na substrát. Nejjednodušší je proto si koupit speciální, předem připravený.

Pro rychlé a kvalitní pěstování si pořiďte speciální lisovaný substrát zabalený v igelitu. Používají ho např. restaurace, které si pěstují houby výhradně pro vlastní potřebu. Dají se tak vypěstovat žampióny nebo hlívy. Hlívy ale potřebují substrát obalený neprůhledným igelitem!

Vyberte speciální substrát určený právě pro konkrétní druh houby, který chcete pěstovat. Zajistěte teplotu mezi 20 a 25 stupni Celsia, tak proroste podhoubí celým substrátem za dva týdny. Teplota substrátu by neměla přesáhnout 29 stupňů, protože by se mohly v substrátu tvořit plísně. Při nižší teplotě se prorůstání naopak zpomalí.

Až podloubí proroste celým substrátem (což poznáte podle bílošedého povlaku na zemině a typické vůně), přemístěte ho do chladnějšího prostředí, odstřihněte vršek igelitu a pokryjte ho rašelinou. Ta obvykle bývá součástí sady pro domácí pěstování. Zalévejte tak, aby byl substrát stále vlhký, nikoliv přemokřený. Při správném pěstování můžete sklízet za 1-2 měsíce.

V nabídce jsou substráty od 1 do 15 kg - záleží na množství hub, které chcete pěstovat. Cena pochopitelně závisí na hmotnosti substrátu, pohybuje se od 100 do 500 Kč. Nakupovat můžete v obchodě Samyco či Agri Slatinice nebo na www.jedlehouby.cz. Existují také předpěstované substráty, ve kterých je podhoubí už částečně prorostlé, čímž se pěstování urychlí.

RECEPT NA Dršťkovou polévku z hlívy

500 g hlívy, 50 g sádla, 30 g mouky, 2 nadrobno pokrájené cibule, mletý pepř, česnek, majoránka, paprika, sůl

Cibuli poduste na sádle a přidejte hlívu nakrájenou na nudličky. Osmahnutou směs vhoďte do hrnce s vařící vodou, přidejte utřený česnek, pepř a sůl a zahustěte jíškou ze sádla a mouky. Nakonec polévku okořeňte majoránkou a paprikou a podle chuti přisolte.

Autoři:

Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Uruguayský cimarron je oddaný hlídač a milovník rodiny

Cimarron se nadchne takřka pro všechno. Například tato česká fenka Ailin...

Toto exotické neznámé plemeno vyniká všestranností a dobrosrdečnou povahou. I přes vzhled drsňáka je to vynikající a...



Další z rubriky

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka...

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...



Najdete na iDNES.cz