Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak velký zásobník na teplou vodu koupit a na jakou teplotu ho nahřát

aktualizováno 
Jak velký zásobník na teplou vodu budu potřebovat do bytu a jak s ním mám pracovat, abych zbytečně neohříval vodu, kterou pak nevyužiji? ptá se čtenář.

Spotřeba teplé užitkové vody záleží hlavně na životním stylu. | foto: DZ Dražice

V první řadě si stanovte, kolik lidí ho bude využívat, kolik dětí, kolik dospělých. Pak uvažte, zda máte na bojler dost místa. Dalším faktorem je, kolik vody ve skutečnosti potřebujete – k vaření a hygieně. „Obecně se uvádí spotřeba 50 litrů na osobu, s tím počítají i projektanti. V praxi se ale počítá s tím, že nelze jen mechanicky objem násobit. Většinou se pro čtyřčlenou rodinu počítá s 120–litrovým zásobníkem,“ říká Zdeněk Eger z Pražské energetiky.

Kompletní návod k propočtu všech těchto veličin velmi dobře předvádí právě poradenské centrum PRE. Začněte kalkulačkou, kde si spočítáte skutečnou spotřebu vody v domácnosti. Najdete ji zde. Nejprve si klikněte na obrázek, kde jsou popsány jednotlivé kroky a pak už se můžete pustit přímo do počítání.

Fotogalerie

Můžete využít přednastavené průměrné hodnoty, nebo si „ušít“ hodnoty na míru. Třeba když víte, že umyvadlo na toaletě bude mít jen studený kohoutek, nebudete počítat s teplou vodou, jako je tomu v přednastaveném zadání.

Zkuste si také v kalkulačce měnit teplotu vody v bojleru. Uvidíte, že se snižující se teplotou se bude zvětšovat potřebný objem zásobníku. Ale pozor, bojler byste neměli nahřívat na teplotu vyšší než 65 °C, protože pak se výrazně zvyšuje vylučovaní vodního kamene, a snižuje se tak životnost zásobníku. Navíc se zvyšujícím se rozdílem teplot uvnitř a vně bojleru dochází k tepelným ztrátám. To znamená, že ohříváte vodu navíc a spotřebováváte energii navíc.

Nejvíce se však na výsledné velikosti podílí životní styl. Jestli na vaření použijete denně litr vody, nebo pět, není až tak podstatné. Ale pokud si denně čtyřčlenná rodina dopřeje plnou vanu, bude už potřebovat hodně velký bojler. A možná jej bude muset i přetápět.

Ostatně na kalkulačce si sami spočítejte, kolik teplé vody vyrobíte ředěním vřelé vody. Například když máte 80litrový bojler natopený na 65 °C, vyrobíte z něj 125 litrů vody teplé 45 °C. To je plná vana pro jednoho člověka. Když vodu budete nahřívat na maximálních 85 °C, vyrobíte 170 litrů. Už z tohoto jednoduchého výpočtu vyplývá, že vanomilci by měli počítat s velkými objemy zásobníků vody.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Rybu vařenou v páře můžete podávat se salátem podle vlastní fantazie.
VIDEO: Pár tahů nožem a ryba je bez kostí. Pohlreich učí filetovat

Kuchař Zdeněk Pohlreich střídá polohu „kata“ nezdárných restaurací s polohou lektora, kdy se snaží pěkně krok za krokem naučit kuchaře některou základní...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.