Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Místo sušení bylinky louhujte v oleji nebo octu. Bomba do kuchyně

aktualizováno 
Doba bylinek vrcholí. Prodlužte si vůni léta přes celou zimu. Vyrobte si bylinkové oleje, octy a sirupy. Funguje to líp, než když bylinky normálně usušíte.

„Je to strašně jednoduché. Vezměte olivový olej, ponoříte do něj bylinky, jaké máte rádi. Nádobu dáte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů a to je celé. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony,“ popisuje Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Právě v té druhé jmenované má „zásobárnu“ živých bylinek, které kuchaři běžně používají do vaření, a zásobuje jimi i La Verandu, která je v centru Prahy a takové prostorové možnosti nemá.

Fotogalerie

Můžete si vyrobit i vícedruhové oleje, například když do italské kuchyně používáte tymián, rozmarýn a bazalku, klidně si namíchejte.

„Ideální je ochucený olej použít až ke konci tepelné přípravy. Třeba když děláte špagety, tak až když k hotovému základu přidáte špagety s troškou vody, zakápněte hotové jídlo troškou tohoto oleje. Nechte probublat, prohoďte a uvidíte, jak ve styku s teplým pokrmem olej pustí vůni,“ vysvětluje David. Stejně tak je možné olej přidat i do omáček. „Anebo jako v italských restauracích, kde je zvykem nakapat si olivový olej jen tak na bagetu,“ přiznává se svému oblíbenému jídlu šéfkuchař.

Ochucené oleje jsou perfektní i na grilování. „Stačí jen vetřít olej do masa a nechat třeba přes noc v lednici. Tepelnou úpravou se rozvine vůně, která ochutí celou porci,“ přidává další možnost využití kuchař.

U výroby octa se postupuje trochu jinak. „Já používám vinný ocet, rozhodně nepoužívejte obyčejný kvasný, který se hodí tak na tlačenku. Ocet přivedete k varu a pak ho ochladíte zhruba na 40 stupňů. Mezitím si nastřihejte bylinky do nádob. Je možné použít i lahve, ale počítejte s tím, že je to hra pro trpělivé, než bylinky nastrkáte hrdlem,“ upozorňuje s tím, že určitě nesmíte před použitím zapomenout sklenice vypařit vřelou vodou.

K čemu takové octy. Představte si, že v zimě snadno neseženete estragon, který ale nutně potřebujete na přípravu bernské omáčky k masu. Takže použijete estragonový ocet a máte vyhráno. Nehledě k tomu, že estragon je ideální prostředek k léčení zažívacích obtíží.

Ochucené octy mohou „nakopnout“ hodně druhů omáček. Vzhledem k tomu, že naše gastrokultura hodně staví na kombinaci sladkého a kyselého, najde se hodně využití. Bylinky nechejte několik týdnů v lahvi a jednou týdně ji protřepejte. Pak můžete ocet scedit, ale není to nutné.

Bylinkové sirupy znaly už naše babičky. „Osobně vyrábím sirupy jako takzvané základní barové. To znamená, že na kilo cukru dávám kilo vody. Někdo dává vody více, někdo méně, záleží na tom, jak bude používat,“ vysvětluje Radek David.

Postup je podobný jak při výrobě octa. Rozpuštěná cukrová voda se přivede k varu a zchladí se na 40 °C a zalijí se jí bylinky. Sklenice se uloží do ledničky nebo chladného místa, po týdnu protřepají, po třech týdnech scedíme. Sirupy se však po celou dobu životnosti musí skladovat v chladu.

Místo bílého cukru můžete použít i přírodní třtinový, což je zdravější. Pokud však budete dělat limonády, zřejmě však zvolíte bílou variantu, abyste měli nápoj čirý.

Podívejte se na videa, kde najdete přesný postup přípravy krok za krokem.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



Kooikerhondje je akční a radostný psík, původně naháněl kachny

Pojmenování „kooikerhondje“ se dá volně přeložit jako „kachní pes“. V...

Kooikerhondje, je málopočetné plemeno, jehož domovinou je Nizozemsko. Tento menší psík se zvláštním jménem je jako...

KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Nikdy nekončící boj s potravinovými moly. Vyzkoušejte bobkový list

Zavíječe moučného si klidně můžete přinést z obchodu.

S potravinovými moly se zápolí těžko. I když uklidíte celou domácnost a vyklidíte skříňky s potravinami, stejně se za...

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

Velikonoční mazanec

Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz