Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Místo sušení bylinky louhujte v oleji nebo octu. Bomba do kuchyně

aktualizováno 
Doba bylinek vrcholí. Prodlužte si vůni léta přes celou zimu. Vyrobte si bylinkové oleje, octy a sirupy. Funguje to líp, než když bylinky normálně usušíte.

„Je to strašně jednoduché. Vezměte olivový olej, ponoříte do něj bylinky, jaké máte rádi. Nádobu dáte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů a to je celé. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony,“ popisuje Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Právě v té druhé jmenované má „zásobárnu“ živých bylinek, které kuchaři běžně používají do vaření, a zásobuje jimi i La Verandu, která je v centru Prahy a takové prostorové možnosti nemá.

Fotogalerie

Můžete si vyrobit i vícedruhové oleje, například když do italské kuchyně používáte tymián, rozmarýn a bazalku, klidně si namíchejte.

„Ideální je ochucený olej použít až ke konci tepelné přípravy. Třeba když děláte špagety, tak až když k hotovému základu přidáte špagety s troškou vody, zakápněte hotové jídlo troškou tohoto oleje. Nechte probublat, prohoďte a uvidíte, jak ve styku s teplým pokrmem olej pustí vůni,“ vysvětluje David. Stejně tak je možné olej přidat i do omáček. „Anebo jako v italských restauracích, kde je zvykem nakapat si olivový olej jen tak na bagetu,“ přiznává se svému oblíbenému jídlu šéfkuchař.

Ochucené oleje jsou perfektní i na grilování. „Stačí jen vetřít olej do masa a nechat třeba přes noc v lednici. Tepelnou úpravou se rozvine vůně, která ochutí celou porci,“ přidává další možnost využití kuchař.

U výroby octa se postupuje trochu jinak. „Já používám vinný ocet, rozhodně nepoužívejte obyčejný kvasný, který se hodí tak na tlačenku. Ocet přivedete k varu a pak ho ochladíte zhruba na 40 stupňů. Mezitím si nastřihejte bylinky do nádob. Je možné použít i lahve, ale počítejte s tím, že je to hra pro trpělivé, než bylinky nastrkáte hrdlem,“ upozorňuje s tím, že určitě nesmíte před použitím zapomenout sklenice vypařit vřelou vodou.

K čemu takové octy. Představte si, že v zimě snadno neseženete estragon, který ale nutně potřebujete na přípravu bernské omáčky k masu. Takže použijete estragonový ocet a máte vyhráno. Nehledě k tomu, že estragon je ideální prostředek k léčení zažívacích obtíží.

Ochucené octy mohou „nakopnout“ hodně druhů omáček. Vzhledem k tomu, že naše gastrokultura hodně staví na kombinaci sladkého a kyselého, najde se hodně využití. Bylinky nechejte několik týdnů v lahvi a jednou týdně ji protřepejte. Pak můžete ocet scedit, ale není to nutné.

Bylinkové sirupy znaly už naše babičky. „Osobně vyrábím sirupy jako takzvané základní barové. To znamená, že na kilo cukru dávám kilo vody. Někdo dává vody více, někdo méně, záleží na tom, jak bude používat,“ vysvětluje Radek David.

Postup je podobný jak při výrobě octa. Rozpuštěná cukrová voda se přivede k varu a zchladí se na 40 °C a zalijí se jí bylinky. Sklenice se uloží do ledničky nebo chladného místa, po týdnu protřepají, po třech týdnech scedíme. Sirupy se však po celou dobu životnosti musí skladovat v chladu.

Místo bílého cukru můžete použít i přírodní třtinový, což je zdravější. Pokud však budete dělat limonády, zřejmě však zvolíte bílou variantu, abyste měli nápoj čirý.

Podívejte se na videa, kde najdete přesný postup přípravy krok za krokem.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.