Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na adventní věnec z proutí. Na Vánoce ho slavnostně oživíte květy

aktualizováno 
Jednoduchý věneček z toho nejobyčejnějšího drobného proutí stačí podle pražské floristky Jarmily Pejpalové přizdobit na období adventu několika větvičkami buxusu a jehličnanu s krátkými jehlicemi a drobnými dekoracemi podle vašeho výběru. Ať už si ho pověsíte na dveře, nebo ho využijete na stůl jako adventní svícen.

Na vlastní vánoční svátky lze takový jednoduchý a lehký adventní věneček velmi snadno povýšit na slavnostnější vánoční verzi.

„Vyberte si v podstatě jakékoliv drobnější květy - drobnokvěté chryzantémy jako v našem případě, karafiátky, frézie nebo růžičky, je to na vás. Hlavně by měly být skutečně čerstvé, aby ve vodě nějaký ten den vydržely. Navíc je kdykoliv zase můžete vyměnit za čerstvé,“ radí zkušená floristka z pražského Floraservisu. (Její rady k nákupu řezaných květin najdete v testu zde.)  

Výroba adventního věnce krok za krokem

Věneček vyrobený jednoduchým smotáním obyčejného proutí buď kupte v dobře zásobeném květinářství, případně vyrazte na procházku někde k řece a materiál si na něj sami nasbírejte. Zpevnit ho lze nití či drátkem v barvě proutí.

Fotogalerie

Pak už stačí jen pár větviček stálezeleného buxusu a libovolného jehličnanu s kratšími jehličkami a drobné ozdoby. Záleží na vás a na vašem interiéru, zda zvolíte třpytivé, nebo nějakou přírodnější verzi. K ruce si připravte tavnou pistoli.

Z buxusu a jehličnanu si nastříhejte krátké větvičky, na každou naneste trochu lepidla z tavné pistole a zasuňte ji naplocho mezi proutky smotaného věnečku. Tak, jak je to krásně vidět na instruktážním videu, které jsme s Jarmilou Pejpalovou natočili, nebo na postupových fotografiích.  

Tavnou pistoli neodkládejte a s její pomocí ještě na věneček připevněte drobné ozdoby. Na každou stačí nanést trochu lepidla (pozor, je horké!), přimáčknout ji na vybrané místo na věnečku a krátce tam přidržet. 

A pro advent máte hotovo. Věneček můžete jak zavěsit na dveře na uvítanou, tak položit na stůl a do jeho středu umístit čtyři svícny se svíčkami, abyste o každé adventní neděli mohli zapálit jednu z nich.

Upgrade na ještě slavnostnější vánoční verzi

Na Vánoce si pak můžete užít jednoduchou, ale efektní proměnu adventního věnce ve vánoční svícen. „Stačí plochá skleněná - případně i keramická - miska vhodné velikosti, do které napustíte pár centimetrů vody,“ popisuje floristka.

Na okraj misky s vodou pak posadíte proutěný adventní věneček. „Doprostřed pak postavte čtyři dnem vzhůru otočené skleničky, poslouží vám jako stojan pod misky s voňavými čajovými svíčkami,“ radí Jarmila Pejpalová s tím, že nejvíce se jí osvědčily čajové svíčky z Ikea, které lze barevně sladit s dalším použitým materiálem. Navíc mají tu výhodu, že je po vyhoření jednoduše nahradíte novými.

A teď přijdou na řadu výše zmíněné živé květy. Nastříhejte si je s tak dlouhými stopkami, aby protažené proutím věnečku dobře dosáhly do vody v misce. „Během zdobení si věneček pořád otáčejte, abyste měli jistotu, že jste je po jeho obvodu prostřídali tak, aby na ně byl krásný pohled z každého místa u stolu. Štědrovečerní tabule má být nejslavnostnější z celého roku, živé květy si tedy pravdu zaslouží,“ doporučuje zkušená floristka.

Další tipy pro inspiraci. Nenechte se svazovat trendy

Jako základ adventního věnce, proměněného posléze na vánoční svícen, můžete použít i slaměné věnečky, které koupíte téměř u každého květinového stánku. Jak si ho nazdobíte, záleží jen na vás, více než na „trendech“ záleží na vašem interiéru a pocitech. Jde o váš domov a vaše Vánoce.

Stříbrná verze adventního/vánočního věnce, základem je opět slaměný korpus...
Adventní věneček proměněný na vánoční svícen (Floraservis).

„Čtyři adventní svíčky lze umístit jak do středu věnečku volně na stůl, tak vně. Nebo věnec umístěte na vhodný tác nebo misku. Na Vánoce pak čtyři svíčky vyměníte za jednu velkou, kterou postavíte do jeho středu,“ radí floristka.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Mládě želvy ostruhaté. Pohlaví bude zřejmé až za několik let.
Zoo ovlivňovala pohlaví želv teplotou, výsledek bude znát za několik let

V ostravské zoologické zahradě se po patnácti letech od začátku chovu vylíhla mláďata želvy ostruhaté. Chovatelé se snažili ovlivnit pohlaví mláďat regulací...  celý článek

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Šikmé větve představují oříšek, vyplatí se "předlomit" si je předem.
Připravte se na úklid zahrady a vyhrajte elektrické zahradní pomocníky

Na podzim připravujeme zahradu k zimnímu spánku. K tomu patří úklid větví z prořezávky, nadrcení na mulč nebo do kamen i hrabání listí. Pokud v soutěži správně...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.