Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo sušení bylinky louhujte v oleji nebo octu. Bomba do kuchyně

aktualizováno 
Doba bylinek vrcholí. Prodlužte si vůni léta přes celou zimu. Vyrobte si bylinkové oleje, octy a sirupy. Funguje to líp, než když bylinky normálně usušíte.

„Je to strašně jednoduché. Vezměte olivový olej, ponoříte do něj bylinky, jaké máte rádi. Nádobu dáte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů a to je celé. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony,“ popisuje Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Právě v té druhé jmenované má „zásobárnu“ živých bylinek, které kuchaři běžně používají do vaření, a zásobuje jimi i La Verandu, která je v centru Prahy a takové prostorové možnosti nemá.

Fotogalerie

Můžete si vyrobit i vícedruhové oleje, například když do italské kuchyně používáte tymián, rozmarýn a bazalku, klidně si namíchejte.

„Ideální je ochucený olej použít až ke konci tepelné přípravy. Třeba když děláte špagety, tak až když k hotovému základu přidáte špagety s troškou vody, zakápněte hotové jídlo troškou tohoto oleje. Nechte probublat, prohoďte a uvidíte, jak ve styku s teplým pokrmem olej pustí vůni,“ vysvětluje David. Stejně tak je možné olej přidat i do omáček. „Anebo jako v italských restauracích, kde je zvykem nakapat si olivový olej jen tak na bagetu,“ přiznává se svému oblíbenému jídlu šéfkuchař.

Ochucené oleje jsou perfektní i na grilování. „Stačí jen vetřít olej do masa a nechat třeba přes noc v lednici. Tepelnou úpravou se rozvine vůně, která ochutí celou porci,“ přidává další možnost využití kuchař.

U výroby octa se postupuje trochu jinak. „Já používám vinný ocet, rozhodně nepoužívejte obyčejný kvasný, který se hodí tak na tlačenku. Ocet přivedete k varu a pak ho ochladíte zhruba na 40 stupňů. Mezitím si nastřihejte bylinky do nádob. Je možné použít i lahve, ale počítejte s tím, že je to hra pro trpělivé, než bylinky nastrkáte hrdlem,“ upozorňuje s tím, že určitě nesmíte před použitím zapomenout sklenice vypařit vřelou vodou.

K čemu takové octy. Představte si, že v zimě snadno neseženete estragon, který ale nutně potřebujete na přípravu bernské omáčky k masu. Takže použijete estragonový ocet a máte vyhráno. Nehledě k tomu, že estragon je ideální prostředek k léčení zažívacích obtíží.

Ochucené octy mohou „nakopnout“ hodně druhů omáček. Vzhledem k tomu, že naše gastrokultura hodně staví na kombinaci sladkého a kyselého, najde se hodně využití. Bylinky nechejte několik týdnů v lahvi a jednou týdně ji protřepejte. Pak můžete ocet scedit, ale není to nutné.

Bylinkové sirupy znaly už naše babičky. „Osobně vyrábím sirupy jako takzvané základní barové. To znamená, že na kilo cukru dávám kilo vody. Někdo dává vody více, někdo méně, záleží na tom, jak bude používat,“ vysvětluje Radek David.

Postup je podobný jak při výrobě octa. Rozpuštěná cukrová voda se přivede k varu a zchladí se na 40 °C a zalijí se jí bylinky. Sklenice se uloží do ledničky nebo chladného místa, po týdnu protřepají, po třech týdnech scedíme. Sirupy se však po celou dobu životnosti musí skladovat v chladu.

Místo bílého cukru můžete použít i přírodní třtinový, což je zdravější. Pokud však budete dělat limonády, zřejmě však zvolíte bílou variantu, abyste měli nápoj čirý.

Podívejte se na videa, kde najdete přesný postup přípravy krok za krokem.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....



Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Díky tatře hnoje vydupala zahrádku i z jílovité země. Trvalo to 40 let

Zahrádka kolem rodinného domu u Frýdku-Místku je pečlivě udržovaná.

Když před čtyřiceti lety manželé v obci nedaleko Frýdku-Místku dostavěli nový dům, postavili nový plot a provedli nutné...

Další z rubriky

VIDEO: Přines, vyber si a odnes. Celý týden se na Žižkově swapuje

Swap se neobejde bez dobrovolníků, kteří donesené věci pomáhají vážit a třídit.

Přines, co chceš poslat dál. Vyber si, co potřebuješ, nebo se ti to líbí a odnes si to. V množství ti ani v jednom...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...



Najdete na iDNES.cz