Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyráběl jsem kvásek podle svého receptu. Stálo mě to šestnáct stovek

aktualizováno 
Radil jsem využít počítačovou techniku k získání stabilní teploty při výrobě chlebového kvásku. Tentokrát jsem to ale nevychytal. Spadl jsem zkrátka do jámy, kterou jsem sám vykopal.

Modemy hřejí víc, než je zdrávo. Můžeme proto využít přebytečného tepla. | foto: Marek Burza

Jaký je stabilní zbytkový zdroj tepla v domácnosti? Přece internetový modem. Hřeje víc, než je zdrávo. Lze to snadno zužitkovat v období, kdy se netopí a nelze využít tepla radiátoru (viz předchozí článek).

Jako správný hobbysta jsem se řídil vlastními "spolehlivými" radami. Jenže se mi to trochu vymklo z ruky. Založil jsem na kvásek žitnou mouku s vodou. A udělal jsem ho trochu moc hustý. Takže mě ukolébal fakt, že se kvásek nijak moc nerozjíždí (kompletní návod na pečení kváskového chleba najdete ZDE).

Takže jsem klidně odjel na dva dny na služební cestu. První, co jsem udělal, když jsem druhý den přijel domů, vrhl jsem se k počítači, abych si zkontroloval pracovní poštu. Počítač naběhl v pořádku, jen Skype si pořád bezmocně točil svým kolečkem. První symptom, že nefunguje internet.

Už tušíte, co se stalo. Můj kvásek byl v háji. Sklenice prázdná, její obsah se přestěhoval větracími otvory dovnitř modemu. Není se co divit, že to už nevydýchal. Ještěže mají v nákupních centrech otevřeno do večera.

Nový modem s wi-fi od O2 stojí šestnáct stovek, za to bych měl 50 čerstvých chlebů. Bez práce. A bez přenastavování domácí sítě.

Takže doplňuji, co jsem před časem napsal. Kvásek na modemu klidně, ale hlídat. Anebo sklenici vložit do hluboké mísy.

Zažili jste také situaci, kdy jste se chytili do vlastní pasti? Pobavte svými historkami i ostatní čtenáře. Je přece Silvestr.

Autor:


Témata: práce, recept, Skype, Vaření


Nejčtenější

Blecha pod elektronovým mikroskopem. Ilustrační fotografie.
PORADNA: Sousedčin kocour má blechy. Může je chytit i náš pes?

Moje sousedka má doma kocoura, který neustále courá ven, a často ho vidím drbat se. Je to starší paní a sama se zmínila, že má asi kocour blechy. Mám doma...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.