Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak velký zásobník na teplou vodu koupit a na jakou teplotu ho nahřát

aktualizováno 
Jak velký zásobník na teplou vodu budu potřebovat do bytu a jak s ním mám pracovat, abych zbytečně neohříval vodu, kterou pak nevyužiji? ptá se čtenář.

Spotřeba teplé užitkové vody záleží hlavně na životním stylu. | foto: DZ Dražice

V první řadě si stanovte, kolik lidí ho bude využívat, kolik dětí, kolik dospělých. Pak uvažte, zda máte na bojler dost místa. Dalším faktorem je, kolik vody ve skutečnosti potřebujete – k vaření a hygieně. „Obecně se uvádí spotřeba 50 litrů na osobu, s tím počítají i projektanti. V praxi se ale počítá s tím, že nelze jen mechanicky objem násobit. Většinou se pro čtyřčlenou rodinu počítá s 120–litrovým zásobníkem,“ říká Zdeněk Eger z Pražské energetiky.

Kompletní návod k propočtu všech těchto veličin velmi dobře předvádí právě poradenské centrum PRE. Začněte kalkulačkou, kde si spočítáte skutečnou spotřebu vody v domácnosti. Najdete ji zde. Nejprve si klikněte na obrázek, kde jsou popsány jednotlivé kroky a pak už se můžete pustit přímo do počítání.

Fotogalerie

Můžete využít přednastavené průměrné hodnoty, nebo si „ušít“ hodnoty na míru. Třeba když víte, že umyvadlo na toaletě bude mít jen studený kohoutek, nebudete počítat s teplou vodou, jako je tomu v přednastaveném zadání.

Zkuste si také v kalkulačce měnit teplotu vody v bojleru. Uvidíte, že se snižující se teplotou se bude zvětšovat potřebný objem zásobníku. Ale pozor, bojler byste neměli nahřívat na teplotu vyšší než 65 °C, protože pak se výrazně zvyšuje vylučovaní vodního kamene, a snižuje se tak životnost zásobníku. Navíc se zvyšujícím se rozdílem teplot uvnitř a vně bojleru dochází k tepelným ztrátám. To znamená, že ohříváte vodu navíc a spotřebováváte energii navíc.

Nejvíce se však na výsledné velikosti podílí životní styl. Jestli na vaření použijete denně litr vody, nebo pět, není až tak podstatné. Ale pokud si denně čtyřčlenná rodina dopřeje plnou vanu, bude už potřebovat hodně velký bojler. A možná jej bude muset i přetápět.

Ostatně na kalkulačce si sami spočítejte, kolik teplé vody vyrobíte ředěním vřelé vody. Například když máte 80litrový bojler natopený na 65 °C, vyrobíte z něj 125 litrů vody teplé 45 °C. To je plná vana pro jednoho člověka. Když vodu budete nahřívat na maximálních 85 °C, vyrobíte 170 litrů. Už z tohoto jednoduchého výpočtu vyplývá, že vanomilci by měli počítat s velkými objemy zásobníků vody.

Autor:




Nejčtenější

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Další z rubriky

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.